Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Könyv Brusznyai Árpádról

2012. január 7. 13:29
Balogh Elemér író A tanár úr című könyvét az 1958. január 9-én mártírhalált halt tanár emlékének ajánlja, akinek egykoron diákja volt.

A könyvbemutató elején Balogh Elemér a „magyarságnak tett szolgálataiért” jubileumi érdemrend kitüntetést vehetett át az eseményt szervező „Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc emlékéért” Alapítványtól, és a Magyar Vidék Országos 56-os Szövetségtől.

Az egykori politikai üldözött író Brusznyai Árpád diákja volt, aki A tanár úr című regényének főszereplőjét a mártírhalált halt tanárról mintázta. – A történet Börzsei Áronról és néhány diákjáról szól, ahol a nevek kitaláltak, „a sorsok viszont valóságosak” – fogalmazott. Az író maga is szerepel az ’50-es évek elején játszódó történetben, Csomay néven.


Balogh Elemér

A könyvbemutatón elhangzott, hogy Balogh Elemér 1952-ben volt elsőéves, Brusznyai Árpád  ekkor érkezett tanárként a veszprémi Lovassy László Gimnáziumba. Bensőséges kapcsolatuk akkor kezdődött, amikor az írót kicsapták az iskolából, tanára pedig – egyedüliként a tanári karból – kiállt mellette.

Az évek során számos levelet kapott Brusznyai Árpádtól, melyek közül a könyvben is olvashatunk néhányat. Ezekből kiderül, hogy Balogh Elemér konkrét felsorolást kapott, hogy milyen tanárokra figyeljen, vagy épp ne figyeljen oda az egyetemen, ahol klasszika-filológiát tanult.

Az író részleteket olvasott fel művéből, majd beszélt az ’56-os eseményekről is. – Más-más oldalról is meg lehet közelíteni a forradalmat, de hogy mi is történt valójában, azt csak azok tudják, akik átélték azokat a napokat – tette hozzá.

A könyv nem dokumentumregény, hanem fikció, amely megeleveníti Brusznyai Árpád életének jelentősebb eseményeit.
 

Balassa Gergő
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.