Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Kamerák már Balatonfüreden is? / – nem készít fényképet –

2008. augusztus 18. 22:28
Rájár a rúd a Veszprém megyei autósokra is: hol innen, hol onnan számíthatunk pénztárcánkat kurtító intézkedésre. Nem elég az üzemanyag ára, nem elég az adó, a biztosítás, az autópálya matrica, s folytathatnám végtelenségig. Most meg itt vannak a kamerák. Mindent látnak, akár a Nagy Testvér. Szegény Orwell fantáziája egészen szegényessé válik, ha tudjuk, mikor, hol és miképp készül(het) rólunk jó minőségű felvétel. A zéró tolerancia már-már ismertebb fogalom, mint a ne bántsd felebarátodat. A veszprémiek már ott tartanak, hogy a nevezetes „pártházi” csomóponton inkább vállukon viszik át az autót, mintsem négy keréken lámpaváltáskor. És tessék: most ott van Füreden is!

A témában annyi üzenetet, jelzést kaptunk, hogy lehetetlen feldolgozni azokat. Egyet (gondos előválogatás után) azért hadd emeljünk ki: az említett kereszteződés ugyan a legforgalmasabb, de hosszú évek óta (szerencsére) egyetlen komolyabb baleset sem történt ott. Miért? Mert világosak, átláthatóak a viszonyok. Hát akkor miért nem oda tették, ahol több a baleset, nagyobb a veszély? Folytathatnám az indokok sorát, de most az érzelmeket újfent felkorbácsoló füredi kamerákról van szó. Hadd bocsássam előre: a cikk végére érve regisztrálhatóan erős lesz a megkönnyebbülés sóhaja…


A Balaton-parti város önkormányzatát még tavaly kereste fel a budapesti székhelyű Magyar Plastiroute Kft. Azzal a szándékkal tették ezt, hogy internetes honlapjukon (www.utv.hu) ki-ki kedve szerint vizsgálhassa az egyes kereszteződések forgalmát, s abból utazási szokásait tudja hozzáigazítani a pillanatnyi helyzethez. Érdeklődésünkre a cég elektronikai üzletágának vezetője, Wist Csaba elmondta, hogy a megkeresés eredményes volt: a balatonfürediek hozzájárulásukat adták a 4 kamera telepítéséhez, ami meg is történt a közelmúltban. Hozzátette azt is, hogy a Balatonnál Almádiban, Siófokon is terveztek hasonlót. Az utóbbi már működik, az almádira még várni kell. Sajnos, a füredi sem készült el a csúcsszezonra, mert az adatátvitellel még gondjaik vannak. Akit viszont érdekel, megtekintheti a húsz budapesti kereszteződés adott pillanatnyi forgalmát.



Wist úr arról is informálta a Vehírt, hogy nehéz fába vágták a fejszéjüket, hiszen (adatvédelmi és jogi okok miatt) fel kellett keresniük az adatvédelmi biztost, deklarálniuk kellett, hogy az élőképeken sem rendszámot, sem arcot nem lehet felismerni. Éppen ezért a képeket nem is rögzítik.


Füreden tehát legkésőbb szeptember során működni fog a 71-es főút (Petőfi Sándor út) és a Jókai utcai kereszteződésében az a négy kamera, melyek egészen biztosan nem lesznek a veszprémihez hasonló „büntető kamerák”, ám az óvatosság sosem árthat…

A Plastiroute Kft. Pécsett, Győrött és Debrecenben is üzembe kíván helyezni ilyen kamerákat.

A Vehír megkereste a balatonfüredi önkormányzatot is, ahol megerősítették: a kamerák kihelyezéséhez hozzájárulását adta a testület, ám anyagiakkal nem „szálltak be”. 

A rendőrségen is csak azt mondták, amire számítottunk: nincs bekötve hozzájuk, nem készít felvételeket a négy kamera egyike sem.

Saját információink szerint ugyan van Füreden több helyütt is ilyen-olyan kamera (ezek döntő többsége üzletekben, intézményekben van), de ezek egyike sincs a rendőrséghez bekötve (tegyük hozzá, bizony, nem ártana, mert egy-két hajnali randalírozót könnyebben meg lehetne fékezni, ám a demokrácia adta jogok ezt erősen korlátozzák! Nem úgy, mint Albionban, ahol még a kamerát is kamera figyeli…) Az egyik legismertebb ezek közül a vasútállomási aluljáróé, ahol a vasúttársaság dolgozói figyelik, ki a renitens „hazai” szakaszukon (felvételünk is bizonyítja, hogy mióta „filmeznek”, nem festik agyon a falakat.


Nincs tehát miért „félni” a füredi kereszteződésben, nem kapunk fotót, ám a jól felfogott érdekünkben célszerű a szabályokat betartani. A füredi kapitányság bűnügyi osztályvezetője, dr. Bíró Barna ezt „rendőri nyelven” így fogalmazta meg: „Nem az a célunk, hogy büntessünk, hanem az, hogy megelőzzük a baleseteket.”

Zatkalik András
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.