Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Hit az életben, egymásban és Istenben / Életfát, ősi magyar emlékhelyet avattak Kádártán

2008. augusztus 18. 22:45
Hogy mennyire az összefogás jelképe Merencsics Tibor életfája, az is mutatja, hogy pártoktól, politikai hovatartozástól függetlenül szép számban gyűltek össze az emlékmű avatására, s minden felszólaló a közösségi értékek és az összetartozás fontossága mellett tett hitet. Pontosan ez volt a művész vágya, amikor a különleges kopjafa faragásába fogott. Azt kérte, mindenki, aki számára fontos a cél, hagyja benne kézjegyét, faragjon bele, és hajtson fejet az avatáson. Pontosan így történt. Kinek, minek állítunk emlékműveket, emlékhelyeket? Nekünk fontos, a múltnak vagy a jövőnek? - tette fel a kérdést Debreczenyi János polgármester. „Mert elfut a víz és csak a kő marad. A kő marad.” – adta meg a feleletet Wass Albert versével Czaun János. De mindenek felett, ami a legfontosabb, az maga az élet misztériuma, a definiálhatatlan, ami a halandó számára minden. A művész keresi a szavakat, a megfogalmazást. Életfát farag az ősi forrásnál, mely összehozza azokat, akik hisznek az életben, egymásban, a közösség erejében és Istenben – mondta Navracsics Tibor országgyűlési képviselő. Katanics Sándor, Kádárta képviselője azt az egy évtizedes munkát is felelevenítette, mellyel a Közösség Kádártáért Egyesület ápolja a közterületnek ezt a szeletét. Munkájuk gyümölcsének köszönhetően a Gelemér utcában álló oszlop összehozhat embereket, hogy azok tövében megpihenve, tudást és tapasztalatot cseréljenek.

Az összefogás életfája

Tavas Vilmos lányaival talált rá arra az ősi forrásra, mely időtlen idők óta itt bújhatott meg a fák alatt. Környékét kitisztították, és egy olyan emlékhelyet álmodtak ide, mely az ősi magyar áldozóhelyeket idézi. Széleskörű összefogás eredménye, hogy elkészülhetett a park. Az ügy mellé állt a kádártai részönkormányzat, a Közösség Kádártáért Egyesület, önkormányzati képviselők és cégek is. A totemoszlopot pedig a Tavas Vilmos barátja, Merencsics Tibor szobrászművész, a Lovassy Gimnázium tanára faragta egy hónapon át, úgy hogy ez idő alatt sokan vájták vésőjüket a műbe. Az életfa üzenet, üzenet mindazoknak, akik erre járnak, akik e parkban megpihennek, akik dolgoztak érte, s akiknek majd örökül hagyjuk. Erről az üzenetről beszélt Czaun János, amikor elmondta Wass Albert: Üzenet haza című versét. Ezek a sorok megalapozzák emlékműveink igazi célját – mondta Debreczenyi János.

    

Katanics Sándor - Czaun János - Debreczenyi János

Mert miért állítunk emlékműveket – kérdezte a város első embere. Önmagunknak, a múltnak, vagy a jövőnek? Mi csak jeleket állítunk, melyek majd emlékhellyé válnak. Itt állva a kádártai életfánál, az ősi magyar parkot idéző szeletében a természetnek, az a gondolat járjon át mindenkit, hogy jó magyarnak lenni, hangsúlyozta a polgármester. Majd hozzátette, ha nem tér magához Európa, előbb utóbb megtűrt állampolgárok leszünk majd saját hazánkban. Debreczenyi szerint ez a hely most az a találkozási pont lehet a városban, ahol közel kerülnek egymáshoz az emberek.


Debreczenyi János, Brányi Mária, Horváth Zsolt, Navracsics Tibor, Molnár Ernő, Katanics Sándor (balról jobbra)

 

Az élet misztériuma

Az élet a legalapvetőbb jelenség, aminek részesei vagyunk, de meghatározni, megfogalmazni, definiálni nem tudjuk – mondta Navracsics Tibor ünnepi beszédében. A politikus rávilágított arra a paradoxonra, hogy a mai napig vitatkoznak orvosok és jogászok, mikor is kezdődik és mikor ér véget az élet. Nem tudhatjuk, de az biztos, hogy sosem elszigetelt – kapcsolatokból áll, közösségeket alkotunk. Kapcsolatot kötünk, elválunk, majd újabbakat kötünk. Mindenki élete így lesz egy kicsit a másiké is. Akik megpróbálják szavakba, formákba önteni, azok a művészek. Az olyan művészek, mint Merencsics Tibor – mondta Navracsics. A politikus szerint ez az életfa három olyan gondolatot testesít meg, mely nem ismeri a gyűlöletet, erősíti a szeretetet, az egésszéget és elmélyíti az Istenben való hitet. Felidézte, hogy ez a forrás talán már a magyarok itt járta előtt is itt volt. Nem tudjuk kik éltek itt, milyen közösségek. Örökül hagyták nekünk ezt a helyet, és mi hozzáadtuk nemzeti jelképünket. Mert Pannóniában itthon vagyunk – jelentette ki Navracsics Tibor. Majd azt javasolta, ha valaki megnyugvást keres, búvóhelyet a széthúzás és ellenségeskedés közepette, az jöjjön ide a kádártai életfához. Igyon a forrásból, és üljön le az oszlop tövében, s megtalálja azt.


 

"Az élet definiálhatatlan misztérium. A halandók mindene" - Navracsics Tibor

Az életfát Wesseczki Szabolcs, református lelkész és Isó Zoltán evangélikus lelkész áldotta meg.  Az emlékműavatáson ősi, honfoglalás kort idéző ruhákban jelentek meg a magyar múlt tisztelői. S miközben örömtüzet gyújtottak, a Szilaj Dobegyüttes verte az ütemet.

 

Füssy Angéla
további cikkek
A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09 Az emberek lelke éberkómába esett véleménycikk Az emberek lelke éberkómába esett A magyar közélet minőségét nem azzal tette tönkre leginkább a politika, hogy szomszédok már nem beszélnek egymással, vagy hogy családi ebédek torkolnak üvöltöző veszekedésbe. Sokkal nagyobb baj, hogy az emberek lelke éberkómába esett. Ennek pedig jó példája, hogy tízezrek tapsolnak egy minden jel szerint nárcisztikus, abuzáló embernek a színpadon. Véleménycikk arról, amikor az érzelmi intelligenciát takaréklángra csavarja a politikai erekció. ma 9:54 A felelős állattartás az ünnepek idején is fontos A felelős állattartás az ünnepek idején is fontos A húsvéti időszakban számos család gondolja úgy, hogy élő nyúllal lepi meg a gyermekeket, ugyanakkor fontos mérlegelni, hogy állatot tartani hosszú távú elköteleződést jelent. tegnap 10:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.