Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Várpalota is szeretné a gumigyárat / – döntések a tanév küszöbén –

2008. augusztus 19. 13:31
A város képviselő-testülete a nyári szünetet követően kedden tartotta rendkívüli ülését, melyen valamennyi előterjesztés megkapta a szükséges voksszámot.

Elsőként egy májusi ülésre visszautaló határozatot fogadtak el a grémium tagjai. Eszerint Várpalota is részt kívánt venni egy – a megyei önkormányzat által kiírt – pályázaton, amely az önkormányzatok és társulásaik fejlesztési célú pályázatait hivatott elősegíteni. Időközben a megye visszaküldte az ügyet hiánypótlás címen Várpalotára. Az adminisztrációs jellegű kiegészítés megtörtént, a város nem esett el a pályázat lehetőségétől.

Nagyobb érdeklődés övezte a Közüzemi Kft. 2008. évi üzleti terv beruházási fejezetének módosításáról szóló előterjesztést. Ennek lényege, hogy a Rákóczi utcai primer távfűtési vezeték cseréjének elvégzése már idén szükségessé vált. Az okok az elavultságban, a gyakran jelentkező hibákban rejlenek. A hozzáértők szerint ez a legrosszabb szakasza a palotai fűtésrendszernek, és a toldozgatásokkal már nem sokra mennek. Több képviselői is megjegyezte, hogy nemcsak a vezetékek, de a hőközpont is elavult. Mivel mintegy négy-négy és félezer lakás fűtéséről van szó, nem lehet halogatni a cserét – hangsúlyozta Sajtos János képviselő.

Németh Árpád polgármester viszont arra intett, hogy rossz lenne, ha a lakosság számára közvetetten azt sugallnák döntésükkel, hogy az uszodától veszik el a pénzt. A döntés jóváhagyta a Várpalotai Közüzemi Kft. 2008. évi beruházási tervének módosítását, s ezzel támogatja a Rákóczi úti távfűtési vezeték idei cseréjét. Szükség esetén az önkormányzat tagi kölcsönt tud biztosítani a kft. számára (40 millió forint összegben).

Az előzményekhez tartozik, hogy a város távhőszolgáltatása az ötödik ikszében jár. Jóllehet idáig számos szakaszon cserélték ki a csöveket, még mindig jócskán akadnak olyan szakaszok, amelyekhez nem nyúltak hozzá az elmúlt évtizedekben. A napirendben is tárgyalt Rákóczi utcai szakasz (220 méterről van szó) csövei korrodáltak, az elmúlt időszakban többször is kilyukadtak. Emiatt aztán vízhiány, üzemzavar lépett fel nem kevesek bosszúságára.

Várpalotán gyakorlatilag nincs egyetlen óvodai férőhely sem, ugyanis örvendetesen gyarapodott az apróságok létszáma az elmúlt években. Azt azonban világosan látni kell – mondta Németh Árpád –, hogy nem szabad senkit elutasítani, s a törvény által előírtakat is be kell tartani. Éppen ezért a képviselő-testület egy újabb csoport működtetéséhez adott engedélyt. Ez egy óvónő és egy dajka foglalkoztatását (annak bérügyi vonzataival) jelenti. Így a Dúdoló Napközi Otthonos Óvoda férőhelyeinek száma 100-ról 118-ra emelkedik.

Hárommal csökken viszont a 2008-2009-es tanesztendőben a pedagógusok száma az önkormányzati fenntartású intézményekben. A határozat hátterében az áll, hogy a Várkerti Általános Iskolában (az előző évihez képest) két osztállyal kevesebb indul szeptemberben, így kevesebb pedagógussal is ellátható a feladat.

A testület hozzájárult ahhoz, hogy a 8-as számú főút Bányabekötő úti szakaszán egy gyalogátkelőhely jelzőlámpásúvá módosuljon a nagyobb biztonság érdekében. Ehhez pályázni is kell, s a grémium a szokásos 10 helyett 20%-os önrésszel fejezte ki egyetértését.

A nyílt ülés befejező szakaszában Falussy Sándor képviselő önálló indítványát vitatták meg. A mára már országossá terjedt „gumi-ügy” egyre több település számára csillantja meg a jövőt, hiszen munkahelyet teremtene legalább 7-900 ember számára. Falussy képviselő úr ezért megfogalmazott egy előterjesztést, amely arról biztosítaná az indiai gyártó céget, hogy Várpalota adott esetben befogadná az eredetileg Gyöngyösre tervezett, ám ott lakossági tiltakozás miatt kegyvesztett gumiabroncs gyárat. Bár hosszan vitáztak a képviselők a téma felett, végül két tartózkodás, egy nem, illetve 11 igen szavazattal elfogadták azt.

Az ülés zárt szakaszában többek közt kitüntetési javaslatokról döntöttek a testület tagjai.

Zatkalik András
további cikkek
Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Sikeres projektet zárt a Balaton Bútor kft.: európai uniós támogatással fejlesztették eszközparkjukat és a munkavállalók tudását is. ma 10:19 A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.