Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Széles vászon: elkészült a Balaton fejlesztési térképe

2008. augusztus 19. 15:23 // Forrás: Tőzsdefórum
Széles vásznú, színes álmokat szövögetnek Balaton-szerte. Elkészült a kiemelt balatoni üdülő körzet fejlesztési térképe. A Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) felleltározta a befektetők, önkormányzatok már folyamatban lévő projektjeit, terveit, illetve ötletszintjén felmerülő elképzeléseit.

A fejlesztési térképnek nevezett adatbázis, amely a Balaton fejlesztési Tanács weblapján megtekinthető, 40 négy-, és ötcsillagos szálloda beruházást, 8 turisztikai komplexumot, 30 vitorlás-, illetve csónakkikötő, 36 strand-, illetve gyógyfürdő projektet, továbbá 7 golfpályát, 44 kerékpár-, lovas és ökoturisztikai, 5 borturisztikai fejlesztést, 114 településkép-javító projektet, 13 kempinglétesítési tervet, valamint 7 ipari és kereskedelmi objektumot tartalmaz. A Balaton Fejlesztési Térképe megjelenése alkalmából adott telefoninterjút Suchman Tamás, a BFT elnöke.

- Mennyire tartja reálisnak ezeket a feltérképezett terveket?

- Tapasztalatom szerint, a tervek 60-70 százaléka elkészül. Ott, ahol állami támogatás, illetve uniós fejlesztési pénzek is befolynak, ennél jobb a megvalósulási arány. Uniós forrásokból 163 milliárd forint jut a Balatonra, ami nem kevés, de ennél lényegesen többre, 400-500 milliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy felzárkózzon a térség a közkedvelt, európai, jól menő üdülőhelyekhez. Meggyőződésem, s valóban, a legfrissebb példák is ezt mutatják, a magántőke is megmozdul, ha ilyen mértékű uniós támogatás érkezik a térségbe.

- Hogyan fogadja a lakosság ezeket a Balaton arculatát teljesen átalakító, grandiózus terveket, illetve megfelelő-e a jogi környezet a befektetésekhez?

(Az SCD-csoport megvette a badacsonyörsi kempinget, amelynek területén idén őszre egy üdülőfalu megépítését tervezik. A gond az, hogy a badacsonyörsiek évtizedeken keresztül ebben a kempingben strandoltak és ehhez a jövőben is ragaszkodnának, az SCD viszont jövőre már nem engedi be őket a területre. Kompenzációként ingyen felajánlott a cég a településnek egy másik strandot, a lakosságnak azonban az új strand nem tetszik, mert kicsi, közel van a kövesúthoz, és mert mintegy 70 méteres stégen lehetne csak elérni a mély vizet a partot borító nádas miatt, amit egyébként a nemzeti park nem enged kivágatni. Augusztus 8-án lakossági fórumot hívtak össze az érdekvédők és az önkormányzat, ahol az is elhangzott, ha kell Brüsszelig elmennek a jogaik érvényesítéséért.)

-  Az SCD-csoportnak megfelelőképpen tájékoztatnia kell a lakosságot a várható fejlesztésekről és a konkrét esetben korrekt alternatívát felajánlania a badacsonyörsieknek a régi strandjuk helyett.

- A jogszabályi környezet sem kifejezetten befektető-barát, egy beruházó, aki vitorláskikötőt épít, arra panaszkodott, hogy három évbe telik, mire megkap minden engedélyt.

- Ismerem a problémát, de szerintem azért mégsem kell három év az engedélyekhez. Elsőfokú építési hatóságként dolgoztam 1975-89-ig Fonyódon, Balatonfenyvesen, tehát tudom, miről beszélek. A lényeg az, hogy jó tervet kell beadni, az felgyorsítja a folyamatot. A hatóságoknak az a dolguk, hogy vigyázzanak a Balaton ökológiájára, mert ha nem vigyáznánk rá, az rossz lenne a tónak. Ha pedig a tó pusztulna, értelmét veszítenék a fejlesztések. Ami fordítva is igaz: fejlesztések nélkül hiába szép a táj, nem lehet eladni. Tehát fejleszteni kell és vigyázni rá.

- Ön azt nyilatkozta, nemzetközi roadshow-t tervez Amerikától, Franciaországon át Németországig, amelyen a külföldi befektetők és befektetési alapok érdeklődését szeretné felkelteni a Balaton iránt. Komolyan gondolja, hogy érdekli az amerikaiakat a Balaton?

- Persze, az amerikai tőke itt van Magyarországon. Már régebb óta tervezem a nemzetközi befektetői fórum-sorozatot, csak meg kell várni, amíg újra parlament elé kerül a Balaton-törvény, amit Sólyom László köztársasági elnök megfontolásra visszaküldött a honatyáknak. Amíg nincs kőbevésett szabályozás, amíg nem tudjuk megmondani, mit lehet és mit nem lehet a Balatonnál építeni és milyen feltételekkel, addig nincs értelme tárgyalni.

A Sedesa már Sávolynál van
Pár évvel ezelőt 5 Balaton-parti város (Siófok, Balatonlelle, Balatonfüred, Balatonalmádi és Badacsonytomaj) polgármestereiből álló delegáció tárgyalt az Iberalta képviselőivel. A balatoni befektetési lehetőségek akkor keltették fel a spanyol üzletemberek érdeklődését, amikor a spanyol király kíséretében Magyarországon jártak. Ennek ellenére egy másik spanyol befektető csoport, a Sedesa jelentett be nagyértékű beruházást a Kis-Balaton közelében fekvő Sávolynál.

Gyorsasági motoros pályát építenek, amelyen már jövőre világbajnoki futamot rendeznek. Ezen kívül úgy tudni, mintegy 150 hektáron golf pályát, több termálszállót építenének a déli-parton, Sávoly közelében, Balatonkeresztúrtól Balatonberényig.

Füssy Angéla
további cikkek
Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Sikeres projektet zárt a Balaton Bútor kft.: európai uniós támogatással fejlesztették eszközparkjukat és a munkavállalók tudását is. ma 10:19 A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.