Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprémnek fontos az Agóra / – két bizottság is tárgyalta –

2008. augusztus 19. 23:38
A kulturális, valamint a pénzügyi bizottság is napirendjére tűzte augusztus 19-i rendkívüli ülésén az ún. Agóra programot, melynek segítségével a Városi Művelődési Központot szeretnék felújítani. A tét milliárdos nagyságrendű, tudta meg a Vehír Péterné Rózsa Mária bizottsági elnöktől és Mazák Györgytől, a pénzügyi bizottság elnökétől (az ülés rendkívüliségét indokolja a hóvégi beadási határidő, ám addig a képviselő-testületnek is tárgyalnia kell azt).

Az előterjesztés lényege az – mondta Péterné Rózsa Mária –, hogy szülessék egy döntés a művelődési központ felújítása érdekében. A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program Agóra Pólusra nyújtjuk be a pályázatot, s azt reméljük, hogy a mára lerobbant állapotú Városi Művelődési Központot (VMK) fel tudjuk újítani (a pályázatot az ún. „pólus” városok számára – Veszprém, Székesfehérvár – írták ki).

A pályázat egyébként kétfordulós – tette hozzá az elnök asszony –, s ha sikeresen vette az első fordulót, akkor jöhet a második, immáron nagyobb eséllyel. Ehhez azonban nagymértékben támaszkodnia kell a Székesfehérvár–Veszprém fejlesztési stratégiára, vagyis a régió ún. kulcs projektjeire.

A köznyelvben még sokak számára „Dimitrov”-ként emlegetett VMK megújítása érdekében a város több alkalommal is pályázott címzett támogatásra, ám ez nem jött össze (ez a lehetőség azonban már meg is szűnt). Ezért is érthető, hogy most sokat remél a város vezetése a „Pólus” programtól. A cél nem más, mint az, hogy a kor követelményeinek maximálisan megfelelő kulturális intézmény jöjjön létre.

A pályázat előírásai igen szigorúak – magyarázta Péterné Rózsa Mária –, többek közt meghatározza azt, hogy mennyi rész fordítható a szigorúan és tágabb értelemben vett közművelődési tevékenységre. A létrejövő intézmény olyan formán folytatja tovább közművelődési tevékenységét, hogy közérthető módon mutatja be a térségi innováció eredményeit és a hétköznapok nyelvén számol be a tudományos élet helyi és nemzetközi eredményeiről.

Nagyon fontos – hangsúlyozta Péterné –, hogy a pályázatnak legyenek partnerei is. Ezt a partnerséget találták meg a Pannon Egyetemben. Az első lépéstől fogva mindenki, aki valamilyen módon érintett, tudja, hogy az egyetem mennyire fontos a számunkra (de ez kölcsönösen is igaz). Így lett részese a projektnek az egyetem is, hiszen műszaki, természettudományos, gazdasági stb. területeken tudunk együttműködni. Ezek tevékenységek bemutatása közművelődési feladat is lehet pl. egy-egy előadás, fórum formájában.

A részletek közül néhányat említünk a Vehír olvasói számára: interaktív kiállító tér a régió eredményeiről, de ide kapcsolhatók a kreatív foglalkoztató terek a gyermek és ifjúsági korosztály számára, a jövő műhelyei, az ún. „látvány” laborok, továbbá konferenciák szervezése stb.

Kitörési pont Veszprém számára az egyetemmel, illetve a köré szerveződő kutató intézetekkel történő partneri együttműködés, tette hozzá Péterné Rózsa Mária –, ehhez mindenekelőtt el kell készíteni a város és az egyetem közötti partneri együttműködési szerződést.

A projekt teljes költségvetése egyébként közel 1 milliárd 900 ezer Ft. A saját erő (önrész) pedig 215 millió Ft.   

Zatkalik András
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. ma 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. ma 14:04 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. tegnap 15:06 Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Sikeres projektet zárt a Balaton Bútor kft.: európai uniós támogatással fejlesztették eszközparkjukat és a munkavállalók tudását is. tegnap 10:19

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.