Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ünnepek és találkozások / Sepsiszentgyörgyi mesterek érkeztek Veszprémbe Szent István ünnepén

2008. augusztus 20. 16:52
Jelentős mérföldkövéhez érkezett az Európa kicsinyben néprajzi rendezvénysorozat, melynek célja a háromszéki települések bemutatása. Tavaly Komárom delegációja látogatott városunkba, ebben az évben pedig - Szent István ünnepe alkalmából - a sepsziszentgyörgyi népi kultúra képviselői érkeztek hozzánk a Laczkó Dezső Múzeum jóvoltából.
Az eseményt dr. Fodor Zsuzsa igazgató köszöntőjével nyitotta, melyben elmondta, különösen fontosnak tartja, hogy az egymástól távol élők számára lehetőség nyíljon megismerni egymás kultúráját. A tavaly előtt 100. évfordulóját ünneplő Laczkó Dezső Múzeum számára kiemelkedő fontosságú a határon túli magyar intézményekkel való együttműködés, a jövöben ezeknek a kapcsolatoknak a még szorosabbra fűzését tűzte ki célul. Mindannyian egy nemzet gyermekei vagyunk, a népművészetünkben a sok azonos vonás mellett azonban sok apró különbség is van, amit látni érdemes és amit az esti órákban megnyíló tárlat is bemutat majd az érdeklődőknek. Külön megtiszteltetés számunkra - folytatta az igazgatónő - hogy a küldöttséggel együtt Veszprémbe érkezett Varga Mihály, a szepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum igazgatója és Sztakics Éva, a város alpolgármestere.



Varga úr köszöntőjében elmondta, hogy bár az Ünnepek és találkozások névre keresztelt együttműködés még csak 5 éve létezik az intézmények közt, a veszprémiek kezdeményezésére azonban már sokkal régebbi, közel két évtizedes jó kapcsolatot ápolnak egymással, ami nagy szerepet játszott Székely Nemzeti Múzeum újjáéledésében. A rendezvényt az együttműködés koronájaként emlegette és örömmel számolt be róla, hogy Szent István ünnepe mostanra a hátáron túl is egyre fontosabb, és bár munkaszüneti napot nem jelent, március 15-e után a romániai magyarság egyik legnagyobb nemzeti eseményévé nőtte ki magát. Külön öröm, hogy az uniós csatlakozásnak köszönhetően elhárultak azok az akadályok, melyek a tárlatok, kiállítások cseréjét, költöztetését eddig megnehezítették, így a jövöben egyre több alkalom nyílik arra, hogy a Székely Nemzeti Múzeum hazánkban is képviseltesse magát.



A köszöntők után az érdeklődök a közel 35 éve sikeres, Kovács József vezette Veszprém Táncegyüttes fellépését csodálhatták meg, az esti kiállítás megynyitóra várakozók pedig kézművesek és mesteremberek munkáját figyelhették testközelből, majd a helyben készült erdélyi kürtőskalácsot is megkóstolhatták.
Kocsis Sándor
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.