Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

Székelyföldi – Balaton-felvidéki barátság és közös kiállítás az államalapító ünnepén

2008. augusztus 20. 20:48
Sepsiszentgyörgyi és veszprémi múzeumi dolgozók összefogásának és közös munkájának az eredménye az a kiállítás, mellyel a Laczkó Dezső Múzeum ünnepli augusztus 20-át. Az ünnepek és találkozások címet viselő közös kiállítás anyaga itt a királynék városában látható először, majd pontosan egy év múlva tovább utazik a Székely Nemzeti Múzeumba. Ahogy V. dr.Fodor Zsuzsa igazgatónő fogalmazott, ez az összefogás a bizonyítéka annak, hogy legyőzhető a több mint ezer kilométeres távolság. A két népcsoport hagyományait, ünnepi szokásait bemutató tárlat pedig maga a híd, mely átvezet bennünket egymáshoz.

Az életük folyamatos megismerés, tanulás, ebben segítenek a tanárok, a könyvek és a múzeumok – mondta megnyitóbeszédében Talabér Márta, a Veszprém Megyei Önkormányzat alelnöke. Hangsúlyozta, hogy mennyire fontos az az összefogás, ahogy a veszprémi, a sepsiszentgyörgyi, illetve a komáromi múzeumi dolgozók megálmodtak egy ilyen tárlatot, mely múltunkról, ősi hagyományainkról, a Balaton-felvidékiek és a székelyek sajátos szokásairól mesél. Ahogy végignézünk ezen a kiállításon az jut eszünkbe, hogy mennyi mindent nem tudunk, vagy mennyi mindent elfelejtettünk már. A kiállított ruhák, tárgyak, fotók felelevenítik a pünkösdi ünnepet, az asszonyfarsangot, vagy épp a húsvéti szánozást. Megtanítanak bennünket arra, hogy a falusi élet mennyire természet közeli, hiszen a falusi emberek azok, akik tudnak örülni, ünnepelni, s e közben egymásra figyelni – mondta Talabér Márta. De egy fontos emberi tulajdonságra is megtanít, hogy ne hagyjuk el gyökereinket. Ez a kiállítás közelebb vihet bennünket a határon élő magyarokhoz.

   

A székelyekkel való kapcsolatot erősítette az ünnepen az is, hogy a múzeum bejáratánál székely mesterek mutatták be és kínálták portékáikat, a patkolt tojást, az igazi székely mézeskalácsot, vagy épp kézzel festett kerámiákat.

 

Sztakics Éva, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere kiemelte mennyire örül annak, hogy épp Szent István ünnepén látható először ez a tárlat, itt Veszprémben. A két város közötti kapcsolat ugyanis olyan erős – mondta Sztakics, hogy azt a kommunizmus sem tudta elszakítani. Ez a kapcsolat eleinte csak a kereskedelemben és a színházak között volt érezhető, most viszont az oktatás területén is kapcsolatot keresünk egymás között.  A kiállításról szólva a székelyföldi alpolgármester elmondta, hogy büszkén hirdetik azokat a népi hagyományaikat, szokásaikat, melyek segítettek megőrizni magyarságukat, magyarságtudatukat a legnehezebb időkben is.

 

Veszprém város részéről Czaun János alpolgármester üdvözölte a múzeumok közötti köteléket. Mint mondta, két történelmi múltú város összefogását példázza, ami ma a Laczkó Dezső Múzeumban látható. Ünnepeljük Szent István államalapítónkat, és ünnepeljük az ünnepeinket bemutató kiállítás megnyitóját is. Az ünnepek adják a hétköznapok színét, melynek lényegét csak közösségben lehet igazán érezni – mondta Czaun. A városatya felelevenítette augusztus 20. ünneppé, kiemelt állami ünneppé válásának történetét. Emlékeztetett, hogy az igazán nagy fordulat a második világháború után következett, amikor a Rákosi diktatúra ha megszüntetni, eltörölni ugyan nem is merte, de új köntösbe öltöztette ünnepünket. Ekkortól lett augusztus 20.-a az új kenyér, vagy az alkotmány ünnepe. A szabad független köztársaság 1990 óta szabadon ünnepli a legszebb magyar nemzeti, állami ünnepet, Szent István ünnepét. Ma itt Veszprémben pedig nem egyedül ünneplünk, hanem testvérvárosainkkal együtt, s így lesz teljes az ünnep.

Az Ünnepek és találkozás II. címet viselő kiállítás átfogóan mutatja be a Székelyföld egyes területeinek, illetve a Balaton-felvidéknek egyedi, sajátos szokásait.

A bemutatott tárgyak vallási szempontból is elkülönülnek. A protestáns vidékek, mint például Háromszék visszafogottabbak a szentekhez kötődő ünnepekben, profánabbak, színesebbek. Csík épp az ellenkezője, itt erősen szakrális töltetűek az ünnepek. A kiállítótermekben a Bakonyból és a Balaton-felvidékről a raposkai szálláskeresés, a Szent György-hegyi asszonyfarsang, a magyarpolányi Szent Flórián napja és Pfingstnigel (pünkösdi bohóc) szokásai, míg Székelyföldről a bölöni farsang alakoskodói, a csíkszentdomokosi Szent Sír-őrzés, a székelytamásfalvi húsvéti szánozás, és a csíkcsatószegi úrnapi sátor láthatók.

 

 

 

Füssy Angéla
további cikkek
Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Az MTA VEAB Tudományról szabadON című sorozatának következő eseményén is egy köztiszteletben álló akadémikussal beszélgetnek kötetlenül, a tudomány szerepéről és társadalmi felelősségéről, a kutatói pálya szépségeiról és kihívásairól. A helyszín idén is az MTA VEAB Székház panorámás kertje lesz most csütörtökön 17 órától. tegnap 13:17 Hosszan elhúzódó árhullámra számítanak, Orbán szerint most jön a neheze árvíz Hosszan elhúzódó árhullámra számítanak, Orbán szerint most jön a neheze Hosszan elhúzódó árhullámra kell felkészülni, sokáig lesz érvényben harmadfokú készültség az érintett folyókon - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője a köztévében. Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatón értékelte a helyzetet. tegnap 10:42 Veszprém vármegyei tűzoltók is küzdenek a gátakon árvíz Veszprém vármegyei tűzoltók is küzdenek a gátakon Szolgálat-átszervezéssel, árvízi védekezésben tapasztalatokkal rendelkező tűzoltókkal, valamint eszközökkel, illetve az önkéntes tűzoltókkal és önkéntes mentőcsoportok készenlétbe állításával többszörözi meg mától a védekezéshez szükséges erőforrásait a katasztrófavédelem.  2024. szeptember 17. 17:36 Nemzetközi projekt segíti a veszprémi ifjúsági munka digitális fejlesztését Nemzetközi projekt segíti a veszprémi ifjúsági munka digitális fejlesztését Egynapos tanulmányút keretei között ismerkednek három európai városból érkező, illetve online résztvevő szakemberek Veszprém ifjúsági szolgáltatásaival és jógyakorlataival egy fenntartható városfejlesztési projekt keretei között. A nemzetközi és helyi ifjúsági szakembereket a Jutasi Köztérben, az újonnan elindított Érted Ifjúsági Klubban Dr. Hegedűs Barbara ifjúságügyért felelős alpolgármester köszöntötte. 2024. szeptember 17. 19:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.