Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Épületbejárás a színházban

2012. február 18. 15:58
A Veszprémi Építész Klub és Alkotóműhely jóvoltából Perlaki Róbert kalauzolásában bepillantást nyerhettünk a Petőfi Színház kulisszái mögé.

A színház előcsarnokában Perlaki Róbert Örökös tag köszöntötte az érdeklődőket, és el is kezdte a „tárlatvezetést” az 50 éves társulatnak otthont adó impozáns építményben. Az első út a nézőtérre vezetett, előtte azonban megtekinthettük a Veszprém megyei születésű Nagy Sándor művész alkotását, a főlépcsőház ovális színes üvegablakát, mely eredeti formájában maradt meg.

Perlaki Róbert 1986 és 1988 között műszaki ellenőr volt a színház rekonstrukciója során, így számos érdekes információval lettünk gazdagabbak az épületbejárás során. Elhangzott, hogy a színházban található márványokat tömb formájában hozták Kubából, és itt a helyszínen csiszolták őket jelenlegi formájukra. Tovább haladva a nézőtér felé megtudtuk, hogy a falakat borító kárpit szintén eredeti állapotában maradt fent.

Érdekesség, hogy a Medgyaszay István tervezte, szecessziós stílusban felépült színházban nincs alsószínpad, viszont történelme során funkcionált már tüdőgondozóként, raktárként, 1945-ben pedig még német lóistállóként is. Számtalan alkalommal rendeztek benne bálokat is, még mielőtt megdöntötték volna a jelenlegi nézőteret.

A páholynál eredetileg mindkét oldalon erkélyajtó állt, ahol a teraszra lehetett kimenni egészen addig, míg 1956-ban az épület több találatot nem kapott – mondta Perlaki Róbert, akinek előadásába más veszprémi lakosok is bekapcsolódtak olykor.

Utazásunk során megtekintettük a föld alatti üzemépületet, valamint a próbaszínpadot is górcső alá vehettük. Elérkeztünk a szintén a felszín alatt található díszletraktárhoz is, mellyel kapcsolatban Perlaki Róbert úgy emlékezett vissza, hogy a színpad oldalának kinyittatásánál „óriási meccse volt a kivitelezőkkel”, mert ha a díszleteket mozgató liftrendszer egyszer majd „bedöglik”, akkor nem lesz előadás – mesélte.

A díszletekkel kapcsolatban elmondta, hogy a színháznak egy közel 2400 m2-es raktára van a Házgyári úton, valamint saját asztalos-, lakatos- és festőműhely is rendelkezésre áll, hiszen minden kelléket maguk készítenek.

A túra végéhez érve a színház könyvtárában megtekinthettünk a Perlaki Róbert által készített 1:25-ös arányú makettek közül néhányat, melyeket 1980 óta készített, és jelen pillanatban a 127. darabon dolgozik. Alkotásaihoz bármit felhasznál, amit az utcán meglát, és méretarányaiban illene az összképbe. Általános derültséget keltett, mikor megjegyezte: a Veszedelmes viszonyokhoz készített makettben szereplő kandeláberhez felesége bizsujait használta fel – bár a „csalás” a makett megvizsgálásánál később kiderült.

Balassa Gergő
további cikkek
Idősek Ünnepe Veszprémben: a múlt öröksége és a jövő ígérete idősek világnapja Idősek Ünnepe Veszprémben: a múlt öröksége és a jövő ígérete Az Idősek Világnapja alkalmából ismét összegyűltek Veszprém szépkorú polgárai, hogy együtt ünnepeljék az idősebb generációkat, és emlékeztessenek mindenkit arra, milyen fontos szerepet játszanak a város életében. Az Agóra Kulturális Központ ünnepi hangulatban fogadta azokat, akik az élet hosszú évei során nemcsak családjuk, hanem Veszprém város közösségének építésében is részt vettek. Az esemény, amely évről évre növekvő figyelmet kap, a város egyik legfontosabb közösségi ünnepe lett, ahol a generációk közötti összetartozás erősítése kerül a középpontba. ma 8:53 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. tegnap 17:47 A Nébih óva int a Sajóból kifogott halaktól közélet A Nébih óva int a Sajóból kifogott halaktól Akut kockázat nem áll fenn és a toxikus nehézfémek is határérték alatt vannak, azonban a vizsgált halakban az arzéntaralom mégis megemelkedett, amiért a hivatal nem javasolja a fogyasztásukat. tegnap 14:53 Tető alá került a Ficánka óvoda terasza közélet Tető alá került a Ficánka óvoda terasza Vásárral és új pergolával ünnepelték Szent Mihály napját a kádártai Ficánka Tagóvodában csütörtökön. tegnap 11:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.