Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Veszprémi Művész Céh kiállítása Tihanyban

2012. március 16. 18:25 // Forrás: MTI
Örüljünk a sokszínűségnek, mert el kell fogadnunk egymás különbözőségét, s akkor a tágabb világ is odafigyel ránk...

Mondta Korzenszky Richárd perjel a Veszprémi Művész Céh kiállításának megnyitóján pénteken, Tihanyban.

A bencés apátság galériájában a perjel azzal folytatta: a nemzeti ünnep közelében arra is kell gondolni, hogy a bot és a vászon zászló is lehet, vagyis legyenek olyan művészek, akik nemcsak leképezik a körülöttük lévő világot, hanem alkotásaikkal túlmutatnak önmagukon, felkiáltójellé válnak. Ez történik itt - állapította meg Korzenszky Richárd a tárlatról.

Somogyi Győző, a Veszprémi Művész Céh alapítója visszaemlékezett az alkotóközösség 1988-as alapítására. - Merész gondolat volt - mondta -, hiszen a szocializmusban áthághatatlan akadály volt profi és amatőr, fővárosi és vidéki művész között. A veszprémiek ezért szándékosan választották a középkori elnevezést: céh. Kimondatlan alapszabályuk, hogy egymásnak nem kritikusai, mert az szétveri a közösséget - magyarázta.

Felidézte a céhes lakomák hangulatát, a céh, mint "szeretetközösség" működését. "S itt magasodik felettünk Tihany, az apátság, amely megadja a szakrális helyet a művészeknek évről-évre, hogy kiállítsanak" - mondta Somogyi Győző.

Búzás Huba költő Egry József szavaival köszöntötte az egybegyűlteket. A kiállított festményekről, kisplasztikákról, szobrokról, montázsokról azt mondta: a pannon szellemiség jelenik meg bennük, modern európai látásmóddal. A kiállított művek reprezentálják a pannon valóságot, az e tájban élő ember lelkületét - vélte.

A megnyitón Gáll Isis hársfaművész saját szerzeményeit adta elő Gáll Arielle zongorakísérete mellett.

A több mint harminc művész alkotásait felvonultató tárlat a tihanyi bencés apátság galériájában június 10-ig tekinthető meg.

vehir.hu
további cikkek
Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. tegnap 17:47 Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos Dr. Simon Attilával, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójával közösen mutatta be Herenden a manufaktúra legújabb porcelán figuráját, a kuvaszt. Az esemény azért is különleges volt, mert idén első alkalommal ünneplik a magyar kutyafajták napját szeptember 27-én. tegnap 10:37 Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában kultúra Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában Befejeződött a 250 éves fal- és mennyezetképek restaurálása a veszprémi Érseki Palota dísztermében, így Közép-Európa egyik kiemelkedő barokk festőjének, Johann Ignaz Cimbalnak az alkotásait közel eredeti pompájukban csodálhatják meg az érdeklődők. Az Érseki Palota leglátványosabb tereit a mostani hétvégén (szeptember 28-29-én), Szent Mihály-napok alkalmából megnyitja a látogatók előtt a Veszprémi Főegyházmegye. 2024. szeptember 26. 13:23 A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún Az idei program a papsokai romoknál kezdődik, majd egy tudományos konferenciával és fotókiállítással folytatódik az ünnepi hétvége előtt. 2024. szeptember 25. 17:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.