Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A műgyűjtő cipész

2012. március 29. 21:57
Városunk életéhez szervesen kötődik a Verancsics Akadémia csütörtöki előadója, aki szerint a siker titka a szorgalom és a munka, a munka, a munka. Vass László a semmiből jutott el a csúcsra.

Vass László cipészmester és nemzetközileg is elismert műgyűjtő januárban elmaradt előadását március 29-én hallgathatták meg a szerencsés érdeklődők. „Innováció egy manufaktúrában, a mindennapok művészete” címmel Vass László elmesélte életének főbb állomását, melyeknek köszönhetően mára miniszterelnökök és miniszterek is fellelhetők vásárlói között.

– Kétszobás családi házban születtem, ahol három generáció élt együtt. Egyszerű körülmények között indult az életem – kezdte előadását a Vass László Gyűjtemény műtárgyainak adományozója. – 1960-ban a szüleim indítottak a cipészet felé, a technikumban mindig a műhelymunkáknál nyíltam ki igazán, ez volt a hét legjobb pillanata – idézte fel mosolyogva életpályájának indulását.

A következő fontos állomás életében Budapest volt, ahol egy barátjával közösen „tőke és eszköz nélkül” próbáltak bekerülni a „maszek világba”, ezért elkezdtek szandálokat tervezni. Ezekhez felhasználták a nagy cipőgyárak által termelt bőrhulladékot is, valamint kreativitásukat megcsillogtatva olyan technológiát találtak ki, mellyel sikerült kitörni a szegénységből.

A rendszerváltás fordulópont volt, a rengeteg import áru miatt lépni kellett, az új irány a külföld volt, amely felfigyelt a kézzel varrott cipőkre, melyek többet értek hagyományos társaiknál. Vass László büszkén mesélte, amikor felkérték egy cipőkönyv megírására, ami csak a kézzel készített cipőkről szólna. – Éreztem a kihívást, az összeállítás során szinte újratanultam a szakmát. A klasszikus férficipő című könyvet kilenc nyelvre fordították le, és mintegy 500 ezer példányban adták ki – mesélte.

– Harminc évesen úgy gondoltam, elmegy mellettem a világ, a cipőkön kívül más nem is nagyon foglalkoztatott – tért rá a műgyűjtés folyamatának kezdeti szakaszára Vass László. – A magam esze után menve vettem képeket, a művészek közül Tóth Menyhért egyedisége ragadott meg. Kíváncsiságomnak köszönhetően olyan képekkel gazdagodtam, melyekkel közel kerültem az igazi művészethez.

Magángyűjteménye 2003-ban vált láthatóvá a közönség számára Veszprémben, ahol a múzeum fele-fele arányban állít ki magyar és külföldi alkotók művei közül is. Vass László kifejtette, ez az együttes bemutatás segíthet a magyar művészekre felhívni a figyelmet. Az óriási sikert arató előadó elmondta: „a gyűjtésben nincs megállás, nincs innováció nélküli élet.” – Aki szereti a mesterségét, bármikor visszatérhet hozzá, úgyhogy amíg élek és mozgok, addig cipész leszek – zárta gondolatait Vass László.

Balassa Gergő
Kovács Bálint
további cikkek
Emléktornát szerveztek Palotai Nándor tiszteletére sport Emléktornát szerveztek Palotai Nándor tiszteletére Palotai Nándor, az MLSZ Veszprém Vármegyei Igazgatóság versenybizottságának egykori elnöke tiszteletére rendeztek péntek délelőtt emléktornát a VFC USE pályáján, ahol tíz középiskolai csapat mérkőzött meg egymással. tegnap 16:35 Miért lett hirtelen kellemetlen szagú a balatoni ivóvíz? közélet Miért lett hirtelen kellemetlen szagú a balatoni ivóvíz? Kellemetlen szagú a Balatonból kinyert ivóvíz, erre panaszkodott több környélen élő. A szakemberek már tudják az okát és elmondták, a kellemetlen szag ellenére a víz iható. tegnap 16:40 Idősek Ünnepe Veszprémben: a múlt öröksége és a jövő ígérete idősek világnapja Idősek Ünnepe Veszprémben: a múlt öröksége és a jövő ígérete Az Idősek Világnapja alkalmából ismét összegyűltek Veszprém szépkorú polgárai, hogy együtt ünnepeljék az idősebb generációkat, és emlékeztessenek mindenkit arra, milyen fontos szerepet játszanak a város életében. Az Agóra Kulturális Központ ünnepi hangulatban fogadta azokat, akik az élet hosszú évei során nemcsak családjuk, hanem Veszprém város közösségének építésében is részt vettek. Az esemény, amely évről évre növekvő figyelmet kap, a város egyik legfontosabb közösségi ünnepe lett, ahol a generációk közötti összetartozás erősítése kerül a középpontba. tegnap 8:53 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. 2024. szeptember 27. 17:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.