Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A húsvét az élet ünnepe

2012. április 5. 12:27
A keresztény egyház legnagyobb ünnepének célja, hogy az ember megtalálhassa boldogságát, mely által teljes életet élhet. Beszélgetés László Dezső plébánossal.


László Dezső

– Miről szól a húsvéti ünnepkör?

– Az ünnepkör kapcsán elhangzó szentmisék mindegyikében elhangzanak azok az alapvető szavak és kifejezések, melyek Krisztus feltámadásáról szólnak. A szent három nap, nagycsütörtök, nagypéntek és nagyszombat összegzi az ószövetségi Messiás-várást.

– Karácsony ünnepéhez viszonyítva milyen szerepet tölt be húsvét az ember életében?

– Míg karácsonykor Krisztus születését és a Messiás emberi életbe történő valóságos belépését ünnepeljük, mellyel örök szövetséget köt velünk, addig húsvétkor ez a várakozás beteljesedik. Számunkra húsvét a legnagyobb egyházi ünnep, mert a megtestesülés valósággá válik. Az örök szövetség, ezzel együtt húsvét üzenete is azt jelenti, hogy nem a reménytelen elmúlásról szól az emberi élet, igenis van remény az életben. Isten észre akarta vetetni az emberrel, hogy ő itt él a világban és nem hagyja magára azt.

– Mennyiben más a két ünnep hangulata?

– A húsvéti ünnepkörben Krisztus valóságos szenvedéstörténetével találkozunk, ahol megjelenik a kitaszítottság, az elvetés érzése és a halál is. Ugyanakkor ennek a koronája mégis maga a feltámadás. Az nyilvánvaló, hogy Jézus megszületése és Krisztus keresztáldozata között óriási különbség van.

– Mi húsvét üzenete?

– Húsvét arra hívja fel a figyelmünket, hogy ne feledkezzünk el arról, hogy van örök életünk, mert Isten meghívott bennünket egy boldogabb életre. Krisztus megmutatta igazi emberképét, hogy ő tényleg ugyanolyan, mint mi, egyet kivéve, hogy ő a mennyei atya akaratát tolmácsolja nekünk: mindazok, akik őbenne hisznek, nem vesznek el és örök életük lesz. A húsvéti ünnepkör a lélek megtisztulásáról, felkészüléséről szól, amire a nagyböjt öt hete alatt lelki gyakorlatokkal, gyónással lehet felkészülni.

Balassa Gergő
Kovács Bálint
további cikkek
Emléktornát szerveztek Palotai Nándor tiszteletére sport Emléktornát szerveztek Palotai Nándor tiszteletére Palotai Nándor, az MLSZ Veszprém Vármegyei Igazgatóság versenybizottságának egykori elnöke tiszteletére rendeztek péntek délelőtt emléktornát a VFC USE pályáján, ahol tíz középiskolai csapat mérkőzött meg egymással. ma 16:35 Miért lett hirtelen kellemetlen szagú a balatoni ivóvíz? közélet Miért lett hirtelen kellemetlen szagú a balatoni ivóvíz? Kellemetlen szagú a Balatonból kinyert ivóvíz, erre panaszkodott több környélen élő. A szakemberek már tudják az okát és elmondták, a kellemetlen szag ellenére a víz iható. ma 16:40 Idősek Ünnepe Veszprémben: a múlt öröksége és a jövő ígérete idősek világnapja Idősek Ünnepe Veszprémben: a múlt öröksége és a jövő ígérete Az Idősek Világnapja alkalmából ismét összegyűltek Veszprém szépkorú polgárai, hogy együtt ünnepeljék az idősebb generációkat, és emlékeztessenek mindenkit arra, milyen fontos szerepet játszanak a város életében. Az Agóra Kulturális Központ ünnepi hangulatban fogadta azokat, akik az élet hosszú évei során nemcsak családjuk, hanem Veszprém város közösségének építésében is részt vettek. Az esemény, amely évről évre növekvő figyelmet kap, a város egyik legfontosabb közösségi ünnepe lett, ahol a generációk közötti összetartozás erősítése kerül a középpontba. ma 8:53 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. tegnap 17:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.