Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Lenni vagy nem lenni

2012. április 11. 19:50
A költészet egyetemes emberi kérdések sora, a kimondhatatlan kimondása. A költészet a teljesség élményét jeleníti meg – fogalmazott dr. Korzenszky Richárd.

A Tihanyi Bencés Apátság perjele a költészet napja alkalmából tartott megemlékezésen szerdán, a Laczkó Dezső Múzeumban elmondta, hogy minden igazi művészet életről és halálról beszél, így a hamleti lenni vagy nem lenni kérdés megkerülhetetlen. – A költészetet egzisztenciális kérdések sorozataként is fel lehet fogni, amelyhez szervesen kapcsolódik, hogy az ember szeretné birtokba venni az egész világot. Az ember szeretné megtapasztalni, hogy nincs egyedül a világban – húzta alá a dr. Korzenszky Richárd a költészet erejét és fontosságát.

A perjel hangsúlyozta, hogy az ember teljesség iránti vágya mellett olyan kérdések is felmerülnek, hogy „miért legyek tisztességes, kiterítenek úgyis, vagy miért ne legyek tisztességes, kiterítenek úgyis.” A költészet arról az életről és halálról szól, ami után mind vágyakozunk – mondta, hozzátéve: életünket itt és most éljük, a múltnak háttal.

– A versben egyetemes emberi kérdéseknek kell lenniük, melyeken keresztül egy rendezetlen világban keressük a bizonyosságot, a fényt, az irányt, a rendet. A költészet valójában egy olyan szövet, ahol a harmóniát kereső költők akaratlanul is sokszor egymást idézik – folytatta a perjel, majd kiemelte az emberi lét különlegességét és egyediségét.

Dr. Korzenszky Richárd aláhúzta, hogy a költészet szépségét már a gyerekeknél el kell kezdeni tanítani. – Rá kell nevelni a gyermeket, hogy a versben és rímek harmóniájában felnőttként választ talál majd a gyerekként feltett kérdésekre – zárta gondolatait.

Az ünnepi műsor méltó alaphangulatát Dominek Anna színművész adta meg, aki a megemlékezés alkalmából Reményik Sándor műveiből.

Balassa Gergő
Kovács Bálint
további cikkek
Emléktornát szerveztek Palotai Nándor tiszteletére sport Emléktornát szerveztek Palotai Nándor tiszteletére Palotai Nándor, az MLSZ Veszprém Vármegyei Igazgatóság versenybizottságának egykori elnöke tiszteletére rendeztek péntek délelőtt emléktornát a VFC USE pályáján, ahol tíz középiskolai csapat mérkőzött meg egymással. ma 16:35 Miért lett hirtelen kellemetlen szagú a balatoni ivóvíz? közélet Miért lett hirtelen kellemetlen szagú a balatoni ivóvíz? Kellemetlen szagú a Balatonból kinyert ivóvíz, erre panaszkodott több környélen élő. A szakemberek már tudják az okát és elmondták, a kellemetlen szag ellenére a víz iható. ma 16:40 Idősek Ünnepe Veszprémben: a múlt öröksége és a jövő ígérete idősek világnapja Idősek Ünnepe Veszprémben: a múlt öröksége és a jövő ígérete Az Idősek Világnapja alkalmából ismét összegyűltek Veszprém szépkorú polgárai, hogy együtt ünnepeljék az idősebb generációkat, és emlékeztessenek mindenkit arra, milyen fontos szerepet játszanak a város életében. Az Agóra Kulturális Központ ünnepi hangulatban fogadta azokat, akik az élet hosszú évei során nemcsak családjuk, hanem Veszprém város közösségének építésében is részt vettek. Az esemény, amely évről évre növekvő figyelmet kap, a város egyik legfontosabb közösségi ünnepe lett, ahol a generációk közötti összetartozás erősítése kerül a középpontba. ma 8:53 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. tegnap 17:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.