Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kiállítás születik – 2. rész

2012. április 16. 8:54 // Forrás: http://www.magyarmuzeumok.hu/blog
„A szülést megelőzően – ha fiút akartak, a terhes anya ágyára férfinadrágot tettek.”

„Pfujj, de csúnyácska! Jajj, de ronda! …… Pö, pö, pö!” – Amikor a számomra kedves szomszéd néni ezzel a mondattal köszöntötte pár hetes gyermekemet a babakocsiban, azért néprajzosként is gondolkodóba estem, hogy rendben van-e ez így. Rögtön eszembe villant, hogy csak viccel, aztán rájöttem, a dolog ennél sokkal komolyabb. Ő most véd. Saját magától védi az én gyermekemet – szemmel verés ellen. Később persze elnézést kért, sőt felszólított arra is, hogy kössek valami pirosat arra a gyönyörű gyerekre. A biztonság kedvéért.

Mindezek éppen a napokban jutottak eszembe, amikor dideregve üldögéltem a Laczkó Dezső Múzeum néprajzi adattárában. Mit is kerestem ott? A Születés kiállításhoz kutattam a pályamunkák között.

A pályamunkákat amatőr néprajzi gyűjtők készítették az 1960-as évektől kezdődően. 10–30 oldalas, sokszor fényképpel illusztrált kéziratok ezek, amelyek többször szakmai iránymutatással, vagy a múzeumban beszerezhető kérdőívek alapján íródtak. A szerzők maguk is jó írókézséggel rendelkező emberek, tanítók, diákok, akik helyszíni gyűjtés alapján állították össze dolgozatukat. Számos diplomamunka, különböző dolgozat is ide került, amit a múzeumban kutatók alkottak.

A kéziratok szerencsére a digitális tárban vannak már, így könnyű közöttük keresni, bár az 1400 kézirat közül nekem csak 30–40-et kell átnéznem, azért ez komoly munkának bizonyul.

Számos aduászt is találtam, például: „Komaság, keresztelő, paszita” vagy „Gyermekáldás, paszita, gyermek és ifjúkor a századforduló éveiben Németbányán” és „Keresztelő, komaság, paszita – Tüskevár, Somlószőlős” címmel.

Ez utóbbiban egy érdekes hiedelemadalékra bukkantam: „A szülést megelőzően – ha fiút akartak, a terhes anya ágyára férfinadrágot tettek.” A „Komaság, keresztelő, paszita”-ban pedig ez keltette fel az érdeklődésemet: „A csecsemő ruháit soha nem hagyták kint éjjelre száradni, nehogy rontás érje” és „szemmel verés ellen úgy védekeztek, hogy piros madzagot kötöttek a baba csuklójára”.

S hogy mi is az a rontás és a szemmel verés? Itt folytatjuk, ígérem!
 

Mészáros Veronika
néprajzkutató főmuzeológus

 

vehir.hu
további cikkek
Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. tegnap 17:47 Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Vitéz Markóczy János altábornagy, a Jutasi altisztképző egykori parancsnokának a nevét viseli a jövőben a Jutasi úti laktanya területén a csapatművelődési központ épülete. A pénteki avatóünnepségen az egykori parancsnok életéről is több érdekességet felelevenítettek. ma 14:26 Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos Dr. Simon Attilával, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójával közösen mutatta be Herenden a manufaktúra legújabb porcelán figuráját, a kuvaszt. Az esemény azért is különleges volt, mert idén első alkalommal ünneplik a magyar kutyafajták napját szeptember 27-én. tegnap 10:37 Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában kultúra Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában Befejeződött a 250 éves fal- és mennyezetképek restaurálása a veszprémi Érseki Palota dísztermében, így Közép-Európa egyik kiemelkedő barokk festőjének, Johann Ignaz Cimbalnak az alkotásait közel eredeti pompájukban csodálhatják meg az érdeklődők. Az Érseki Palota leglátványosabb tereit a mostani hétvégén (szeptember 28-29-én), Szent Mihály-napok alkalmából megnyitja a látogatók előtt a Veszprémi Főegyházmegye. 2024. szeptember 26. 13:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.