Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Értéket adnak az élethez

2012. április 21. 23:08
A Padányi iskola elmúlt két évtizedét idézi fel az a kiállítást, amelynek megnyitóját szombaton tartották meg az intézményben. Az oktatási, nevelési értékek kellő megbecsülésére hívja fel a figyelmet.

A keresztény nevelés és oktatás múltja, jelene és jövője Veszprémben címmel tartottak egyháztörténeti tudományos konferenciát a Padányi Katolikus Gyakorlóiskolában szombaton. Ezt megelőzően nyílt meg az az iskolatörténeti kiállítás, amely az intézmény elmúlt két évtizedét tekinti át.

Az érzelmi felvezetésről a Padányi gregorián kórusa gondoskodott, majd Borián Tibor atya, az iskola nyugalmazott igazgatója nyitotta meg a kiállítást. – Miért erőlködtök ezzel a Padányival, hiszen úgy sem lesz belőle igazi iskola Veszprémben – emlékezett vissza egy régi beszélgetésre, hozzátéve, a tények azt mondják, nem jött be a jóslat, hiszen ez a katolikus iskola ősi hagyományokat őriz. Egy minisztériumi megállapítást idézve azt mondta, jelenleg az egyházi fenntartású iskolák jobbak a hozzáadott érték tekintetében, mint a többi intézmény.

– Sok nehézségen át, áldozatokat hozva jött létre ez az iskola, ennek folyamatát láthatjuk a vitrinekben. A képek ízelítőt adnak az iskola sokrétű tevékenységéről, mindennapjairól és elért eredményeiről. Az oktatási, nevelési értékek kellő megbecsülésére hívja fel a figyelmet – invitálta a látogatókat a kiállítás megtekintésére Borián Tibor.

A polgármester három gyermeke is a Padányiban tanul. – Nagyon fontosnak érzem, hogy a fiatalok olyan értékrendet, gyökeret kapjanak az élethez, amely hosszú időre meghatározza jövőjüket – mondta el érdeklődésünkre Porga Gyula, miért katolikus iskolába íratta gyermekeit. Mint fogalmazott, egy állami, önkormányzati iskola nem engedheti meg azt a „luxust”, hogy ilyen markánsan megjelenítse a katolikus értéket, hiszen náluk fontos egyfajta semlegesség. – Azt kívánom a Padányinak, hogy ehhez az értékhez nagyon hosszú ideig ragaszkodjon, és képviselje – tette hozzá.
 

Cseh Zoltán
Kovács Bálint
további cikkek
Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. ma 9:00 Emléktornát szerveztek Palotai Nándor tiszteletére sport Emléktornát szerveztek Palotai Nándor tiszteletére Palotai Nándor, az MLSZ Veszprém Vármegyei Igazgatóság versenybizottságának egykori elnöke tiszteletére rendeztek péntek délelőtt emléktornát a VFC USE pályáján, ahol tíz középiskolai csapat mérkőzött meg egymással. tegnap 16:35 Miért lett hirtelen kellemetlen szagú a balatoni ivóvíz? közélet Miért lett hirtelen kellemetlen szagú a balatoni ivóvíz? Kellemetlen szagú a Balatonból kinyert ivóvíz, erre panaszkodott több környélen élő. A szakemberek már tudják az okát és elmondták, a kellemetlen szag ellenére a víz iható. tegnap 16:40 Idősek Ünnepe Veszprémben: a múlt öröksége és a jövő ígérete idősek világnapja Idősek Ünnepe Veszprémben: a múlt öröksége és a jövő ígérete Az Idősek Világnapja alkalmából ismét összegyűltek Veszprém szépkorú polgárai, hogy együtt ünnepeljék az idősebb generációkat, és emlékeztessenek mindenkit arra, milyen fontos szerepet játszanak a város életében. Az Agóra Kulturális Központ ünnepi hangulatban fogadta azokat, akik az élet hosszú évei során nemcsak családjuk, hanem Veszprém város közösségének építésében is részt vettek. Az esemény, amely évről évre növekvő figyelmet kap, a város egyik legfontosabb közösségi ünnepe lett, ahol a generációk közötti összetartozás erősítése kerül a középpontba. tegnap 8:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.