Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ellentét helyett harmónia

2012. április 22. 15:41
Tűz és víz lobog és lebeg és feszül – egymást kiegészítve – Klimó Károly és Willi Weiner kiállításán a Csikász Galériában.

A tárlat alapprekoncepciójaként a tűz és víz oximoronja, kibékíthetetlen ellentéte merülhet fel a látogatóban a kiállítás címét olvasva: „mint a tűz mint a víz”, és ez a feltételezett tézis több szinten alá is támasztódik. Klimó Károly festményein a füst, a parázs, a láng lobog a vörös számos árnyalatában, és sötétlik a korom a fekete színekben, ám a képek mégsem komorak, valami elemi erő, dinamika és sajátos harmónia sugárzik belőlük.

Willi Weiner szobrai önmagukban antagonisztikusak: a forrasztott rozsdás corten acél vöröses, durva felülete szöges ellentétben áll a türkizkékre festett víztükör „imitációkkal” – a kiállítás megnyitóján Alexander Tolnay művészettörténész többek között a humor és az irónia motívumaként értelmezte ezt a kombinációt.

Tehát a falakon a tűz: képeken(ben) – vörösen és sárgán és feketén. A padlón és a térben lebegve a víz: vasszobrok vörösesbarnán és kéken. Mégis az antagonizmus helyett valamifajta meditatív harmónia lepi meg a kiállított műalkotások között sétáló nézőt. Nem kioltják, hanem kiegészítik és felerősítik egymás kisugárzását az képek és szobrok.

Az április 21-i, szombati megnyitón a köszöntő és megnyitóbeszéd is ezt az érzést és hatást emelte ki a tárlat kapcsán. Porga Gyula, Veszprém polgármestere a művészi és politikai határok átjárhatóságát említette meg (Willi Weiner az NDK-ban kezdte művészi pályafutását), hiszen az igazi művészet nem korlátoz, hanem határokat nyit, és a szabad ábrázolás határtalansága és egyetemessége köti össze a két művész alkotásait.


Alexander Tolnay

Alexander Tolnay művészettörténész szerint a szigorú alkotói fegyelem és a kísérletező hajlam kapcsolja össze a két mestert, akik a ’90-es évek óta aktív művészi párbeszédet folytatnak. – A maga módján mindkét alkotó hatásos eredménnyel használja ki a kortárs művészet szuggesztív erejét és mondanivalóját – fogalmazott Alexander Tolnay.

Mindenképpen meg kell említeni, hogy a kiállítást rendkívül szépen rendezték meg a Művészetek Háza munkatársai, igazi „húzása” van a tárlatnak, nincsenek benne „holt-pontok” – teremről teremre haladva újabb és újabb „élménycsomag” várja a nézőket.

Ráadásul nem csak a Csikász Galériában, hanem a Művészetek Háza szabad terein és a Vass László Gyűjteményben is láthatók a két művész alkotásai.

A „mint a tűz mint a víz” kiállítás 2012. június 16-ig tekinthető meg a Művészetek Háza Csikász Galériájában.
 

Szaksz Balázs
Kovács Bálint
további cikkek
Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. ma 9:00 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. 2024. szeptember 27. 17:47 Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Vitéz Markóczy János altábornagy, a Jutasi altisztképző egykori parancsnokának a nevét viseli a jövőben a Jutasi úti laktanya területén a csapatművelődési központ épülete. A pénteki avatóünnepségen az egykori parancsnok életéről is több érdekességet felelevenítettek. tegnap 14:26 Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos Dr. Simon Attilával, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójával közösen mutatta be Herenden a manufaktúra legújabb porcelán figuráját, a kuvaszt. Az esemény azért is különleges volt, mert idén első alkalommal ünneplik a magyar kutyafajták napját szeptember 27-én. 2024. szeptember 27. 10:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.