Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Igényesség mesterektől

2012. május 6. 22:36
Asztalos, csizmadia, ötvös. Ezek a szavak akár vezetéknevek is lehetnek, de vasárnap a belvárosi népművészeti kirakodóvásáron igazi mestereket takartak a kifejezések.

A Gizella Napok programsorozathoz kapcsolódóan reggeltől estig mintegy 180 kiállító árulta portékáit a Szabadság tér és a Vár utca által határolt területen. Sokan megfordultak a forgatagban, ki magányosan, míg mások az egész családot elhozták, hogy nézelődjenek, kóstoljanak, vásároljanak.


Danyi Zsuzsa

Édességből maximális volt a kínálat, a budapesti Danyi Zsuzsa standjánál közel hatvanféle termékből válogathattak a kényeztetésre vágyók. Érdeklődésünkre elmondta, gumicukorból és aszalt gyümölcsből fogy a legtöbb, ez utóbbiból többek között van áfonya, meggy, eper, körte, de még gyömbér is. Természetesen nem hiányozhatnak a kínálatból a tradicionális édességek, mint a krumplicukor, a kakasnyalóka, vagy éppen a törökméz, de a medvecukrot is sokan keresik.


Gombási Tamás

A Csabrendekről érkező Gombási Tamás a fa természetességét örökíti meg munkája során, főként fából készült konyhai eszközöket, valamint ékszereket árult. Mint megtudtuk, 30 éve űzi ezt a „hobbit”, korábban fafaragással is foglalkozott. A munkája legnehezebb része, hogy megtalálja a megfelelő alapanyagot, a rönköt kézbe véve pedig már a tapasztalatának köszönhetően tudja, mit érdemes abból elkészíteni.


Szeles László

Különleges lábbelikkel is találkozhattak a vásárba látogatók. Szeles László csizmadia mester több mint harminc évtizede végzi munkáját, aminek alapjait még apjától leste el, de azóta folyamatosan fejleszti tudását, a környező országok hagyományos lábbelijeit is tanulmányozza és elkészíti. Az előtte lévő cipők, csizmák kivétel nélkül mind kézzel készültek, előbbi mintegy 10, utóbbi 17-25 munkaórát igényel. Egy díszes darabot is mutat a mester, ennek csak a dísztűzése 4 órán át tartott. Úgy véli, elkényelmesedtünk, a puha cipőket keresik az emberek, az általa előállított termékek pedig keményebbek, azonban jobban is tartják a lábat.

Úgy tartják, a kézzel készült termékek sokkal értékesebbek, érződik bennük a gondoskodás, a törődés. Ez a vásáron is tapintható volt, azonban félő, hogy számos mesterség esetén nincs megfelelő utánpótlás, így ezek az események a kihalófélben lévő szakmák bemutatójává válnak.


 

Cseh Zoltán
Kovács Bálint
további cikkek
Emléktornát szerveztek Palotai Nándor tiszteletére sport Emléktornát szerveztek Palotai Nándor tiszteletére Palotai Nándor, az MLSZ Veszprém Vármegyei Igazgatóság versenybizottságának egykori elnöke tiszteletére rendeztek péntek délelőtt emléktornát a VFC USE pályáján, ahol tíz középiskolai csapat mérkőzött meg egymással. ma 16:35 Miért lett hirtelen kellemetlen szagú a balatoni ivóvíz? közélet Miért lett hirtelen kellemetlen szagú a balatoni ivóvíz? Kellemetlen szagú a Balatonból kinyert ivóvíz, erre panaszkodott több környélen élő. A szakemberek már tudják az okát és elmondták, a kellemetlen szag ellenére a víz iható. ma 16:40 Idősek Ünnepe Veszprémben: a múlt öröksége és a jövő ígérete idősek világnapja Idősek Ünnepe Veszprémben: a múlt öröksége és a jövő ígérete Az Idősek Világnapja alkalmából ismét összegyűltek Veszprém szépkorú polgárai, hogy együtt ünnepeljék az idősebb generációkat, és emlékeztessenek mindenkit arra, milyen fontos szerepet játszanak a város életében. Az Agóra Kulturális Központ ünnepi hangulatban fogadta azokat, akik az élet hosszú évei során nemcsak családjuk, hanem Veszprém város közösségének építésében is részt vettek. Az esemény, amely évről évre növekvő figyelmet kap, a város egyik legfontosabb közösségi ünnepe lett, ahol a generációk közötti összetartozás erősítése kerül a középpontba. ma 8:53 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. tegnap 17:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.