Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Elveszett a tekintély

2012. május 30. 19:39
Közel negyven esztendős pályafutása során Gulyás Erzsébet partnerként kezelte a gyerekeket, ugyanakkor a veszprémi pedagógus azt is látja: a tanárok tekintélye kihalt a rendszerből.

– Miért választotta anno, hogy pedagógusi pályára lép?

– A rövid válaszom erre, hogy vagányságból (nevet). Abban a közegben, ahol én éltem, a pedagógusi diploma értelmiségi pályát jelentett, melyet a környezet is tisztességes célkitűzésként ismert el. Akkoriban a tanár egy vállalható, identitással rendelkező személyiség volt, és borzasztó látni, hogy ma már ezek a dolgok elvesztek. Komoly baj van az iskolával, és ehhez kapcsolódóan a társadalommal is, ha a tanár nem érzi tanárnak, a tanuló pedig tanulónak magát, mert nem tudják ezt a szerepet felfogni, jelentőségét megbecsülni. A tanár addig bírt tekintéllyel, amíg az identitások a helyükön voltak.

– Sok időt töltött a pályán, mi változott ez alatt a közel negyven év alatt?

– Van, ami változott és van, ami nem. Például végig partnerként kezeltem a gyerekeket, mely hatalmas hozadékkal járt, hiszen az ember rengeteget tud tanulni tőlük. Legkevésbé viszont a tanárok életkörülményei változtak, rémesen nem tudják megfizetni őket. Azzal, hogy ma tömegesen lehet bekerülni a felsőoktatásba, felhígult a pálya, ezáltal megszűnt a kemény küzdelem is a bejutásért, ami pedig mindenképp az értékek ellen ható változás volt. Úgy gondolom, hogy aki kiküzd egy pozíciót, az tisztába kerül annak a státusznak az értékével, ettől pedig önazonosságot és tekintélyt nyer az illető. Problémát jelent az értékrendek stabilitásának eltűnése, mivel a tanároknak kiszámíthatóságra és magabiztosságra van szükségük, hogy munkájukat el tudják végezni.

– Mennyire becsülték meg munkája során?

– Visszautalva az előző kérdésre adott válaszomra, a megbecsülés véleményem szerint nem abból áll, hogy valakit elismernek pedagógusnap alkalmából. Sokkal inkább a külső keretek, az értékrendek biztosításáról van szó, mely ha megtörténne, vonzóbb lehetne a pálya. Érdemes lenne megnézni, hány pedagógust veszített el csak azért a társadalom, mert nem tudta nekik biztosítani a családjuk fenntartásához szükséges fizetést. Ehhez kapcsolva szeretném elmondani, hogy nagyon megnehezedett ez a munka. Értem ez alatt, hogy a gyerekek nem értik meg: nekik érdekük fűződik ahhoz, hogy kihasználják az iskolában rendelkezésre álló időt, hiszen csak így lehetnek valakik az életben. A társadalom közgondolkodása távol áll attól az elképzeléstől, miszerint az érvényesüljön az életben, aki megtanulja, amit kell. Mindettől függetlenül a mai napig olyan szakmának tartom a pedagógusi pályát, amitől az emberi élet kiteljesedhet.

Balassa Gergő
további cikkek
Emléktornát szerveztek Palotai Nándor tiszteletére sport Emléktornát szerveztek Palotai Nándor tiszteletére Palotai Nándor, az MLSZ Veszprém Vármegyei Igazgatóság versenybizottságának egykori elnöke tiszteletére rendeztek péntek délelőtt emléktornát a VFC USE pályáján, ahol tíz középiskolai csapat mérkőzött meg egymással. tegnap 16:35 Miért lett hirtelen kellemetlen szagú a balatoni ivóvíz? közélet Miért lett hirtelen kellemetlen szagú a balatoni ivóvíz? Kellemetlen szagú a Balatonból kinyert ivóvíz, erre panaszkodott több környélen élő. A szakemberek már tudják az okát és elmondták, a kellemetlen szag ellenére a víz iható. tegnap 16:40 Idősek Ünnepe Veszprémben: a múlt öröksége és a jövő ígérete idősek világnapja Idősek Ünnepe Veszprémben: a múlt öröksége és a jövő ígérete Az Idősek Világnapja alkalmából ismét összegyűltek Veszprém szépkorú polgárai, hogy együtt ünnepeljék az idősebb generációkat, és emlékeztessenek mindenkit arra, milyen fontos szerepet játszanak a város életében. Az Agóra Kulturális Központ ünnepi hangulatban fogadta azokat, akik az élet hosszú évei során nemcsak családjuk, hanem Veszprém város közösségének építésében is részt vettek. Az esemény, amely évről évre növekvő figyelmet kap, a város egyik legfontosabb közösségi ünnepe lett, ahol a generációk közötti összetartozás erősítése kerül a középpontba. tegnap 8:53 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. 2024. szeptember 27. 17:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.