Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprémi Szemle

2012. június 22. 6:37
Egy településnek, vagy egy nemzetnek a kultúrája nem lehet teljes, ha a történetét nem tárják fel, és nem mutatják be...


Némedi Lajos

Az alpolgármester a csütörtöki bemutatón kiemelte: az esemény ünnepnapként szerepel Veszprém kultúrájában, hiszen a Veszprémi Szemle immáron 25 éve jelenik meg városunkban. Némedi Lajos külön köszöntötte a Gizella-díjas főszerkesztőt, Csiszár Miklóst, valamint felhívta a figyelmet Porga Gyula polgármester hatására, aki ötleteivel hozzájárult a várostörténeti folyóiratot gondozó alapítvány megszületéséhez. – Ez a nap a kultúra ünnepe: egy település, vagy nemzet kultúrája nem lehet teljes, ha történetét nem tárják fel és nem mutatják be valamilyen formában – hangsúlyozta az alpolgármester, majd hozzátette: a Veszprémi Szemle megfelel ennek a célkitűzésnek.


Faa Judit

A négy éve működő Veszprémi Szemle Alapítvány nevében a kuratórium elnöke, Faa Judit köszöntötte a megyei könyvtár Kisfaludy-termében összegyűlt érdeklődőket. Beszédében összefoglalta a jubileumi, 25. szám kiadását megelőző időszak főbb történéseit. Az elnök asszony elmondta azt is, hogy bár az anyagi támogatás nem mindig kiszámítható, évi négy számmal jelennek meg, ami „nem kis eredmény”, húzta alá. Hozzátette: a szerzői kör folyamatosan bővül, majd megköszönte többek között az önkormányzat, a támogató civilek, valamint a honoráriumukról lemondó szerzők segítségét is.


Lenner Tibor

Ezt követően a folyóirat új szerzője, Lenner Tibor, a Nyugat-Magyarországi Egyetem docense tartott bemutató előadást a Szemlében megjelent tanulmányából, melyben a városok alaprajzát kutatta. A több szálon is Veszprémhez kötődő geográfus azt vizsgálta a kötetben is olvasható munkájában, hogy a természeti környezet mennyire befolyásolta a dunántúli megyeszékhelyek alaprajzi fejlődését.

A kötetben e mellett természetesen még számos érdekes olvasnivalót találhatunk, így Poór Ferenc tollából végigkísérhetjük a Bakony Művek történetét a fénykortól a vég napjáig, szemezgethetünk a veszprémi úttörőház múltjában Jákói Bernadett emlékeinek köszönhetően, és Varga Miklósnak köszönhetően olvashatunk szemelvényeket is a piaristák veszprémi letelepedésének 275 esztendős évfordulójáról is, valamint a már említett Lenner Tibor tanulmány is tartalmas barangolásra hívja a legújabb Veszprémi Szemle olvasóit.

Balassa Gergő
Kovács Bálint
további cikkek
Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. ma 9:00 Emléktornát szerveztek Palotai Nándor tiszteletére sport Emléktornát szerveztek Palotai Nándor tiszteletére Palotai Nándor, az MLSZ Veszprém Vármegyei Igazgatóság versenybizottságának egykori elnöke tiszteletére rendeztek péntek délelőtt emléktornát a VFC USE pályáján, ahol tíz középiskolai csapat mérkőzött meg egymással. tegnap 16:35 Miért lett hirtelen kellemetlen szagú a balatoni ivóvíz? közélet Miért lett hirtelen kellemetlen szagú a balatoni ivóvíz? Kellemetlen szagú a Balatonból kinyert ivóvíz, erre panaszkodott több környélen élő. A szakemberek már tudják az okát és elmondták, a kellemetlen szag ellenére a víz iható. tegnap 16:40 Idősek Ünnepe Veszprémben: a múlt öröksége és a jövő ígérete idősek világnapja Idősek Ünnepe Veszprémben: a múlt öröksége és a jövő ígérete Az Idősek Világnapja alkalmából ismét összegyűltek Veszprém szépkorú polgárai, hogy együtt ünnepeljék az idősebb generációkat, és emlékeztessenek mindenkit arra, milyen fontos szerepet játszanak a város életében. Az Agóra Kulturális Központ ünnepi hangulatban fogadta azokat, akik az élet hosszú évei során nemcsak családjuk, hanem Veszprém város közösségének építésében is részt vettek. Az esemény, amely évről évre növekvő figyelmet kap, a város egyik legfontosabb közösségi ünnepe lett, ahol a generációk közötti összetartozás erősítése kerül a középpontba. tegnap 8:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.