Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Retro idegenvezetés a Turizmus Napon

2012. július 7. 16:28
Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes harmadik alkalommal tartott idegenvezetést Veszprémben. Most szombaton arról volt szó, hogy nézett ki régen a város, és hogy nyerte el mai arcát.

A honatya részletesen mesélt az Óváros tér történetéről. A hallgatóság megtudhatott olyan érdekességeket is, hogy például itt adták ki a Mondolat című nagy hatású vitairatot, amely a Kazinczy-féle nyelvújítási mozgalom kritikája volt, vagy hogy a korsós lány szobra a Zsuzsi nevet a Napló egyik újságírójától kapta. Érdekességként elmondta, hogy a Fűre lépni szabad című filmben még láthatjuk a kádári átépítések előtti Veszprémet.

A Kossuth utcán a miniszterelnök-helyettes úrtól többek között azt is megtudhattuk, hogy eredetileg három húszemeletest akartak felépíteni, de az első elkészülte után rájöttek arra, hogy a talaj nem bírná el az épületek súlyát.

A volt mozinál a honatya néhány személyes történetet mesélt. Elmondta, hogy itt látta először a Csillagok háborúját, és itt akarta megnézni a Neretvai csata című filmet, ami aztán elmaradt, valamint hogy itt ült be tizenhárom évesen véletlenül egy Toulouse-Lautrec életét bemutató filmre is.

A Megyeház téren aztán szó esett a Petőfi Színház történetéről is. A Brusznyai-emlékműnél a miniszterelnök helyettes büszkén közölte, hogy a szobrot felállítása óta kerülik a rongálók. Ezt a dolgot példaértékűnek nevezte.

Persze nem csak a múltról beszélt alkalmi idegenvezetőnk. Volt néhány szó a belváros rehabilitációjáról, a Hangvilla építéséről. A Kossuth utca sarkán a miniszterelnök-helyettes úr pedig mosolyogva megjegyezte, hogy ha valaki esetleg rejtett milliomos, az vegye meg a sarki épületeket, és építtessen ide kávézót, ahova aztán ő eljárhat.

Az idegenvezetés végén Navracsics Tibor sajnálkozva fejezte ki, hogy ebben a másfél órába nem tudjuk belesűríteni az egész város végignézését. A Tourinform irodába visszaérve mindenkit hideg szódavíz várt, valamint meglepetésként ingyen elvehető turisztikai témájú –Veszprémről és környékéről szóló – videokazettákkal kedveskedtek az érdeklődőknek.
 

Horák János
Kovács Bálint
további cikkek
Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. ma 9:00 Emléktornát szerveztek Palotai Nándor tiszteletére sport Emléktornát szerveztek Palotai Nándor tiszteletére Palotai Nándor, az MLSZ Veszprém Vármegyei Igazgatóság versenybizottságának egykori elnöke tiszteletére rendeztek péntek délelőtt emléktornát a VFC USE pályáján, ahol tíz középiskolai csapat mérkőzött meg egymással. tegnap 16:35 Miért lett hirtelen kellemetlen szagú a balatoni ivóvíz? közélet Miért lett hirtelen kellemetlen szagú a balatoni ivóvíz? Kellemetlen szagú a Balatonból kinyert ivóvíz, erre panaszkodott több környélen élő. A szakemberek már tudják az okát és elmondták, a kellemetlen szag ellenére a víz iható. tegnap 16:40 Idősek Ünnepe Veszprémben: a múlt öröksége és a jövő ígérete idősek világnapja Idősek Ünnepe Veszprémben: a múlt öröksége és a jövő ígérete Az Idősek Világnapja alkalmából ismét összegyűltek Veszprém szépkorú polgárai, hogy együtt ünnepeljék az idősebb generációkat, és emlékeztessenek mindenkit arra, milyen fontos szerepet játszanak a város életében. Az Agóra Kulturális Központ ünnepi hangulatban fogadta azokat, akik az élet hosszú évei során nemcsak családjuk, hanem Veszprém város közösségének építésében is részt vettek. Az esemény, amely évről évre növekvő figyelmet kap, a város egyik legfontosabb közösségi ünnepe lett, ahol a generációk közötti összetartozás erősítése kerül a középpontba. tegnap 8:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.