Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C

Októbertől drágább lesz a fűtés / Féléves beszámolót tartott a VKSZ

2008. szeptember 26. 12:52
Csak a Közüzemi Szolgáltató ügyes gazdálkodásának, a szabad piacra való kilépésnek köszönhető, hogy eddig a drasztikus gázáremelések ellenére a távhődíj jelentős mértékben nem változott Veszprémben – mondta Czaun János alpolgármester a VKSZ féléves beszámolóját megelőző sajtótájékoztatón. Ebben az évben a gáz 34 százalékkal drágult, az újabb emelések egy részét már kénytelenek a lakosságra hárítani, így október elsejétől 9,9 százalékkal kerül többe a távhő. Ez háztartásonként körülbelül háromezer forintos többletkiadást jelent, melyet viszont az állami kompenzáció még csökkenthet, hogy mennyivel, még kérdéses.

1 GJ (giga joule) gáz a VKSZ-nek 3129 forintjába kerül, míg 1 GJ távhőt 3027 forintért ad tovább, tehát jóval áron alul. Még mindig jobban állunk mint más városok. Székesfehérváron az emelés előtt kellett 3105 forintot fizetni az egységnyi távhőért, a fővárosban pedig még ennél is többe, 3435 forintba került 1 GJ – mondta Göttlinger László, a VKSZ Rt. vezérigazgatója. Czaun János hozzátette, a város vezetése is arra törekszik, hogy minél kisebb mértékben kelljen emelni az energiaárakat, ehhez hozzájárul majd az is, ha 2012-ben saját tulajdonba kerülnek a gázmotorok.

A tájékoztatóan elhangzott, hogy tulajdonképpen felkészültünk a télre, bár ügyeletben hivatalosan csak november 15-től kell lennie a Közüzeminek. Az elmúlt egy hétben a korán jött hideg miatt a lakások nagy részében el kellett indítani a fűtést, ez azt jelenti, hogy 7800 veszprémi lakásból 7500-ban már fűtenek, akárcsak minden közintézményünkben, a hivatalokban és iskolákban. A havazásra is időben felkészültek. Eddig 2000 tonna szóróanyagot kevertek be, valamint a gépek átvétele és műszaki vizsgáztatása is folyamatban van.

A Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt bevétele az első fél évben jelentősen emelkedett, 2 millió forint híján eléri a 2 milliárdot. Részben a bevételi növekedésnek köszönhető, hogy önerőből korszerűsíteni és bővíteni tudták a Cseri hulladéklerakót. A beruházás a cégnek közel 100 millió forintjába került. A fejlesztés elengedhetetlen volt, ráadásul sürgető, hiszen a lerakó hamarosan megtelt volna, a királyszentistváni hulladéklerakó projektje pedig csúszik, így azt legkorábban 2010-ben tudják megnyitni. Lomtalanításra is komoly erőt fordítanak az idei évben is. Göttlinger László szerint szerencsére a begyűjtött mennyiségen is meglátszik, hogy folyamatosan csökken a települési hulladék, a lom és az építési törmelék. Egyre többen használják a szelektív szigeteket is.

 

Január 1-je óta a parkfenntartás és gondozás is a VKSZ-hez került. Az elmúlt fél évben szemmel láthatóan javult a zöldterületek minősége.  Már megkezdték a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság döntése alapján a Kinizsi utcánál a 62 elkorhadt gesztenye- és diófa kivágását, illetve pótlását. A temetőben is történtek változások. Itt is korszerűsítették a hulladékgyűjtést, kiépítették a térvilágítási rendszert, lecserélték a padokat és kannákat helyeztek ki. A tervek között szerepel, hogy nem csak bővítik a Vámosi úti temetőt, hanem egy új hamvasztó parcellát és egy bonctermet is építenek.

Füssy Angéla
további cikkek
Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Harminchárom év után a gyorsasági motorversenyzés királykategóriája, a MotoGP 2025. augusztus 22-24-én visszatér Magyarországra. Ugyanezen évben a Superbike világbajnokság (WSBK) is hazánkban lesz, július 25-27. között, harmincöt év elteltével. A versenyek helyszíne a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pálya lesz, amely jelentős fejlesztéseken esik át a mezőnyök érkezése előtt. tegnap 21:58 Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. tegnap 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. tegnap 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. tegnap 9:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.