Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Dívák és Jazz - csütörtöki ajánló

2012. július 17. 14:02
A mai nappal félidejéhez érkezett a "Dívák a kolostorban" elnevezésű rendezvény, este a Szulák Andrea Quintet dzsesszes köntösébe takarózhatnak a zenekedvelők.

A VeszprémFest kísérőrendezvénye jóvoltából idén öt, a zenei-művészeti élet különböző területeiről érkező "művész-Díva" előadása nyújt majd különleges élményt: Udvaros Dorottya, Zséda, Szulák Andrea, Miklósa Erika és Palya Bea koncertje varázsolja el az érdeklődőket a jezsuita kolostorban. Ma, csütörtökön a Szulák Andrea Quintet előadását élvezhetik a Séd-völgyébe kilátogatók.

A történet jó másfél éve kezdődött, amikor a Dés László kezdeményezése nyomán megrendezésre kerülő „Jazz az Operában” elnevezésű est alkalmából Szulák Andrea – többek között – együtt muzsikált a hazai dzsesszélet két illusztris alakjával, Balázs Elemérrel és Ifj. Szakcsi Lakatos Bélával. A magyar örökzöldek dzsesszes köntösbe való bujtatásának ötlete aztán odáig fejlődött, hogy összeállt egy hattagú zenekar Szulák Andrea Quintet néven. A Szeretni bolondulásig CD hat kiváló, összeszokott zenész zseniális egymásra hangoltságának, varázslatos összjátékának eleven megtestesülése, melyen a magyar szívnek és fülnek kedves melódiák csendülnek fel dzsesszes hangzásban. Makulátlan dinamikával ékesítve, Szulák lágyan simogató hangja egyik dallamot a másik után fűzi fel a fényesen csillogó, képzeletbeli láncra. A tollpiheként lebegő pianók szabad szárnyalásba csapnak át. A belső erő által fűtött törékenység bámulatba ejtő.

Szulák Andrea - ének
Balázs Elemér – dob
Fenyvesi Márton – gitár
Ifj. Szakcsi Lakatos Béla – zongora
Lakatos 'Pecek' Krisztián – bőgő
Zana Zoltán - szaxofon

Ezzel párhuzamosan természetesen folytatódnak a Rozé, Rizling és Jazz Napok eseményei is. 17 órától az Uher Bálint trió kavarja fel a zenei állóvizet, majd a Rácz Roland Trió veszi át a stafétát 19 órai kezdettel. Rácz Roland (jazz-zongoraművész, zeneszerző) a feltörekvő fiatal jazz-zenész generáció egyik jeles képviselője. Ez a sokoldalú, számtalan zenei stílusban jártas fiatalember olyan jazz- és pop előadókkal dolgozott már együtt, mint pl.: László Attila, Szendőfi Péter, Papesch Péter, Winand Gábor, Budapest Jazz Orchestra, Huszár Endre, Pély Barna, Mohai Tamás, Emilio, Ghymes, Faxni, Tóth Vera. 2008-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Oláh Kálmán tanítványaként, és azóta a Magyar Jazz Szövetség zeneszerző versenyein többször is dobogós helyen végzett. Tavaly triójával harmadik helyezést ért el a jazz szövetség jazz-combo versenyén.

A Rácz Roland Trió jelenlegi formájában 2010 óta létezik. Legfőbb jellegzetessége, hogy nincsen külön basszushangszeres, ezt a funkciót is a billentyűk szólaltatják meg. A zenekar stílusa a fúziós jazzhez áll a legközelebb, de ami leginkább jellemző rájuk, az a rendkívül energikus játékmód. A trió további tagjai szintén elképesztő tehetségű muzsikusok: Potesz Balázs (dobok) és Gotthárd Mihály (gitár). A zenekar épp első albumát készíti, ami várhatóan ősszel fog megjelenni. Ezen a lemezen szerepelni fog a zongorista két már zeneszerzői díjakkal jutalmazott szerzeménye is. A veszprémi közönség a különleges trió hangzására formált jazz- és jazz-rock "örökzöldeken" kívül már ebből a rendkívül színes lemezanyagból is kaphat egy kis ízelítőt, de addig is be kell érni az itt található nótákkal.

21 órától a 2010-ben alakult Szőke Nikoletta Quartet zenél majd, Niki mellett Szakcsi Lakatos Róbert (zongora), Barcza Horváth József (nagybőgő) és Mohay András (dobok) játszanak benne. A Shape of My Heart (2011) és a My Song (2010) lemezeken már ezt a formációt hallhatja a közönség. A Quartetben a tagok régebb óta játszanak együtt, valóban összeforrott társaság, kitűnő zenészek alkotják. Ráadásul ezzel a formációval talán a legmozgalmasabb az élet. Tapasztalatukat a tokiói Cotton Clubtól a különböző európai fesztiválokon és egyéb helyszíneken át magyarországi megjelenésekig (MÜPA, Budapest Jazz Club, Művészetek Völgye Fesztivál) számtalan helyszínen megszervezett fellépéseink alkalmával szerezték.

„Nekem a Quartet a jazz szeretete, a művészet tisztelete, a profi zenélés és az ezzel járó végtelen áramlás helyszíne. Ha a Quartettel lépünk fel én valahogyan a gyökereimhez térek vissza.”
A Quartet legújabb lemeze, az „Inner Blaze” címet viselő album 2012. február 28-án jelent meg a japán Atelier Sawano kiadó gondozásában.

vehir.hu
további cikkek
Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. ma 9:00 Emléktornát szerveztek Palotai Nándor tiszteletére sport Emléktornát szerveztek Palotai Nándor tiszteletére Palotai Nándor, az MLSZ Veszprém Vármegyei Igazgatóság versenybizottságának egykori elnöke tiszteletére rendeztek péntek délelőtt emléktornát a VFC USE pályáján, ahol tíz középiskolai csapat mérkőzött meg egymással. tegnap 16:35 Miért lett hirtelen kellemetlen szagú a balatoni ivóvíz? közélet Miért lett hirtelen kellemetlen szagú a balatoni ivóvíz? Kellemetlen szagú a Balatonból kinyert ivóvíz, erre panaszkodott több környélen élő. A szakemberek már tudják az okát és elmondták, a kellemetlen szag ellenére a víz iható. tegnap 16:40 Idősek Ünnepe Veszprémben: a múlt öröksége és a jövő ígérete idősek világnapja Idősek Ünnepe Veszprémben: a múlt öröksége és a jövő ígérete Az Idősek Világnapja alkalmából ismét összegyűltek Veszprém szépkorú polgárai, hogy együtt ünnepeljék az idősebb generációkat, és emlékeztessenek mindenkit arra, milyen fontos szerepet játszanak a város életében. Az Agóra Kulturális Központ ünnepi hangulatban fogadta azokat, akik az élet hosszú évei során nemcsak családjuk, hanem Veszprém város közösségének építésében is részt vettek. Az esemény, amely évről évre növekvő figyelmet kap, a város egyik legfontosabb közösségi ünnepe lett, ahol a generációk közötti összetartozás erősítése kerül a középpontba. tegnap 8:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.