Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Régi szerelme a makettezés

2012. augusztus 4. 17:04
Gyerekkora óta érdeklődik az épületek kicsinyített másainak elkészítése iránt, mára az érdeklődésből szenvedély lett. Székács Pál makettjeit először lehet megtekinteni kiállítás formájában. A jeles alkalomra egy különleges épületet készített.

Többek között olasz és francia, amerikai és magyar székesegyházak és templomok kaptak helyet abban a szombaton nyílt kiállításban, melynek a Szaléziánum ad otthont. Az érsekség turisztikai központjában tartott megnyitó ünnepségen a Csermák Antal Zeneiskola növendékeinek színvonalas műsora után a művész osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel.

Székács Pál visszaemlékezett a kezdetekre, mikor még hatéves gyerekként még édesapjával közösen rakták ki első makettjüket, majd egy, az életében bekövetkezett hosszabb szünet után a hobbi újra megtalálta az alkotót. Elmondta, hogy az épületek makettezése számára szenvedély, régi szerelem, de művei még csak első alkalommal szerepelnek kiállításon. A művész erre a jeles eseményre elkészítette a veszprémi Szent Mihály-bazilika kicsinyített mását, melyet bárki megtekinthet a Szaléziánumban.

A kiállítást Nagy Károly kanonok, a bazilika plébánosa nyitotta meg, aki beszédében a makettek megtekintése közben szerzett impulzusait osztotta meg a jelenlévőkkel. Gondolatait a művészettörténet, a történelem, a teológia, valamint a mai modern világ köré fűzte. Hangsúlyozta, az itteni alkotások a művészettörténet kiemelkedő templomait, bazilikáit járják körbe. Beszélt a templomok építésének fontosságáról, hiszen az épület magán viseli az azt körülvevő kultúra nyomait. Zárásul hozzátette: a mai építészetben se kegyesség, se hódolat Isten felé.

A kiállítást szeptember 10-ig lehet megtekinteni a Szaléziánumban, így a látogatók közelről ismerkedhetnek meg többek között az Aacheni dóm, a bécsi Szent István-székesegyház, a kölni Dóm, egyes Veszprém megyei várak, a Parlament, illetve természetesen a Szent Mihály-bazilika kicsinyített másaival. Ez utóbbit egyébként bárki elkészítheti, aki ellátogat az érsekségi turisztikai központba, és ott beszerzi az ehhez szükséges mintát és formákat.
 

Balassa Gergő
további cikkek
Rekordérdeklődés mellett zajlott az V. Szakmaszombat Veszprémi Szakképzési Centrum Rekordérdeklődés mellett zajlott az V. Szakmaszombat A Veszprémi Szakképzési Centrum (VSZC) által szervezett V. Szakmaszombat idén is hatalmas sikert aratott, hiszen a szeptember 28-án megrendezett eseményen több mint 1500 látogató fordult meg. A pályaválasztási nyílt napnak immár hagyományosan a Veszprémi SZC Jendrassik–Venesz Technikum adott otthont, ahol a térség hét szakképző intézménye mutatta be teljes képzési palettáját. ma 13:28 Egy korszak lezárult, a közös munkáért pedig köszönet jár Navracsics Tibor Egy korszak lezárult, a közös munkáért pedig köszönet jár Június 9. után kiderült, hogy idén októbertől több polgármester már nem folytatja a közösségért végzett munkáját. Valamelyik településvezető maga döntött úgy, hogy nem indul újra a tisztségért, mások az önkormányzati választás demokratikus versenyében maradtak alul. A tapolcai régióban most ezek a polgármesterek gyűltek össze utoljára együtt, akiket a térség országgyűlési képviselője, Navracsics Tibor köszöntött. ma 16:31 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. ma 9:00 Emléktornát szerveztek Palotai Nándor tiszteletére sport Emléktornát szerveztek Palotai Nándor tiszteletére Palotai Nándor, az MLSZ Veszprém Vármegyei Igazgatóság versenybizottságának egykori elnöke tiszteletére rendeztek péntek délelőtt emléktornát a VFC USE pályáján, ahol tíz középiskolai csapat mérkőzött meg egymással. tegnap 16:35

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.