Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Elhunyt Lugossy Mária szobrászművész

2012. augusztus 17. 11:56 // Forrás: MTI
Életének 63. évében, hosszú betegség után szerdán elhunyt Lugossy Mária Munkácsy-díjas szobrászművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA)tagja - értesítette az MTI-t az MMA titkársága.

Lugossy Mária legismertebb műve az Országház előtt álló, A forradalom lángja című 1996-ban készült fekete gránittömb emlékmű, amelynek tetejére csap fel a lobogó láng.

A művész 1950. május 9-én született Budapesten, az Iparművészeti Főiskola ötvös tanszékén szerzett diplomát, majd a továbbképzőt is elvégezte. Korai éveiben érmeket, ékszereket, köztéri órákat, mint a balatonfüredi vasútállomás időmérője, készített.

Az 1970-es évek közepétől az acél, az üveg és a plexi összedolgozásából nonfiguratív plasztikákat formált. A Gyorsuló tér (1981) című munkája a geometrikus és az organikus formákat hozta egységbe, a hatalmas fa-fém-üveg-fény installáció betöltötte a kiállítóteret. Későbbi művein az organikus, a természeti formák kerültek előtérbe, mint az Óceán (1985) vagy a Földanya (1995) című munkáján. 1994-ben állították fel Székesfehérvárott II. világháborús emlékművét, amely első díjas pályamunka volt.

Lugossy Mária több mint 30 éves alkotói korszakának vége felé egyre nagyobb szerepet kapott a kő, mint például a Mikrokozmosz című munkában, amelynek alaptestében a kisebb üveglencse a mű zárványaként hat.

A létezés formái címmel tavaly július 1-től nagy életmű-kiállítása volt látható a budapesti Iparművészeti Múzeumban, de megismerhették művészetét szinte az egész világon, mert nagyon sok egyéni és csoportos kiállításon vett rész.

Lugossy Mária munkásságát sok kitüntetéssel ismerték el Magyarországon és külföldön egyaránt. Díjat kapott többek között Brüsszelben, Tokióban, Philadelphiában, Párizsban és Hágában. Neves magyar művészettörténészek, mint Frank János, Wehner Tibor, P. Szabó Ernő, Kovalovszky Márta méltatták munkásságát. Nagy T. Katalin több filmet is forgatott róla és szobrairól, ezeket az alkotásokat a Duna Televízióban vetítették.

A művész 1993-tól a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja lett, székfoglaló kiállítása a Kiscelli Múzeumban volt. A Magyar Művészeti Akadémia 2007-ben vette fel soraiba.

Lugossy Máriát az MMA saját halottjának tekinti, temetéséről később adnak tájékoztatást.
 

vehir.hu
további cikkek
Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. ma 19:06 Rekordérdeklődés mellett zajlott az V. Szakmaszombat Veszprémi Szakképzési Centrum Rekordérdeklődés mellett zajlott az V. Szakmaszombat A Veszprémi Szakképzési Centrum (VSZC) által szervezett V. Szakmaszombat idén is hatalmas sikert aratott, hiszen a szeptember 28-án megrendezett eseményen több mint 1500 látogató fordult meg. A pályaválasztási nyílt napnak immár hagyományosan a Veszprémi SZC Jendrassik–Venesz Technikum adott otthont, ahol a térség hét szakképző intézménye mutatta be teljes képzési palettáját. ma 13:28 Egy korszak lezárult, a közös munkáért pedig köszönet jár Navracsics Tibor Egy korszak lezárult, a közös munkáért pedig köszönet jár Június 9. után kiderült, hogy idén októbertől több polgármester már nem folytatja a közösségért végzett munkáját. Valamelyik településvezető maga döntött úgy, hogy nem indul újra a tisztségért, mások az önkormányzati választás demokratikus versenyében maradtak alul. A tapolcai régióban most ezek a polgármesterek gyűltek össze utoljára együtt, akiket a térség országgyűlési képviselője, Navracsics Tibor köszöntött. ma 16:31 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. ma 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.