Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Helka, a Balaton tündére

2012. augusztus 27. 10:43
Magyarországon még nem készült vízi bábszínházi előadás, de hol máshol készülhetne, ha nem a Kabócában, és miről másról szólhatna, ha nem a Balatonról?

A Nyulász Péter Helka – a Burok-völgy árnyai című regénye alapján készült előadást a Kabóciádén mutatták be júniusban, (mely regény egyébként 2011-ben elnyerte az Év Gyermekkönyve Díjat). Különleges helyszínként nyáron a Kolostorok és kertek rendezvénytéren játszották szabadtéren, ősztől pedig reméljük, a Hemoban láthatjuk majd a bábdarabot.


Fotók: Kabóca Bábszínház

Rengeteg munka, rengeteg erőfeszítés, rengeteg fantázia fekszik az előadásban, és igazi összművészeti produkció a Helka, a Balaton tündére Gyarmathy Ágnes tervezésében, Nyitrai László zenéjével és Székely Andrea rendezésében.

A kalandos történet a Balaton és a Bakony ismert és ismerős helyszínein elevenedik meg, az előadás során kibomlik a tó mozgalmas múltja, a hozzá kötődő legendák sora: a fiatal Helkát és apródját, Cipriánt követhetjük végig, amint nyomoznak a régi történetek után és igyekeznek mindent megtenni a tó megmentéséért.

Vízen úsznak a díszletelemek, a szereplők onnan bújnak elő, vagy oda távoznak, körbejárják és felfedezik a tó környékét. A gyerekek különböző korosztályainak más-más szórakozást nyújt a darab, a kicsik (4 éves kortól) élvezik, hogy végre igazi színházat láthatnak, zenével, fénnyel, folyik, csepeg, fröcsög közben a víz, izgalmas karakterek, tündérek, manók elevenednek meg a szemük előtt. A nagyobbak már értik az előadás humorát és mondanivalóját, együtt izgulhatnak a szereplőkkel, hogy sorsuk jól alakuljon. Az egészen nagyok és az öregek pedig visszacsöppenhetnek ifjúkorukba, illetve tapasztalhatják, hogy a jó bábelőadás nem csak gyerekeknek szól, hanem a felnőttekben élő örök gyerekekhez is.

A színészek átlagon felül teljesítenek fizikailag és színészileg is (Érsek-Csanádi Gyöngyi mv., Baranyai Anita, Fige Tamás, Futó Ákos, Jakab Ádám, Lovászi Edina, Mákszem Lenke), úgy gondolom, a Kabóca Bábszínház utóbbi éveinek legjelentősebb előadása született meg a Helka, a Balaton tündére című vízi bábszínháza személyében.

Egyszer volt, hol nem volt, hogy a tihanyi Soktornyú Kastély népe ünnepre készül: Helka hercegkisasszony hamarosan hivatalosan is trónörökössé válik. Ám hősünk unja a felhajtást, elszökik inkább a tiltott rengetegbe szamócázni. Mindeközben a Burok-völgy barlangok szaggatta szurdokában sötét lelkű teremtmények gyülekeznek, hogy a kegyetlen Bora vezetésével feldúlják a Balaton békéjét, és bosszút álljanak a hercegi páron. Az egyetlen remény Kamor, a Bakony varázslója…

Sokszorosan megérte a befektetett munka és idő, minden magára valamit adó veszprémi és Balaton-parti család nézze meg az előadást, mert érdemes. Összművészeti és különleges élményt nyújtó produkció!

Szikra Ágnes
további cikkek
Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. ma 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. ma 9:00 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. 2024. szeptember 27. 17:47 Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Vitéz Markóczy János altábornagy, a Jutasi altisztképző egykori parancsnokának a nevét viseli a jövőben a Jutasi úti laktanya területén a csapatművelődési központ épülete. A pénteki avatóünnepségen az egykori parancsnok életéről is több érdekességet felelevenítettek. tegnap 14:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.