Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Elhunyt Karácsony Tamás

2012. augusztus 31. 17:50 // Forrás: MTI, szinhaz.hu
Csütörtök este ötvenhét éves korában elhunyt Karácsony Tamás, a kaposvári Csiky Gergely Színház veszprémi születésű színművésze.

Karácsony Tamás egy héttel ezelőtt szenvedett súlyos motorbalesetet Kaposvár Cseri városrészében. Válságos állapotban került a Kaposi Mór Oktató Kórházba, ahol életéért egy héten át küzdöttek az orvosok.

Karácsony Tamás 1955. november 24-én született, Veszprémben. A színházzal először az egykori Dimitrov Megyei Művelődési Központban került kapcsolatba, ahol segédmunkásként dolgozott. 1972-ben, Szokoly Tamás vezetésével amatőr színpadot alapított Aréna néven.

1978-ban került a kaposvári színházhoz, kellékes-bútoros beosztásba, 1986-ban vált hivatalosan is színésszé.

"Az itt működő alkotóközösséghez tartozást tekintem legfontosabb munkámnak. Babarczy, Ascher, Pauer, Donáth, Szegő, Ács, Gazdag, Gothár, Kornis-Kertész, Selmeczi, Mártha, Melis, Jeles, Eörsi, Spiró, Mohácsi és az utánuk jövők, a színészek és a többiek, a velük eltöltött uszkve harmincöt év életem legboldogabb munkája" - írta életrajzában a kaposvári társulatról.

A kaposvári színház meghatározó művésze volt. 1982-ben a Szocialista Kultúráért kitüntetéssel díjazták, a nyolcvanas évek végén a Veszprémi TV-találkozón különdíjjal ismerték el Eörsi István Kihallgatás című drámájában nyújtott alakításáért.

A közelmúltban egyik legemlékezetesebb szerepe Ferdinánd főherceg volt Kálmán Imre - Mohácsi János átiratában bemutatott - operettjében, a Csárdáskirálynőben. Utoljára Molnár Ferenc színpadi anekdotájában, a Játék a kastélyban című darabban a lakáj szerepében láthatták a nézők.

A szinhaz.hu oldalon megjelent nekrológjában Bérczes László így írt róla: "Nagy szerepek nem igazán jöttek, de ami jött, azt lelkiismeretesen, alázattal, precízen megoldotta, az utolsót, a Játék a kastélyban Lakáját, igen, kimondhatjuk: tökéletesen. És jött a szépszelíd feleség, jöttek a gyerekek. És maradt a kedvesség, a szeretet, a feltételek nélküli jóság. Amire évtizedek kacskaringói után rájöttem, mármint hogy fontos a siker, a tehetség, a teljesítmény, az okos gondolat, az öntörvényű élet, a társadalmi szerepvállalás satöbbi…, de mégiscsak az a legfontosabb, hogy az ember jó legyen – azt ő eleve tudta. Valószínűleg nem gondolkodott el rajta. Nem volt ilyen szándéka, mert nem kellett, hogy legyen. Ő csak az volt. Jó ember."

A művészt a Csiky Gergely Színház saját halottjának tekinti.

vehir.hu
további cikkek
Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. ma 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. ma 9:00 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. 2024. szeptember 27. 17:47 Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Vitéz Markóczy János altábornagy, a Jutasi altisztképző egykori parancsnokának a nevét viseli a jövőben a Jutasi úti laktanya területén a csapatművelődési központ épülete. A pénteki avatóünnepségen az egykori parancsnok életéről is több érdekességet felelevenítettek. tegnap 14:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.