Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kiállítás születőben

2012. szeptember 3. 14:32
Szeptember 8-tól tekintehető meg a Laczkó Dezső Múzeumban a Születés – A gyermekáldás kultúrája című kiállítás. Mészáros Veronikával, a kiállítás szervezőjével beszélgettünk.

Hogyan épül fel a kiállítás?

A kiállítás négy részből áll: várandósság, születés, gyermekágy, és végül a keresztelő. Mindegyik témakörnél igyekeztünk a régi dolgokat az újjal, a hazai hagyományokat a külföldiekkel szembeállítani. Kovács Ilonával, a kiállítás rendezőjével törekedtünk arra, hogy minél látványosabb és izgalmasabb, bármely korosztály számára élvezhető tárlatot állítsunk össze.

A saját gyermekeimmel már voltam múzeumban. Nagyon unatkoztak, rohangáltak összevissza. Szörnyű élmény volt számomra. Ezen a kiállításon lesz játszósarok is, valamint a darabokat úgy válogattuk össze, hogy a kicsik is élvezhessék. Hozzátenném még, hogy a személyzet is fel van készülve a gyermekek látogatására. Így hát bátran ajánlom a kiállítást bármely korosztálynak!

Mennyire lesz meghökkentő a kiállítás?

A régi és az új kontrasztjának nagyon erős hatása van. Eleink hagyományai, hitvilága, gondolkodása, a várandóssághoz és születéshez való hozzáállása bizonyára nem egy embert fog megdöbbenteni.

Honnét szerezte a kiállítás ismeretanyagát?

A hagyományos szakirodalmak mellett még a rendelkezésünkre állt Veszprém megye terjedelmes néprajzi anyaga is. Három gyermek anyja vagyok, és most tértem vissza a GYED-ről, ezért a modern időkről személyes tapasztalattal is rendelkezem.


fotó: Molnár Adrien

Mik lesznek kiállítva?

A tárlaton fényképeket, ruhákat, továbbá régi és új használati tárgyakat állítunk ki. Lesz még háromdimenziós film, játékok a kisebbeknek, interaktív darabok, valamint Szőcs Zsuzsa és a Lélek Éled Kör jóvoltából felállítunk egy óriás anyaméhet is. A kiállításon egy Lugossy Mária által készített Ősanya című szobor, valamint egy őskori termékenységszobor is helyet kap. Ez utóbbi az őskoros régészünk szerint egy termékenységi rituálé eszköze lehetett.


  fotó: Oszkó Zsuzsa

Honnan származnak a kiállított tárgyak?

A régebbi tárgyak egy része a Lackó Dezső Múzeum saját néprajzi gyűjteményéből származik, de kaptunk a Néprajzi Múzeumból és a pápai Győry gyűjteményéből is darabokat. Az anyakönyveket a levéltárnak köszönhetjük, az orvosi műszereket pedig a kórháznak. A fényképek egy részét lakossági felhívással szereztük, más részük a fényképgyűjteményünkből származik. A profi fényképeket pedig a Molnár Fotó ajánlotta fel nekünk. Fontos megemlítenem, hogy aki küld nekünk képet, az a kiállítást ingyen tekinthetni meg. Mivel a tárlaton digitális képkeretben mutatjuk be az amatőr fotókat, azokat egyszerűen tudjuk váltogatni, ezért továbbra is örömmel fogadjuk a várandóssággal és szüléssel kapcsolatos fényképeket. 

Horák János
Kovács Bálint
további cikkek
Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. ma 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. ma 9:00 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. 2024. szeptember 27. 17:47 Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Vitéz Markóczy János altábornagy, a Jutasi altisztképző egykori parancsnokának a nevét viseli a jövőben a Jutasi úti laktanya területén a csapatművelődési központ épülete. A pénteki avatóünnepségen az egykori parancsnok életéről is több érdekességet felelevenítettek. tegnap 14:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.