Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Papírforma Vastaps

2012. szeptember 6. 10:26
Szombaton mutatták be Varga Róbert Vastaps című könyvét a Petőfi Színházban. A kötet a társulat fennállásának ötvenedik évfordulójára íródott.

Varga Róbert könyvében azokról a színészekről, színházi dolgozókról, szerzőkről fest portrét, akik az elmúlt ötven évben meghatározó alakjai voltak a veszprémi társulatnak. A kötet az elmúlt évben azonos címmel zajlott beszélgetős estekhez kapcsolódik, de – ahogy arra a szerző is felhívta a figyelmet – nem azok leirata. Sokkal inkább személyes élmény-gyűjtemény, az újságíró és a színházi emberek kapcsolatának lenyomata.

A Vastaps igazi multimédiás vállalkozás. Az estek testközeli, színházi élményt adtak azoknak, akik ellátogattak a kilenc alkalom valamelyikére. Az itt készült videofelvételek az Egyetem TV jóvoltából vágott, szerkesztett formában elérhetők a YouTube videómegosztón.

A beszélgetések alatt Farkas István művész-tanár karikatúrákat rajzolt az asztal körül ülőkről. Műveiből kiállítást rendeznek, amely a Petőfi Színház előcsarnokában megtekinthető, képei pedig a kötetben is helyet kaptak. A művész az első sor sötétjében ülve rajzolta meg néhány perc alatt a reflektorfényben társalgó „híres emberek” portréit – a távolság és a fényviszonyok izgalmas kihívást jelentettek az alkotó számára.

A könyv ötven oldalas képes mellékletet is tartalmaz az elmúlt ötven év legnagyobb pillanatairól, felidézve a bemutatott szereplők pályafutásának mérföldköveit.

Mindezek együtt: a sokunkat nosztalgiával eltöltő fotók, az arcunkra mosolyt csaló rajzok, a videomegosztón újra hallott hangok csengése, és a színházi világ gyakran elérhetetlennek hitt nagyjait testközelbe hozó, emberi mivoltukat megragadó írott szöveg együtt méltó jel a színház történetében. Nem egy pont a történet végén, inkább egy vessző, amit az első ötven év után visszatekintve teszünk két gondolat közé.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megjelent kötet a Petőfi Színház jegypénztárában vásárolható meg, a bevételt a fővárosi Jászai Mari Színészotthon számára ajánlották fel.
 

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. ma 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. ma 9:00 Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. 2024. szeptember 27. 17:47 Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Vitéz Markóczy János altábornagy, a Jutasi altisztképző egykori parancsnokának a nevét viseli a jövőben a Jutasi úti laktanya területén a csapatművelődési központ épülete. A pénteki avatóünnepségen az egykori parancsnok életéről is több érdekességet felelevenítettek. tegnap 14:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.