Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Színház a kertben, kertek a színházban

2012. szeptember 15. 9:57
A Petőfi Színház pénteken bemutatott Csalódások című darabjának díszletéhez kapcsolódóan veszprémi kerteket bemutató kiállítás nyílt a teátrum aulájában.

Köszöntőjében Oberfrank Pál, a Petőfi Színház igazgatója elmondta: ahogy tavaly Jane Austen Értelem és érzelem című művét egy pazar angolkertben helyezték el, most a Csalódásokkal sikerült megmutatni, hogy mi magyarok is képesek vagyunk színművet írni egy ilyen környezetbe.


Oberfrank Pál

A darabhoz kapcsolódóan az épület előcsarnokában egy kiállítással mutatják be a veszprémi kertek történetét. Az ötletet Brányi Mária alpolgármester karolta fel, aki segített abban, hogy a Veszprém Megyei Levéltár Márkusné Vörös Hajnalka vezetésével rövid idő alatt összeállíthassa a tárlat anyagát.

Brányi Mária alpolgármester felhívta az egybegyűltek figyelmét, hogy életünket a minket körülölelő környezet teszi teljessé. A kiállítás összeállításakor olyan gondolatmenetet követtek, amely mentén elénk tárulhat a magyar kertek fejlődéstörténete. Ezt az evolúciót jól illusztrálják az összegyűjtött Veszprém megyei példák. Megemlékeznek a mindenki által jól ismert helyszínek múltjáról, de bemutatják a jelent is a tavaly átadott Kolostorok és kertek projektet ismertető tablókkal és a Séd-völgyben található magyar népmesék tematikájú játszótér makettjével.


Brányi Mária

Géczi János író szerint Veszprémre Európa-szerte a kertek városaként gondolnak, miközben az itt élők nem is érzékelik ezeket a helyeket. Amikor az 1750-es években a elküldtek egy beszámolót a pápának városunkról, már abban megfogalmazódott egy reprezentációs céllal létrehozandó park ötlete. Nyilvánvalóan kisebb kertek már korábban is voltak a városban, hiszen ezek alapvető részei a keresztény kultúrának. Ezekről a korai kertekről azonban jóformán semmit nem tudunk. 


Géczi János

Az első igazán jól dokumentált és kutatható veszprémi kert a Püspökkert volt. A barokk és reneszánsz parkokkal ellentétben – amelyeket általában egy központi épület köré, azzal harmonizálva alakítottak ki – a veszprémi Püspökkert egy elkerített mély terület volt, amelyet felerészben zöldség- és gyümölcstermesztésre, felerészben pedig díszparkként, reprezentációs célokra hasznosítottak. 

A tárlat szeptember 14 és október 31 között tekinthető meg a Színház előterében. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. ma 19:06 Rekordérdeklődés mellett zajlott az V. Szakmaszombat Veszprémi Szakképzési Centrum Rekordérdeklődés mellett zajlott az V. Szakmaszombat A Veszprémi Szakképzési Centrum (VSZC) által szervezett V. Szakmaszombat idén is hatalmas sikert aratott, hiszen a szeptember 28-án megrendezett eseményen több mint 1500 látogató fordult meg. A pályaválasztási nyílt napnak immár hagyományosan a Veszprémi SZC Jendrassik–Venesz Technikum adott otthont, ahol a térség hét szakképző intézménye mutatta be teljes képzési palettáját. ma 13:28 Egy korszak lezárult, a közös munkáért pedig köszönet jár Navracsics Tibor Egy korszak lezárult, a közös munkáért pedig köszönet jár Június 9. után kiderült, hogy idén októbertől több polgármester már nem folytatja a közösségért végzett munkáját. Valamelyik településvezető maga döntött úgy, hogy nem indul újra a tisztségért, mások az önkormányzati választás demokratikus versenyében maradtak alul. A tapolcai régióban most ezek a polgármesterek gyűltek össze utoljára együtt, akiket a térség országgyűlési képviselője, Navracsics Tibor köszöntött. ma 16:31 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. ma 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.