Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Oroszországból szeretettel

2013. január 13. 18:04
Kevés olyan ember létezik, aki egész életében egyszer sem játszott Tetrisszel. A legendás játék történetének jártunk utána.

Hogy született a Tetris?

Alekszej Leonyidovics Pazsitnov az Orosz Tudományos Akadémián dolgozott a nyolcvanas évek első felében. A mesterséges intelligenciával foglalkozó számítógép mérnök szabadidejében megalkotott egy programot, amelyben különféle formájú elemek potyognak lefelé, és a játékosnak úgy kell ezeket egymás mellé pakolni, hogy ne maradjon közöttük rés. Alekszej összevonva a görög „tetra” (azaz „négy”) szót és a kedvenc hobbija, a tenisz nevét, és ez alapján nevezte el találmányát. Így született meg a Tetris.
Hamarosan Alekszej összes munkatársa rákapott a potyogó alakzatokra. Rövidesen pedig a munkáltató, azaz Szovjetunió kormány felfigyelt a játékra, és elhatározták, hogy forgalomba hozzák nyugaton is. Az akkori vezetés hozta a formáját, és közölték Alekszejjel, hogy jogdíjat ne várjon érte, vagy legfeljebb tíz év múlva kap némi pénzt a bevételből.


Alekszej Leonyidovics Pazsitnov

1984-ben a Tetris elindult a világhódító útjára. Ugyanez nem mondható el a Szovjetunióról, ami éveken belül a darabjaira esett szét, Alekszej Leonyidovics Pazsitnov pedig a beígért pénzből semmit sem látott. 1991-ben az USA-ba költözött, 1996-ban pedig megalapította a The Tetris Company-t, és végre levédethette agyszüleménye nevét. Azóta dolgozott a Microsoftnak, 2005 óta pedig saját cégével, a WildSnake Software-rel fejleszt játékokat.

A Tetris élettani hatásai

Ha túl sokat bámuljuk a potyogó blokkokat, előfordulhat, hogy ezeket az alakzatokat látjuk majd mindenhol. Legrosszabb esetben visszatérnek álmainkban, vagy akár állandóan a szemünk előtt látjuk őket. Ezt nevezik Tetris szindrómának. Habár ez a hatás a játék után lett megkeresztelve, bármely tartós monoton tevékenység kiválthat hasonló tüneteket.
Azonban a Tetrisnek vannak pozitív hatásai is. Tudományos kísérletek állapították meg, hogy a játék pozitívan hat a kritikus gondolkodásra, döntéshozási képességekre.
A tudósok továbbá megfigyelték azt is, hogy a Tetris csökkenti a traumatikus élmények hatását. Ezt azzal magyarázzák, hogy a játékra való koncentrálás megzavarja a negatív élmények berögződését. A kutatók remélik, hogy a Tetris hozzájárulhat a poszttraumatikus stressz szindrómában szenvedők gyógyulásához.


Tetris zenéje - 10 órás változat

Néhány példa a Tetris változatokra

Pazsitnov játéka rengeteg fejlesztőt megihletett. A Tetris különféle változatainak a száma szinte végtelen. Álljon itt néhány ízelítő a rengeteg variációból:

Tetris

Az alap változat, amit mindenki ismer és szeret. Talán kicsit színesebb, mint amire emlékszünk, mindenesetre remek szórakozás.


A képre kattintva kipróbálhatja a játékot

Bastet

Úgy érezzük, hogy a játék direkt adja nekünk a legkevésbé alkalmas elemeket? Ebben a játékban nemcsak érezzük, hanem tudjuk! A készítők szándékosan úgy alkották meg ezt a játékot, hogy a lehető legrosszabb elemeket kapjuk. Bastet – A Tetris gonosz ikertestvére.


A képre kattintva letöltheti a játékot a készítők oldaláról 

NotTetris 2

Igazi különlegesség. A Tetrist megbolondították némi valós fizikával. Az elemek így nem csupán hullnak lefelé, hanem eldőlnek miután leraktuk őket, a forgatásnál pedig néha túlpördülnek. Amennyire frusztráló, annyira szórakoztató! Sokan az egyik legjobb Tetris változatnak tartják.


A képre kattintva letöltheti a játékot a készítők oldaláról

Tetris 1D

Zárásul pedig álljon itt az egydimenziós Tetris, amelyben nem lehet veszíteni! Hasznos, ha sikerélményre vágyik az ember.


A képre kattintva kipróbálhatja a játékot

Horák János
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. ma 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. ma 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. tegnap 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. tegnap 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.