Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hazatalált a múzeum

2013. január 29. 14:35
A szemléletváltás és a fejlődés éve lehet a Laczkó Dezső Múzeum számára 2013. Dr. Limbacher Gáborral, az intézmény igazgatójával beszélgettünk.

- Idén ünnepli a Laczkó Dezső Múzeum fennállásának 110. évfordulóját. Mivel készülnek erre az eseményre?

- Az intézmény a magyar kultúra napján elindított egy kiállítást 110 éve Veszprémben címmel. A jegy erre a jubileum jegyében csupán 110 forintért vásárolható meg. A kiállítást később elviszik a város többi kulturális intézményébe is, egy alkalommal pedig a polgármesteri hivatal aulája ad neki otthont egy rövid időre.


dr. Limbacher Gábor (vehir.hu archív)

- Most, hogy a múzeum a városhoz került, milyen változások várhatók?

- A szorosabb együttműködés a várossal remélhetőleg eredményes lesz mindkét fél számára, és ha minden jól megy, a 2013 a fejlődés éve lesz. A Laczkó Dezső Múzeum annak ellenére, hogy a belvárosban van nagyon nehezen található meg. Az önkormányzattal együttműködve végre remélhetjük, hogy eligazító táblák vezetnek majd hozzánk, és szolgáltatásainkkal is megjelenhetünk a város forgalmas helyein. A múzeum továbbá könnyebben össze tudja hangolni működését a könyvtárral, a zeneiskolával és a színházzal, így létrehozhatunk egy pezsgő kulturális negyedet a városban. Ennek érdekében készséggel együttműködünk a múzeummal szemközti Szent Miklós-szeg, volt Kálvária-domb lehetőségeinek jobb kiaknázásában. A Várossal együttműködésben május elejére időzítve Európa kicsinyben címmel tervezzük Veszprém megye etnikai és nemzetiségi sokszínűségét bemutató országos rangú fesztivál kialakítását. Ez utóbbihoz segítségül hívnánk a kisebbségi önkormányzatokat is. Röviden összefoglalva, reményeink szerint egy pezsgő, fejlődő időszak előtt állunk.

- A Bakonyi Ház a múzeum fennhatósága alá került. Mik vele a tervek?

- Mikor 1935-ben megalapították a Bakonyi Házat egy teljes portának szánták, ahol bemutathatják a Bakony és a Balaton-felvidék népi kultúrájának értékeit. Sajnos akkoriban ennek a befejezésére nem volt lehetőség, ezért csupán egy ház lett belőle. A jövő feladata lehet a Város néprajzi központjaként az eredetileg is tervezett gazdasági rész, illetve teljes porta kiépítése.


A Laczkó Dezső Múzeum és a Bakonyi Ház (vehir.hu archív)

- Mi lesz az eddig a múzeumhoz tartozó nemesvámosi Baláca sorsa?

- Az intézményt jelentősen fejlesztettük az utóbbi időben. Pályázatok révén szolgáltatásaink jórészét modernizáltuk. Mivel az ottani önkormányzat egy ilyen nagyságrendű intézményt nem tudna megfelelően üzemeltetni, ezért Baláca állami fenntartásban marad. Kormányhatározat szerint a Magyar Nemzeti Múzeum veszi majd át, és valószínűsíthető, hogy a tényleges működtetésben továbbra is részt veszünk. Ennek örülök, hiszen egy ennyire erős, nagy jelentőségű intézmény fejlesztéséhez és fenntartásához állami támogatás szükséges.

- A múzeum egyik idei szlogenje a „Szembe az árral”. Mit takar ez?

- Az intézmény eddigi stratégiája arra épített, hogy a múzeum látogatása magas presztízsű dolog, ezért igyekeztünk nagyobb és drágább kiállításokat tartani és emeltük a jegyárakat. Azonban azt vettük észre, hogy ez a megoldás nem problémamentes. Sok látogató fordult vissza, miután meglátta, hogy mennyibe kerül egy kiállítás megtekintése. A tapasztalatok szemléletváltásra serkentenek. Igyekszünk csökkenteni a jegyárakat, aminek következtében reményeink szerint nőni fog a látogatók száma. Így ugyanazt a bevételt úgy szerezhetjük meg, hogy nő a látogatottságunk, és a múzeum egyre inkább közösségi térré válik. Idén megpróbáljuk megnyerni a civil szféra támogatását is. Szeretnénk fiatal pályakezdőket alkalmazni, partnereket keresünk önkéntes munkára, és még sorolhatnám. Röviden: igyekszünk a város és a megye muzeális örökségét tartalmazó Laczkó Dezső Múzeumot hatékonyabban működtetni, a város nyújtotta lehetőségek kiaknázásával. Így remélhetőleg még több lesz a látogató, akik megismerhetik eleink szellemi és tárgyi örökségét, és új életszemléletet sajátíthatnak el szolgáltatásaink igénybevételével és a kiállítások megtekintésével.

Horák János

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.