Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Életre ítélve

2013. május 13. 21:18
Wittner Mária Veszprémben járt pénteken, hogy bemutassa „Életre ítélve” című interjúkötetet, amit Koltay Gábor állított róla össze.

Wittner Mária 1956-ban szabadságharcos volt, ma országgyűlési képviselő. Az „Életre ítélve” című könyv az ő életét mutatja be. Mikor ezek az interjúk készültek, teljesen lementek a vesémig – nyilatkozta a képviselő. Hozzátette, fontosnak tartotta, hogy végig őszinte legyen, hiszen csakis az igazság válik történelemmé.

A könyvbemutatón megjelent Némedi Lajos alpolgármester, Stigelmaier Józsefné és Baumgartner Lajos önkormányzati képviselők. Az eseményt meglátogatta Bernáth Ildikó volt országgyűlési képviselő is, akivel Wittner Mária évek óta rendkívül jó kapcsolatot ápol.

Koltay Gábor és Wittner Mária

A könyvbemutatón elhangzott, a Medgyessy és Gyurcsány kormány rendkívül sok módszert használt fel a KGB eszköztárából. Rágalomhadjáratok, politikai ítéletek, befeketítő röpiratok és még rengeteg hasonló eljárás is jelen volt a szocialista kormányzás alatt – emelte ki Wittner Mária.

A politikus elmondta, ’56-ot méltatlanul kevesen kutatják. Kijelentette, rengeteg jel utal arra, hogy az embereket direkt terelték a sortüzek elé. Ráadásul 1955-ben több ÁVH-s tisztet küldtek továbbképzésre, emellett kidolgoztak egy tervet az esetleges magyarországi felkelések leverésére – tette hozzá.

Koltay Gábor, az interjúkötet összeállítója felidézte egy gyermekkori élményét. 1956-ban családjának egy barátja felajánlotta nekik, hogy segít emigrálni. Majdnem el is hagyták az országot, de apja az utolsó pillanatban megmakacsolta magát. Ebből aztán hatalmas veszekedés lett a családban. Ide születtünk – idézte fel Koltay Gábor apja szavait, amik elmondása szerint örökre megragadtak benne.

Koltay Gábor

Elhangzott, a mai emberek elfordultak ’56-tól, és sokan nem is tudjuk megfogalmazni az üzenetét. Fontos lenne úgy beszélni erről az eseményről, hogy ne csak előre megírt paneleket mondjunk. Nem szabad hagyni, hogy 1956 emléke és üzenete elvesszen – jelentette ki Koltay Gábor, aki szeretne erről a témáról filmet is készíteni, azonban sajnálattal veszi észre, hogy a rendszerváltás után 22 évvel iszonyú nehéz pénzt szerezni egy ilyen vállalkozásra.

1956-ot az emberi sorsokon keresztül kellene bemutatni, hiszen ezekből erőt meríthetnénk – zárta mondandóját Koltay Gábor.

Horák János

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.