Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Navracsics Tibor: adottak a feltételek a központi és a helyi hatalom szövetségéhez

ma 9:36 // Forrás: MTI
A demokratikusan választott önkormányzatok rendszerében 35 év alatt megteremtődtek a feltételei egy olyan felfogásnak, hogy a központi hatalom és a helyi hatalom szövetségese legyen egymásnak – hangsúlyozta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter Székesfehérváron, a helyi önkormányzatok napja alkalmából rendezett hétfői ünnepségen.

Navracsics Tibor emlékeztetett arra, hogy egy emberöltő telt el a rendszerváltoztatás óta, és az eltelt idő jól mutatja, hogy milyen óriási utat tett meg az önkormányzati rendszer. Úgy fogalmazott: „ahogy haladtunk előre az időben, nagyon sokat csiszolódott az önkormányzatokkal kapcsolatos felfogás, a működésükről alkotott elképzelés és a központi kormányzatok viszonyulása is az önkormányzatokhoz”. Hozzátette: a központi és a helyi hatalom érdekei sok esetben eltérőek ugyan, de van olyan közös cél, amely minden érdekellentétet felold: a közjó szolgálata.

A miniszter szerint a közigazgatásban dolgozók mindannyian arra szerződtek, hogy a közjót szolgálják. Navracsics Tibor kiemelte, hogy január óta olyan lehetőség van a kezükben, amit ha jól kihasználnak, akkor az önkormányzatok, a területi politika és Magyarország, és ezáltal minden magyar polgár egyaránt nyertese lehet. Az, hogy egy minisztériumi szervezetrendszerbe tartoznak az önkormányzatok, a kormányhivatalok, a területfejlesztés felépülő intézményrendszere és az európai uniós források hasznosítását szolgáló intézményrendszer, annak a lehetőségét adja meg, hogy „a hétköznapi életben is partnerek lehessünk és együttműködhessünk” – mutatott rá.

A tárcavezető reményei szerint a minisztérium meg tudja erősíteni azt a hagyományt Magyarországon, amely az önkormányzatok számára is térségi szemléletet, annak pénzügyi támogatását, térségi fejlesztéseket és ezáltal egy okosabb munka- és forrásmegosztást tesz lehetővé, miközben a finanszírozási struktúra átalakításával serkenti az együttműködő önkormányzatok körét.

vehir.hu
további cikkek
Farkasgyepű-Bakonybél között fut az Év Erdei Kerékpárútja Farkasgyepű-Bakonybél között fut az Év Erdei Kerékpárútja Rekord részvétel mellett ért véget az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) pályázata, amelyben Magyarország legkedveltebb erdei kerékpárútját lehetett megválasztani, immár negyedik alkalommal. A nagyközönség öt, döntőbe került útvonal egyikére adhatta le szavazatát. Az útvonalakon közösségi tekerések is voltak. ma 11:23 Orbán Viktor: új gazdaságpolitikára van szükség Orbán Viktor: új gazdaságpolitikára van szükség A jövőben új gazdaságpolitikára és új gazdasági megoldásokra is szükség lesz, ha gazdasági sikereket akarunk elérni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben hétfőn napirend előtt. tegnap 14:57 Szóbeszéd helyett a tények a Szabadság tér átalakításáról Millenniumi emlékmű Szóbeszéd helyett a tények a Szabadság tér átalakításáról Javában dolgoznak a munkagépek a Szabadság tér átalakításán, ahol már elhelyezték a millenniumi emlékművet, nem kis vita után. A veszprémi közbeszédben viszont több egymásnak ellentmondó hír is kering arról, hogy pontosan hogyan is fog kinézni a tér az átalakítás után, valamint, hogy mennyi közpénzt emésztett fel a szoboráthelyezés és a térfelújítás. Utánajártunk ezeknek a számoknak, a képlet pedig csupán annyira bonyolult, mint egy Exel-tábla, amin két oszlop van. ma 11:23 Elindult az Állatvédelmi Témahét – Több mint 300 ezer gyermek csatlakozott a programhoz Elindult az Állatvédelmi Témahét – Több mint 300 ezer gyermek csatlakozott a programhoz Hétfőn kezdetét vette az Állatvédelmi Cselekvési Terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért Felelős Kormánybiztosi Titkárság által szervezett Állatvédelmi Témahét, melyhez több mint 307 ezer gyermek és közel 2400 oktatási és gyermekvédelmi intézmény csatlakozott. tegnap 10:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.