Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 21. Dániel
Veszprém
26°C
2024. július 21. Dániel
Veszprém
26°C

Azért a víz az úr

2013. augusztus 29. 12:48
Körülbelül 15 évente hullik olyan mennyiségű csapadék, mint amit szerdára virradóra tapasztalt a város. Közel kéthavi csapadékmennyiség hullott a talajra néhány óra leforgása alatt.

Utoljára 1996-ban esett ilyen rövid idő alatt ekkora mennyiségű csapadék, akkor a Petőfi Színházat és a zeneiskolát is komolyabb kár érte, illetve több utcában is problémák keletkeztek - emlékeztetett Brányi Mária alpolgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján. A  mostani rendkívüli időjárással kapcsolatban elmondta, a Harmat utcai éghajlati állomás adatai alapján szerda hajnali 3 és délelőtt 9 óra között 91,5 mm (közel kéthavi) csapadék hullott, ennek nagyrésze 2 óra alatt ért földet jelentősen megterhelve ezzel a város csatorna hálózatát. - Minden észlelt problémát azonnal felmértünk és megkezdtük az elhárítást - tette hozzá.

Szödényi Kinga titkárságvezető az önkormányzati intézményeknél tapasztalt károkról számolt be. - A legnagyobb probléma a megyei könyvtárban jelentkezett, ahol a tetőbeázás az elektromos hálózatot is érintette, ezért szerdán zárva maradt a létesítmény, de csütörtöktől ismét látogatható az intézmény - tudtuk meg. A pontos kárfelmérést még nem fejezték be. Elmondta még, több iskolából, óvódából jelentettek kisebb beázást, helyenként az udvaron állt a víz, a károk elhárításában a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. munkatársai is segítenek.

A legismertebb közösségi oldalon számos kép mutatja, milyen állapotok uralkodtak Veszprémben szerda reggel<br>Fotó: facebook.comA legismertebb közösségi oldalon számos kép mutatja, milyen állapotok uralkodtak Veszprémben szerda reggel<br>Fotó: facebook.com

Az esetek többségében festéssel javítható az okozott kár, az intézmények akadálytalanul működnek - egészítette ki Schmidt István. A városfejlesztési iroda vezetője beszélt a Nemesvámos-Veszprém között nem rég átadott kerékpárút aluljárójánál tapasztalt állapotokról. - A rézsűn lévő növényzet feladata az útról lefolyó víz mérséklése, ez azonban még nem nőtt meg, így nagy mennyiségű sár került a kerékpárútra. A kivitelező a garancia terhére letisztítja az utat, javítja a hibát, illetve újratelepíti a növényzetet. Az aluljárót átmenetileg lezárták.

A belvárosi körforgalom alatti aluljáró területén is felgyülemlett a víz szerda reggelre. Ezzel kapcsolatban az irodavezető közölte, a lehullott mennyiségnél lassaban tudott az eső elfolyni, ennek okát még keresik. Úgy tudjuk, a vízátemelő szivattyúval lehettek problémák, ami a műszaki átadáskor még nem jelentkezett, illetve az innen a Sédbe irányított víztömeg a patak átmenetileg megemelkedett vízállása miatt visszaduzzadhatott. Vizsgálják, miként lehetne a jövőben az ehhez hasonló problémákat elkerülni.

Még nem nőtt ki a növényzet, ami a lehulló eső folyamát mérsékelte volna<br>Fotó: facebook.comMég nem nőtt ki a növényzet, ami a lehulló eső folyamát mérsékelte volna<br>Fotó: facebook.com

Elhangzott még, a Kossuth utcán épülő aluljáró területén is felgyülemlett a víz, ez azonban még építési terület, így a szükséges szivattyúk, árkok még nem készültek el.

Kovács Zoltán városüzemeltetési irodavezető elmondása szerint több helyen falevelek, ágak dugították el a csatornákat, ezért felgyülemlett a víz az utcákon, néhány helyen az átereszeket tömték el a lehulló növények, ezért kisebb kiöntések történtek. - A megyeszékhely déli részén záportározó védi a várost az elöntéstől, amely jól elvezette a hirtelen érkező csapadékot - jegyezte meg.

A szennyvízcsatornákat is megterhelte az esővíz, amely több helyen visszaduzzadt, többek között a kolostorok és kertek területén. Technikai okok miatt a Tesco közelében lévő aluljáróban is állt a víz rövid ideig. Az utakra felhordot sarat a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt munkatársai folyamatosan takarítják.

Kovács Zoltán a lakosság felelősségére is felhívta a figyelmet, hiszen hasonló esetek elkerülése érdekében fontos az ő szerepvállalásuk is, például a csatorna fedelek tisztántartása, a kapubejárók alatti átereszek karbantartása.

Újságírói kérdésre válaszolva elhangzott, minden intézményre vonatkozóan rendelkezik biztosítással az önkormányzat, a könyvtár tetőbeázása azonban komolyabb beruházást igényel, erre egyelőre nincs fedezet, jelenleg csak a károkat tudják javítani.

 

Cseh Zoltán
további cikkek
Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Egy jó kísérletnek tartja, de majd az idő igazolja, hogy valóban működőképes-e az Európai Unió új online szabályzási rendszere Tuzson Bence, igazságügyi miniszter szerint, aki a Századvég nyári egyetemén vett részt Veszprémben. A miniszter az előadásában elmondta azt is, hogy milyen logika szerint lehetne hatékonyabban felvenni a versenyt az online bűnözőkkel, valamint a mesterséges intelligencia adta lehetőségekről is beszélt az államigazgatási munkában. tegnap 23:06 Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Közel száz denevér érkezett április második felében a veszprémi Érseki Palota padlásterébe, ahol a nőstény egyedek és néhány hete született kölykeik a nyári hónapokat töltik. Az „érsekségi denevérek” visszatérő vendégek a közel 250 éves barokk épületben, ezért a Veszprémi Főegyházmegye a várnegyed megújításának munkálatait úgy ütemezi, hogy a védett – fényre és zajra is érzékeny – állatokat ne zavarják, sőt az Érseki Palota díszkivilágítását is módosították. 2024. július 19. 22:35 Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe. 2024. július 18. 15:23 Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Pannon Egyetem Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Második alkalommal rendezték meg a HOPE fenntarthatósági konferenciát a Pannon Egyetemen csütörtökön. 2024. július 18. 22:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.