Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kossuth díjat kapott Snétberger Ferenc

2014. március 14. 20:10 // Forrás: mti
A felsőörsi zenei tehetségközpont szakmai vezetője abban bízik, hogy a rangos állami elismerésből a központ is profitálhat.

Egy közösség erejét nem csak a közös hit, akarat, cél, elszánás és cselekvés jelenti. A jó szóban és a követendő példában rejlő erő legalább ilyen fontos, mert általuk megsokszorozhatjuk teljesítményünket - mondta Áder János államfő pénteken a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek átadásakor.

"A mai napon, március 15. előestéjén ki kell mondanunk, hogy egy közösség erejét nemcsak a közös hit, a közös akarat, a közös cél, a közös elszánás és a közös cselekvés jelenti: a jó szóban és a követendő példában rejlő erő legalább ilyen fontos. Mert segítségükkel nem pusztán erőinket adjuk össze, hanem általuk megsokszorozhatjuk teljesítményünket" - fogalmazott.


A díjazottak között volt Snétberger Ferenc is.

"Nagyon örülök a Kossuth-díjnak, ez egy igen rangos elismerés, fontos számomra, és remélem, sokat fog segíteni a felsőörsi Zenei Tehetség Központ működtetéséhez is" - fogalmazott a világhírű gitárművész.  Megjegyezte, hogy az általa alapított, és 2011-től működő felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ diákjainak is azt sulykolja: alázatra van szükség, a zene nagy dolog és tisztelni kell.

 "Az iskolát nagyon szeretem csinálni, bár sok időt elvesz. Korábban hat éven át tanítottam egy berlini zenei iskolában tehetséges gyerekeket, ez adta az ötletet, hogy a magyarországi központot megvalósítsuk. A felsőörsi Zenei Tehetség Központ jóval komplexebb, bentlakásos iskola, ahol a kurzusok idején hatvan gyerek tanul zenélni nagyszerű tanároktól. Sajnos a vidéki meghallgatásokon nagy szegénységet tapasztalunk a roma gyerekeknél, jó lenne, ha a tehetségek nem vesznének el" - hangsúlyozta Snétberger Ferenc. A központ működését a magyar állam a kezdetektől támogatja, beindulásához a Norvég Alaptól kaptak 2,7 millió eurót.

(Fotó: Snétberger Központ / Melczer Zsolt)(Fotó: Snétberger Központ / Melczer Zsolt)

Snétberger Ferenc felidézte, hogy gyerekként édesapja volt rá a legnagyobb hatással, ő volt a példaképe, miatta tanult meg gitározni.

"Sajnos már nem él. Nagy gitáros lehetett volna, ha megvannak hozzá a lehetőségei, de nem volt igazán ideje a hangszerrel foglalkozni, mert a zenélés mellett hét gyereket nevelt. A salgótarjáni zeneiskolában Borsányi Mátyástól tanultam sokat" - fejtette ki.

A gitáros játékában a magyarországi roma hagyományok, a brazil zene és a flamenco éppúgy jelen van, mint a klasszikus gitár és a dzsessz. "A legfontosabb a saját hang megtalálása a hangszeren. Kitartok amellett, amit elkezdtem és mindig is csináltam. Ebben mindenféle van, a flamencót, a brazil zenét különösen szeretem, de a legnagyobb hatással a dzsessz volt rám, apám is játszotta".


Jókai Anna író kapta a Kossuth Nagydíjat. Húsz művésznek ítéltek oda Kossuth-díjat, a Vujicsics Együttes tagjai pedig megosztva részesültek az elismerésben. Széchenyi Nagydíjjal tüntették ki John Lukacs magyar származású történészt, 19-en pedig Széchenyi-díjat kaptak. A Magyar Érdemrendet 29-en vehettek át.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.