Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Átadták a Gizella-díjakat

2014. május 10. 18:25
A Hangvilla tervező-kollektívája, a rovaniemi Finn-Magyar Társaság és a Vad Fruttik zenekar vehette át a Gizella-díjat Porga Gyula polgármestertől.

Egy történelmi város nevében egy történelmi várost köszöntött dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, miután az idén új helyszínről, a Kossuth utcáról induló jelmezes felvonulás résztvevői megérkeztek a Szentháromság téren felállított színpadhoz.

Cser-Palkovics AndrásCser-Palkovics András

Mindkét város ezer évnél is idősebb, ez volt az a két hely, ahonnan Szent István és Gizella királyné megszervezték az új államot – fogalmazott a fehérvári polgármester. – Ők már akkor tudták, melyek a nemzet értékei, nekünk pedig az a felelősségünk, hogy ápoljuk az örökségüket. A két várost összeköti történelme, közlekedési struktúrája, kultúrája és sportja is. Használjuk ki a közelségből származó előnyöket és közös értékeinket! Cser-Palkovics hozzátette: István, Gizella és Imre herceg – ahogy Fehérváron nevezik őket: a szent család – tisztelete kötelességünk és felelősségünk, amit mindkét város visel.

Végül a polgármester városa nevében is biztosította a veszprémieket: a székesfehérváriak egy emberként szurkolnak majd az MKB-MVM kézilabdacsapatának a néhány hét múlva esedékes bajnokok ligája négyes döntőben.


Városunk új büszkesége a Hangvilla épülete, amely városképileg, műszkailag és tartalmilag is jelentős előrelépés az egykori Séd Mozihoz képest. A kulturális központ tervezői kollektíváját Gizella-díjjal jutalmazták.

Színpadon a Hangvilla tervezői csapataSzínpadon a Hangvilla tervezői csapata

A tervezői csapat tagjai:

  • Anthony Gall ausztrál származású építész, aki számos publikációt megjelentetett, köztük a legismertebb a Kós Károly munkásságát bemutató kétnyelvű kiadvány. A Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának docense.
  • Albóciné Ábrahám Gabriella 1972. óta dolgozik Veszprémben építészként. Több szakmai elismerésben – így az év lakóháza kitüntetésben – részesült, valamint megyei Prima-díjat kapott. Szakmai lapokban rendszeresen méltatják munkáit.
  • Zalavári István 1977. óta dolgozik Veszprémben tervezőként, többek között Pro Urbe díjban részesült. Számos városi beruházásban vett részt fő- vagy alvállalkozóként. A Veszprém Megyei Mérnöki Kamara vezetője 2006. óta.
  • Tuczai Attila a Pannonterv Veszprém kft. ügyvezetője. 1969-ban Veszprémben kezdte pályáját, és azóta is itt dolgozik. Több szakmai elismerésben részesült. A Veszprém Megyei Mérnöki Kamara Épületgépész Szakcsoportjának vezetője.
  • Szurmai Zoltán a SZURMAI Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője. 1971. óta doglozik Veszprémben. Egyéb társadalmi tevékenységei is kiemelkedők, 12 éven át volt a város önkormányzati képviselője.
  • Fürjes Andor Tamás 15 éve tervezője kulturális létesítmények hangrendszerének. Többek között az A38, a MÜPA és a Zeneakadémia rendszereit is ő tervezte. A Hangvilla az első veszprémi munkája.

Szintén Gizella-díjat kapott a Rovaniami Finn-Magyar Társaság. Veszprém és Rovaniemi idén ünnepli testvérvárosi kapcsolatának 40. évfordulóját. Az együttműködést annak idején a Rovaniemi Finn-Magyar Társaság tagjai szorgalmazták, ennek érdekében a magyar kultúra népszerűsítésére szerveztek programokat. Az ő aktivitásuk nagyban hozzájárult a két város jó kapcsolatának kialakulásához. Lappföld a rénszarvasok földje, turisztikai attrakcióival vonzó célja a magyar közönségnek is.

Porga Gyula és Reijo SulasalmiPorga Gyula és Reijo Sulasalmi

Az északi városban több ízben mutatkozhattak be veszprémi művészek. A rovaniemi magyarbarátok segítségével jött létre a Veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola és a a rovaniemi Ylakemijoen Koulu álta­lános iskola kapcsolata. A társaság tagjai számos jótékonysági programot szerveztek, így például a vörösiszap-katasztrófa idején is segítettek a rászorulóknak. Finn barátaink jó hírünket keltik Lappföldön, munkájuknak köszönhetően sok turista érkezik tőlük a Balatonhoz és a Bakonyba. A díjat a civil szervezet képviseletében Reijo Sulasalmi, a Rovaniemi Finn-Magyar Társaság elnöke és felesége vették át.

A Gizella-díjat a Vad Fruttik zenekar tagjai – Likó Marcell, Kerekes Gergely, Hock Zoltán, Hock Attila és Győrffy Gyula – is átvehették. A zenekart 1996-ban alapították Várpalotán. 1999-ben a zenekar felbomlott, majd 2005-ben állt ismét össze, immáron Veszprémben. Ekkor kaptak lehetőséget három dal rögzítésére a Magyar Rádió nyolcas stúdiójában, a felvételeket a radiocafé kezdte először játszani. Ekkoriban alakult ki a zenekar végleges felállása.

Vad FruttikVad Fruttik

Első nagylemezük Rózsikámnak digitálisan címmel 2006-ban jelent meg. 2008. novemberében készült el a második nagylemez Egy éjszaka Bohémiában címmel, amit 2010-ben követett a Fénystopposok. A Vad Fruttik a hazai könnyűzenei élet meghatározó jelensége. A csapat kiemelt koncerthelyszíne Veszprém, zenéjük színes, gitárcentrikus, többféle stílust ötvöz.

A díjátadás után a Légierő Zenekar adott koncertet, és bemutatkozott a Honvéd Táncszínház. Kilenctől Máté Péterre és Cserháti Zsuzsára emlékeznek egy koncert erejéig a várszínpadon.

Schöngrundtner Tamás
Cseh Zoltán

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.