2018. május 21., hétfő
Konstantin névnap

A 21. században 21. századi politikára van szükség

Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselője is megosztotta újévi gondolatait olvasóinkkal.

"Magyarország úgy lépett a 21. századba, hogy még mindig letűnt korok eszméi, és azokat képviselő politikusok vannak hatalmon. Nem csoda, hogy az elmúlt több mint negyedszázad problémáit képtelenek voltak megoldani. Közben sokan feladták, hogy politikával foglalkozzanak. Vissza kell adni a hitet, hogy érdemes és szükséges a közélettel foglalkozni. Ez városi szinten is kihívást jelent a politikusok számára. Az állampolgárok részvétele nélkül ugyanis nincs jól működő demokrácia. A helyi kis szabadságok tehetnek alkalmassá egy társadalmat arra, hogy a hatalmi centralizációval szemben megvédje magát. Egy ilyen társadalomban hosszabb távon fennmarad az ideális hatalmi egyensúly, amelyben érvényesül a szubszidiaritás elve, és minden döntést azon a legalacsonyabb szinten hozhatnak meg, amelyen a döntés következményei érvényesülnek. A sokféleségben és sokszínűen megélhető hovatartozás adja a nagyobb közösség erejét is. A decentralizált hatalom ideális intézményei az önkormányzatok. A társadalmi és politikai célok megvalósítása nagymértékben függ az önkormányzatok hatalmi pozíciójától, politikai és gazdasági autonómiájától.

Fontos azt is szem előtt tartanunk, hogy a hazánkra jellemző lefelé tartó spirálból csak jó minőségű oktatási rendszerrel tudunk kilépni. Akkor járnánk helyes úton, ha minden száz forintból húsz forintot oktatásra költenénk. Visszaadnánk azoknak az önkormányzatoknak a fenntartói és működtetői jogokat, amelyek akarják és képesek ezen feladatokat ellátni. Olyan országot kell építeni, ahol munkával, tehetséggel, szorgalommal lehet érvényesülni, nem pedig politikai kapcsolatokon keresztül. El kell érni, hogy mindenki, aki dolgozik, nem csak meg tud élni a fizetéséből, de félre is tud tenni. Olyan országot kell építeni, ahol minden fiatal megtalálja a számítását itthon is, és nem kell megélhetési kényszerből elvándorolnia. Nem utolsó sorban olyan országot kell építeni, ahol az emberségességet is megőrizve az embereket megvédik a fenyegetésektől és a félelemtől, nem pedig félelmeket gerjeszt a hatalom.

Az előttünk álló esztendő a 2018-as általános országgyűlési választást megelőző év. A fentiek mérlegelése mind országos, mind helyi szinten kívánatos, hogy békés, de változást ígérő legyen 2017. Ezekkel a gondolatokkal kívánok boldog, sikerekben gazdag új évet a vehir.hu olvasóinak."