Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megtalálni a motivációt

2018. április 30. 3:00 // Forrás: Ecoport
Szakmai sikerek után nehezen fogadja el az ember, hogy csak poharat törölget vendéglátósként, ám elengedhetetlen végigjárni a ranglétrát, ha később jó vezetők akarunk lenni ‒ állítja Szántay Péter, aki ma már a Balaton legszebb panorámájú helyén dolgozik, s munkáját elismerik.

‒ A balatonalmádi kéttannyelvűben kezdtem el a középiskolai tanulmányaimat, de néhány év után átiratkoztam a veszprémi Jendrassikba. Pribelszki János igazgató úr a vendéglátást ajánlotta, amit elfogadtam. Eleinte nem találtam meg benne azokat a dolgokat, amelyek megfogtak volna, de később a jó oktatóknak sikerült felkelteniük az érdeklődésemet, így fokozatosan körvonalazódott bennem, hogy jó úton járok.

Volt olyan esemény az életedben, amely fordulópontnak tekinthető?

Akkor vált biztossá, hogy maradok ezen a területen, amikor az első versenyünkön jól szerepeltünk. Ez még az érettségi előtt történt. Főként a korábban megszerzett nyelvtudásom miatt számítottak rám egy szakmai megmérettetésen, ahol szélesebb rálátást kaptam a szakmára, és végérvényesen megszerettem a vendéglátást. Nem volt kérdés, hogy az érettségit követően elvégzem a vendéglátás szervező, vendéglős-technikus képzést. Rengeteg tapasztalatot szereztem, közben Antal Zoltán akkori mentorom vezetésével sorra látogattunk éttermeket, borkóstolókat, versenyeket, ezzel együtt erősödött bennem az elhivatottság a szakma iránt. Amit lehetett, közös erővel elértük.

Gyakran említed a versenyeket. Melyek voltak ezek?

Többször jártunk a Gundel iskola által szenzációsan megszervezett vendéglátós megmérettetésen, amelyet szakács, felszolgáló, cukrász kategóriában hirdettek meg. A legerősebb „csata” talán a nemzetközi szakmai verseny, a EuroSkills hazai „selejtezője” volt, ahol a második helyet szereztem meg. Komoly felkészülést igényelt, hiszen az ország legelhivatottabb diákjai csaptak össze.

Melyik elismerésedre vagy a legbüszkébb?

A legnagyobb élmény a Bocuse d'Or szakácsversenyen ért. Elhivatott pincér tanulókat toboroztak az eseményre, akik segítik a munkát. Fizetség nem járt érte, de a végére mindennél többet jelentett, amivel távozhattunk. Részesei lehettünk egy hatalmas magyar előrelépésnek, láthattuk, ahogy az egész rendezvény felépült, tökéletessé csiszolódott, megfelelt a nemzetközi elvárásoknak, sőt, szerepet vállaltunk benne. Ott voltunk a versenyzők között, mi vittük a zsűri elé a szakácsok által megálmodott ételeket. Hatalmas élményt adott, amit csak tetézett, hogy hazai győzelem született, és Széll Tamás Európa legjobbjaként kvalifikálhatta magát a nemzetközi versenyre. Olyan szakmai körökben mozoghattam, amelyből rengeteget lehetett tanulni.

Mennyire él benned a versenyszellem?

Szeretem. Jó dolognak tartom megmérettetni magam, folyamatosan felível a szakma, egyre nagyobb az összefogás, az elismerés. Az a legfontosabb, hogy mindenki megtalálja a maga motivációját.

Csalódások nem értek?

Volt idő, amikor elgondolkodtam, mit is ad ez a szakma, főleg amikor szembesültem vele, nem annyira tiszták egyes versenyek. De a vendéglátáson belül is értek elgondolkodtató tényezők. Annak ellenére, hogy nagyon szeretem a munkám, volt rá példa, hogy elbizonytalanodtam a jövőt illetően.

Végül kitartottál, és úgy tűnik, megérte.

Jelenleg Csopakon, a Szent Donát pincészetnél dolgozom, borokkal, és a pincészet vendéglátó teraszával foglalkozom. A birtok étterme, a Márga Bisztró egész éves nyitvatartású étterem a Balaton legcsodálatosabb panorámájával, melynek étlapja a borokra van hangolva.

Ezt a munkát is valamilyen szinten a Bocuse-ön való részvételnek köszönhetem. Igyekszem megfelelni a munkahelyemen, jól tudom hasznosítani az eddig megszerzett tapasztalatokat. Ezt a munkáltatóm is értékeli, aki továbbképzésre is ad lehetőséget, ez is követendő példa lenne Magyarországon.

A vendéglős szakmát is megszerezted. Elképzelhető, hogy egyszer saját vállalkozásba kezdesz?

Egyértelmű, hogy megtaláltam a számításaimat. A hosszú távú tervek között természetesen szerepel, hogy valamilyen saját dologba kezdjek, akár a jelenlegi munkahelyemen keresztül.

Mi a receptje annak, ha valaki szeretne hasonló sikereket elérni?

Visszatekintve talán az a legfontosabb, hogy végig kell járni a ranglétrát, hogy egy adott terület teljes működését megismerjük. Az első vendéglátóhelyemen még volt bennem némi öntudat, hogy ennyi verseny után miért poharakat törölgetek, miért nem a vendégekkel foglalkozom. De ahhoz, hogy valaki jó vezető legyen, csapatban tudjon gondolkodni, kellenek ezek a lépcsőfokok.

Szántay Péter
1992.10.13.


​Végzettség: Veszprémi SZC Jendrassik‒Venesz Középiskolája és Szakközépiskolája, vendéglátás orientált érettségi, majd két éves technikusi képzés: vendéglátás-szervező ‒ vendéglős

Versenyeredmények:
Gundel Károly Nemzetközi Ifjúsági Gasztronómiai Verseny, 2014: Csapat ezüst kategória, pincér kategória legautentikusabb menüsor különdíj; 2015: Legkiemelkedőbb pincérmunkáért járó különdíj
Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett EuroSkills Skills Hungary, 2016: pincér számban II. helyezett
Év Tanulója Kamarai díj 2015,2016

Cseh Zoltán
Babják Tamás
további cikkek
Ukrajnának és a Közel-Keletnek békét, Szudánnak emberiességi segélyt kért a pápa karácsonyi üzenetében közélet Ukrajnának és a Közel-Keletnek békét, Szudánnak emberiességi segélyt kért a pápa karácsonyi üzenetében Ukrajnának és a Közel-Keletnek békét, Szudánnak emberiességi segélyt kért Ferenc pápa karácsonyi üzenetében, amelyet szokás szerint a római Szent Péter-bazilika erkélyén mondott el több ezer hívő előtt az ünnep első napján, és amelynek végén áldását adta a városra és a világra. tegnap 17:11 “Isten belép az emberi életbe, és megszenteli azt” közélet “Isten belép az emberi életbe, és megszenteli azt” Az Istent dicsőítő angyalok éneke hívott ma éjszaka bennünket össze és mi is szeretnénk csatlakozni az ő dicsérő énekükbe. Szeretnénk tanúi és részesei lenni Jézus Krisztus születésének, szeretnénk, hogyha ez az ünnep bennünk is megszületne, átalakítana és átformálna bennünket. -mondta el érsek atya köszöntőjében. tegnap 9:44 Steinbach József: a gyógyulás útja a másikra figyelő bibliai kedvesség közélet Steinbach József: a gyógyulás útja a másikra figyelő bibliai kedvesség A világnak a másikra figyelő, az életet építő "bibliai kedvességre" van szüksége; és ez egyben a gyógyulás egyetlen útja is, mert a másikra figyelve az ember elszakad a saját sebeitől. Erről beszélt Steinbach József református püspök, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke karácsony alkalmából. tegnap 9:28 Szemerei János: Jézus békéje nem olyan, mint amit a világ adhat közélet Szemerei János: Jézus békéje nem olyan, mint amit a világ adhat Jézus békéje nem olyan, mint amit a világ adhat, nem fegyverekkel szerzik és tartják meg, de a végső győzelem mégis az övé - mondta Szemerei János, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke karácsony alkalmából. tegnap 9:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.