Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. december 13. Luca
Veszprém
3°C
2024. december 13. Luca
Veszprém
3°C

Megtalálni a motivációt

2018. április 30. 3:00 // Forrás: Ecoport
Szakmai sikerek után nehezen fogadja el az ember, hogy csak poharat törölget vendéglátósként, ám elengedhetetlen végigjárni a ranglétrát, ha később jó vezetők akarunk lenni ‒ állítja Szántay Péter, aki ma már a Balaton legszebb panorámájú helyén dolgozik, s munkáját elismerik.

‒ A balatonalmádi kéttannyelvűben kezdtem el a középiskolai tanulmányaimat, de néhány év után átiratkoztam a veszprémi Jendrassikba. Pribelszki János igazgató úr a vendéglátást ajánlotta, amit elfogadtam. Eleinte nem találtam meg benne azokat a dolgokat, amelyek megfogtak volna, de később a jó oktatóknak sikerült felkelteniük az érdeklődésemet, így fokozatosan körvonalazódott bennem, hogy jó úton járok.

Volt olyan esemény az életedben, amely fordulópontnak tekinthető?

Akkor vált biztossá, hogy maradok ezen a területen, amikor az első versenyünkön jól szerepeltünk. Ez még az érettségi előtt történt. Főként a korábban megszerzett nyelvtudásom miatt számítottak rám egy szakmai megmérettetésen, ahol szélesebb rálátást kaptam a szakmára, és végérvényesen megszerettem a vendéglátást. Nem volt kérdés, hogy az érettségit követően elvégzem a vendéglátás szervező, vendéglős-technikus képzést. Rengeteg tapasztalatot szereztem, közben Antal Zoltán akkori mentorom vezetésével sorra látogattunk éttermeket, borkóstolókat, versenyeket, ezzel együtt erősödött bennem az elhivatottság a szakma iránt. Amit lehetett, közös erővel elértük.

Gyakran említed a versenyeket. Melyek voltak ezek?

Többször jártunk a Gundel iskola által szenzációsan megszervezett vendéglátós megmérettetésen, amelyet szakács, felszolgáló, cukrász kategóriában hirdettek meg. A legerősebb „csata” talán a nemzetközi szakmai verseny, a EuroSkills hazai „selejtezője” volt, ahol a második helyet szereztem meg. Komoly felkészülést igényelt, hiszen az ország legelhivatottabb diákjai csaptak össze.

Melyik elismerésedre vagy a legbüszkébb?

A legnagyobb élmény a Bocuse d'Or szakácsversenyen ért. Elhivatott pincér tanulókat toboroztak az eseményre, akik segítik a munkát. Fizetség nem járt érte, de a végére mindennél többet jelentett, amivel távozhattunk. Részesei lehettünk egy hatalmas magyar előrelépésnek, láthattuk, ahogy az egész rendezvény felépült, tökéletessé csiszolódott, megfelelt a nemzetközi elvárásoknak, sőt, szerepet vállaltunk benne. Ott voltunk a versenyzők között, mi vittük a zsűri elé a szakácsok által megálmodott ételeket. Hatalmas élményt adott, amit csak tetézett, hogy hazai győzelem született, és Széll Tamás Európa legjobbjaként kvalifikálhatta magát a nemzetközi versenyre. Olyan szakmai körökben mozoghattam, amelyből rengeteget lehetett tanulni.

Mennyire él benned a versenyszellem?

Szeretem. Jó dolognak tartom megmérettetni magam, folyamatosan felível a szakma, egyre nagyobb az összefogás, az elismerés. Az a legfontosabb, hogy mindenki megtalálja a maga motivációját.

Csalódások nem értek?

Volt idő, amikor elgondolkodtam, mit is ad ez a szakma, főleg amikor szembesültem vele, nem annyira tiszták egyes versenyek. De a vendéglátáson belül is értek elgondolkodtató tényezők. Annak ellenére, hogy nagyon szeretem a munkám, volt rá példa, hogy elbizonytalanodtam a jövőt illetően.

Végül kitartottál, és úgy tűnik, megérte.

Jelenleg Csopakon, a Szent Donát pincészetnél dolgozom, borokkal, és a pincészet vendéglátó teraszával foglalkozom. A birtok étterme, a Márga Bisztró egész éves nyitvatartású étterem a Balaton legcsodálatosabb panorámájával, melynek étlapja a borokra van hangolva.

Ezt a munkát is valamilyen szinten a Bocuse-ön való részvételnek köszönhetem. Igyekszem megfelelni a munkahelyemen, jól tudom hasznosítani az eddig megszerzett tapasztalatokat. Ezt a munkáltatóm is értékeli, aki továbbképzésre is ad lehetőséget, ez is követendő példa lenne Magyarországon.

A vendéglős szakmát is megszerezted. Elképzelhető, hogy egyszer saját vállalkozásba kezdesz?

Egyértelmű, hogy megtaláltam a számításaimat. A hosszú távú tervek között természetesen szerepel, hogy valamilyen saját dologba kezdjek, akár a jelenlegi munkahelyemen keresztül.

Mi a receptje annak, ha valaki szeretne hasonló sikereket elérni?

Visszatekintve talán az a legfontosabb, hogy végig kell járni a ranglétrát, hogy egy adott terület teljes működését megismerjük. Az első vendéglátóhelyemen még volt bennem némi öntudat, hogy ennyi verseny után miért poharakat törölgetek, miért nem a vendégekkel foglalkozom. De ahhoz, hogy valaki jó vezető legyen, csapatban tudjon gondolkodni, kellenek ezek a lépcsőfokok.

Szántay Péter
1992.10.13.


​Végzettség: Veszprémi SZC Jendrassik‒Venesz Középiskolája és Szakközépiskolája, vendéglátás orientált érettségi, majd két éves technikusi képzés: vendéglátás-szervező ‒ vendéglős

Versenyeredmények:
Gundel Károly Nemzetközi Ifjúsági Gasztronómiai Verseny, 2014: Csapat ezüst kategória, pincér kategória legautentikusabb menüsor különdíj; 2015: Legkiemelkedőbb pincérmunkáért járó különdíj
Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett EuroSkills Skills Hungary, 2016: pincér számban II. helyezett
Év Tanulója Kamarai díj 2015,2016

Cseh Zoltán
Babják Tamás
további cikkek
Hegedűs Barbara: Nem ijedünk meg a feladattól! Hegedűs Barbara Hegedűs Barbara: Nem ijedünk meg a feladattól! Október elején mindenfajta politikai pletyka nélkül érkezett a hír, hogy az Országgyűlés Fidesz-frakciója Veszprém alpolgármesterét, Hegedűs Barbarát kéri fel Dömötör Csaba megüresedő listás helyének betöltésére. Azóta eltelt több mint két hónap, a veszprémi politikus pedig számos alkalommal és különböző témákkal szerepelt már az országos médiában. Hogy hogyan lett egyik pillanatról a másikra alpolgármesterből országgyűlési képviselő, ki döntött erről valójában és milyen feladatokkal bízták meg, ezekről is kérdeztük Hegedűs Barbarát, aki beavatott abba is, milyen folyosói beszélgetések zajlanak egy NATO bizottság szünetében az ukrajnai háborúról. tegnap 22:57 Harmincöt évre emelkedik a babaváró hitel korhatára közélet Harmincöt évre emelkedik a babaváró hitel korhatára Harmincöt évre emeli a kormány a babaváró hitel felvételének korhatárát - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten. tegnap 11:31 Együtt karácsonyoztak az ovisok és az állatkert lakói Együtt karácsonyoztak az ovisok és az állatkert lakói December 12-én különleges hangulat töltötte meg a Veszprémi Állatkert majomházát: a Márkói Német Nemzetiségi Óvoda lelkes kis ovisai érkeztek, hogy részt vegyen az "Állatok karácsonya" hagyományos programján. Az esemény célja, hogy a legkisebbek játékos formában ismerkedjenek meg az állatok gondozásának fontosságával, miközben a veszprémi állatkert lakóinak is ünnepi élményt szereznek. tegnap 11:48 Lovas ökoturisztikai élményközpont épül Nagyvázsonyban közélet Lovas ökoturisztikai élményközpont épül Nagyvázsonyban Lovas ökoturisztikai élményközpont épül Nagyvázsonyban a kormány és az Európai Unió 299,8 millió forintos vissza nem térítendő támogatásával - közölte a Báboskert Lovassport és Lovasterápiás Sportegyesület csütörtökön az MTI-vel. tegnap 9:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.