2019. január 18., péntek
Piroska névnap

Fiatal művészek, újragondolt klasszikusok

  • kult
  • 2018.05.10
    04:00
A zirci III. Béla Gimnázium művészeti tagozatos végzőseinek munkáiból nyílt kiállítás a Városháza aulájában és az Óváros Art Galériában szerdán.

A végzősök feladata az volt, hogy válasszanak egy remekművet, egy ismert képzőművészeti alkotást, és jöjjön létre valamiféle párbeszéd a kép alkotója és a diákok között – magyarázta a fiatalok tanára, Földesi Barnabás. – A diákok befogadóként élvezték a műalkotások nyújtotta élményt, utánaolvastak az alkotó és a választott képről elérhető információknak, tanulmányozták a stílust, jegyzetet készítettek a részletekről, elmélyültek a munkákban.

Földesi BarnabásFöldesi Barnabás

A diákok feladata azonban nem az volt, hogy restaurátor módjára fessék meg ugyanúgy ezeket a képeket, mint az eredeti alkotó, hanem hogy szűrjék át a saját egyéniségükön, stílusukon ezeket a munkákat. Az ilyen módon elkészült képek már nem másolatok, hanem átiratok, a fiatalok története a megismert remekműről.

A művész tökéletesen érzékeny mások világára, ugyanakkor nem adja fel a saját személyiségét. Sok embert ismerünk, aki nem adja fel magát, de semmit nem tud a környezetéről. Megint sokan vannak, akik alkalmazkodnak a környezetükhöz, és közben elvesztik önmagukat. A művész nem teheti ezt meg, be kell járnia a teljes utat – fogalmazott Földesi.

Porga Gyula polgármester az ünnepélyes megnyitón arról beszélt, hogy Veszprém a kulturális életben is túlnyúlik a hagyományos értelemben vett városhatárokon – igyekszik lehetőséget és teret adni a térség alkotóinak is, ami a Zirccel való sokrétű kapcsolatokban is megmutatkozik. A polgármester szerint együtt vagyunk erősek, képesek vagyunk közösen gondolkodni, és ebben a közös gondolkodásban a Zircen tanuló fiatal művészeknek is van helyük.

Porga GyulaPorga Gyula

Horváthné Kalmár Katalin, az Óváros Art Galéria vezetője kijelentette: a diákok szorgalmának és tehetségének köszönhetően a III. Béla Gimnázium végzősei évről évre színvonalas munkákkal töltik meg a galéria falait.

A gimnázium növendékeivel személyesen is találkozhatnak vasárnap 10 és 15 óra között a Tűztorony udvarán, ahol Action Art 10. - Izmusok címmel szabadtéri festét rendeznek.