2020. július 4. // Ulrik névnap

A Brass Time és a The Anahit nyerte a 2019-es Utcazene Fesztivált

2019. július 20. 21:19
Egy honvédségi művészekből álló csapat és a dark R&B képviselője tetszett idén a legjobban a közönségnek és a zsűrinek Veszprémben. Idén duplapénzt visznek haza a díjazottak.

Idén is húsz kiválasztott utcazenész versengett július 17-20 között Veszprém belvárosában az összesen 2 millió forint értékű nyereményért. 1 millió forint sorsáról a szakmai zsűri, a másik 1 millió forintról pedig a fesztivál közönsége szavazott az interneten. Ez pont dupla akkora összeg, amelyet korábban hazavihettek a nyertesek.

A közönség szavazatai alapján a 2019-es Utcazene-közönségdíjasa a Brass Time lett

A BrassTime a Magyar Honvédség Központi Zenekarának művészeiből alakult 2018-ban azzal a céllal, hogytagjai megmutassák, hogyan is lehet akusztikus fúvós hangszerekkel fesztiválhangulatot, élőzenés showműsort varázsolni. A zenekar tagjai felsőfokú zenei végzettséggel illetve sok évnyi zenekari tapasztalattal rendelkeznek, így a klasszikus és a könnyűzenében is professzionális szinten játszanak hangszerükön. A BrassTime kis létszáma ellenére rendkívüli energiákat képes megmozgatni és felpörgött hangulatú koncertjein arra törekszik, hogy a közönség is minél felszabadultabban szórakozzon.

Íme tőlük egy nóta:

Repertoárjuk az együttes saját szerzeményei mellett, olyan könnyűzenei slágereket tartalmaz, melyek szinte minden korosztály számára ismerősen csengenek. Különlegességnek számít, hogy a fúvós hangszerek mellett a zenekarnak énekes szólistája is van, amivel a hangulat csak tovább fokozódik -írták magukról a bemutatkozóban.

A szombat esti díjátadó után azt mondták, az egymillió forintot a zenekar önmagára, hanganyag felvételre vagy videóklipre szeretné költeni.

A díjakat Porga Gyula polgármester, a Lola Marsh énekese, Yael Shoshana Cohen, és a főszponzor OTP Bank osztályvezetője, Dörmer Judit adta át a nyerteseknek.


Értő fülekkel mászkált Veszprém utcáin ebben a négy napban két korábbi EKF-város képviselője, Krzysztof Maj Wroclawból, Pavel Magdić Mariborból, valamint az egyik legfoglalkoztatottabb fiatal hazai producer és egyben a Mary PopKids frontembere, Kamau Makumi Budapestről. Ők alkották idén a szakmai zsűrit,

étrékelésük alapján a szakmai díjat idén a The Anahit nyerte.

A zenekar saját stílusát pillanatmegörökítő elektronikaként jellemzi, de gyakran sorolják a dark R&B kategóriába is a dalok melankolikus utóérzete miatt. Az igazság valahol félúton a London Grammar és a Florence and the Machine zenei stílusa között határozható meg. A The Anahit zenekar eredetileg Csányi Rita szóló projektjeként indult 2017-ben, amikor megjelent “In The Dark” című albuma. Ezek a dalok Londonban készültek, amikor Rita még az Institute of Contemporary Music Performance kortárs zenei egyetemen tanult.

A zenekar első saját szervezésű koncertjét 2018-ban a Kuplungban tartotta, majd az Éter Fesztivál tehetségkutatót megnyerve a Sziget Fesztiválon is felléptek. 2019 áprilisában jelent meg az együttes második albuma "Addicted" címmel. A dalok akusztikus átdolgozása kapcsán is ragaszkodnak a letisztult, minimál hangzáshoz, ami tökéletesen illik a szerzemények eredeti hangulatához és mondanivalójához.

Hallgassunk is bele:

-Mindenki álma, hogy a szakma is elismerje a produkcióját, hatalmas megtiszteltetés a díj- mondta a dalszerző, Csányi Rita a sajtónak. A díjat a Brass Timehoz hasonlóan videóklipre vagy új lemez rögzítésére szeretnék fordítani.

Csányi Rita az eredményhirdetés után nyilatkozott a sajtónakCsányi Rita az eredményhirdetés után nyilatkozott a sajtónak

Kamau Makumi szerint idén változatos volt a felhozatal Veszprémben, döntésükben pedig leginkább az játszott szerepet, hogy mennyire eredeti volt az ötlet, és hogy mennyi fejlődési lehetőséget láttak a zenei produkcióknál.

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Ismét felpörög a veszprémi és balatoni kulturális élet
Ismét felpörög a veszprémi és balatoni kulturális élet
Az elmúlt évekhez képest kicsit csendesebben zajlik a veszprémi nyár – legalábbis júliusig. Augusztustól kezdve aztán az ősz közepéig programok tömkelege vár bennünket a városban és a régióban, amelyek már a 2023-as évet is előkészítik.
Augusztus végére csúszik az Utcazene
Augusztus végére csúszik az Utcazene
Nem sokkal azután, hogy augusztus 15-ig betiltották az 500 főnél nagyobb rendezvényeket, az Utcazene közösségi oldalán is változást jelentettek be.
Egy Barkasban boroztam
Egy Barkasban boroztam
A finom falatok után egy kis frissitővel folytatjuk gasztro kirándulásunkat az Utcazenén: kedvenc italos Food Truckom idén a Borkas.
A bolondok, akik álmodnak
A bolondok, akik álmodnak
Azt mondják, az istenek kegyesek azzal, akit lélekben meghagynak gyereknek. Szerintem az a zenész is áldott, aki sikerre szert téve is meg tud maradni olyan őszintének és szabadnak, mint egy utcazenész. A Moving Brothers testvérei minden bizonnyal nagyon áldottak – és szerencsére az áldásból nekünk is fognak juttatni ma este.
Igény az igényességre – avagy az egyetlen veszprémi zenekar az utcazenén
Igény az igényességre – avagy az egyetlen veszprémi zenekar az utcazenén
A veszprémi utcazene egyetlen veszprémi zenekara egy duó volt, nevezetesen Golarits Márton és Bögi Levente. Kíváncsian vártam, hogy a "nagy" zenekarok között, hogyan állják majd meg a helyüket…
2020. július 4. // Ulrik névnap