Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Néhány tipp, hogy ne vessz el a bőség zavarában az Utcazenén

2022. július 20. 12:30
A szerkesztőségben mindannyian bedobtunk a kalapba egy-egy nemzetközi fellépőt az idei felhozatalból, akiket szerintünk érdemes meghallgatni.

Meskerem Mees

Szerda 21 óra, Kölcsey könyvesbolt / Csütörtök 23 óra, Vár áruház / Péntek 21 óra, Kossuth utca közepe / Szombat 23 óra, Fortuna udvar

Meskerem Mees egy 22 éves belga lány, aki egyszerű hangszereléssel és bájjal tölti ki a csendet. A dalok olyan gondolatokat fogalmaznak meg, ami egy huszonéves lánynak megfordulhatnak a fejében. A szövegek önálló versként is megállnának a lábukon, de az embereket a hömpölygő tömegben a zenei atmoszféra fogja megszólítani. A folkpop hangzás elérésében társa egy akusztikus gitár és egy cselló. A zenéje betölti a teret, a fesztivál forgatagában megteremti a béke szigetét őszinte dalaival és szívmelengető hangjával.

Dis M

Szerda 23 óra, Fortuna udvar / Csütörtök 23 óra, Kölcsey könyvesbolt 

A sztereotípiák, bármennyire is próbáljuk elkerülni őket, óhatatlanul bennünk vannak. Az egyik ilyen megnyilvánulása pedig az, amikor zenéről van szó, a német nyelven előadott daloktól aligha várunk feledhetetlen élményt. Márpedig hiba lenne csupán emiatt bekategorizálni egy-egy zenekart, pláne az Utcazene egyik idei fellépőjét, a Dis M nevű formációt, akik minden szempontból lebontják azokat a sztereotípiákat, miszerint a németek kimértek, távolságtartóak és nem tudnak igazi bulihangulatot csinálni. A három fiatal srác alkotta formációt már amikor meghalljuk, szinte látjuk magunk előtt, ahogy Stuttgart, Hamburg, vagy Frankfurt utcáinak higgadt németes hangulatát az első néhány dallam után felforgatják. Kedvesen, barátságosan, önfeledten. Erre még rátesz egy lapáttal az is, hogy zeneiségükben a pop, a funky és néhol a hip-hop elegyét ötvözik. Veszprémiként néha olyan érzést keltve, mintha Sub Bass Monster rappelne németül.

Kaligramme

Szerda 23 óra, Kossuth utca tetején / Csütörtök 21 óra, Kossuth utca közepén / Péntek 21 óra, Fortuna udvar / 

Ha valaki vonzódik a francia sanzonok világához, semmiképpen se hagyja ki a Kaligramme zenei összeállítását; a francia együttes tagjai ugyanis első számú célként, már-már küldetésként fogalmazták meg, hogy életben tartsák a francia sanzont, s költői dalszövegekkel töltsék meg azt. Zenéjükkel olyan nevekhez nyúlnak vissza, mint Edith Piaf, hangszereik pedig a gitár-dob-klarinét-nagybőgő. Dalaikban kimondottan súlyos témákkal foglalkoznak, mint a migráció, a túlfogyasztás, a migráció, a globális felmelegedés. Kissé talán elképzelhetetlen, miként lehet kellemes hangulatú sanzonokat hallgatni, miközben ilyen jellegű terhekről énekelnek. Az UtcaZenén ez is kiderül. 
 

Igit

Csütörtök 21 óra, Gizella udvar / Péntek 19 óra, Kossuth utcai zenész megálló / Szombat 22.30, Gizella udvar

A 38 éves párizsi, bluesban és folkban gyökerező, elektronikus és hiphop műfajokban mozgó művész, Antoine Barrau – alias Igit – a The Voice tehetségkutató francia változata tette ismertté országában 2014-ben. A műsorban – ahol a zsűri csak hang alapján juttatja tovább a versenyzőket – külsejével is nagy benyomást tett a közönségre, a mindig elegáns, kalapos fiatalember tudatosan igyekezett megmutatni zenei ízlését a sokak által lenézett műsorban. "Nem attól leszel autentikus, hogy azt mondod: én aztán nem megyek a tévébe, és közben meg panaszkodsz, hogy az emberek nem hallgatják a zenédet" – nyilatkozta erről. "Ha biztos vagy benne, hogy amit csinálsz, az autentikus, akkor miért ne vihetnéd el a zenédet egy TV-műsorba, hogy a szélesebb közönség is megismerhesse?" Akkoriban szakácsként dolgozott egy étteremben, szabadidejében zenélt, a műsor hatására főállású zenei karrierbe kezdhetett, és csak eztán találta meg igazán a saját hangját.  Ezúttal intim környezetben találkozhatunk vele: az Utcazene legkisebb helyszínein, az "utcazenész megállókban" mutatja meg nekünk, miért kapott négy igent a tehetségkutatóban.

 

vehir.hu
Hajas Bálint
Schöngrundtner Tamás
Szabó Eszter
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. ma 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  ma 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  ma 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.