Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nyolc magyar találmány a 21. századból

2020. június 18. 4:00
Jedlik Ányos, Bánki Donát és Puskás Tivadar nevét minden bizonnyal ismeri, de vajon tudna mondani 21. századi magyar feltalálókat és találmányokat?

2009 óta június 13. a magyar feltalálók napja. Az ünnepnapot az 1989-ben megalapított Magyar Feltalálók Egyesületének (MAFE) 20. évfordulója alkalmából a jubiláló szervezet kezdeményezésére hozták létre azért, hogy így tisztelegjenek a magyar feltalálók előtt. A világ számos országában tartanak ilyen nemzeti emléknapot. Ehhez kapcsolódva a teljesség igénye nélkül mutatunk be nyolc olyan találmányt (és felfedezést), amit magyarok alkottak meg a 21. században, hiszen a nagy elődök nevét minden bizonnyal ismeri.

Gömböc – a matematikai felfedezés

Ugyan nem klasszikus értelemben vett találmány, inkább felfedezés. A gömböc egy konvex, homogén háromdimenziós test, melynek specialitása, hogy összesen két – egy stabil és egy instabil – egyensúlyi helyzete van. Ez így lehet, hogy elsőre nem mond semmit egy átlagolvasónak, de 2007-ben a két építészmérnök BME-s oktató, Várkonyi Péter és Domokos Gábor találta fel azt, amiről egy orosz matematikusnak 1995-ben csak sejtései léteztek: e szerint létezik olyan homogén, konvex test, melynek négynél kevesebb egyensúlyi pontja van. A magyar felfedezők beírták magukat a matematikatörénelem nagykönyvébe, és egyből a média középpontjába kerültek. A gömböcöt kiállították a Millenáris parkban, a két mérnököt pedig kitüntették a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével. 

Leonar3Do - a világhírű modellező

Rátai Dániel 18 éves korában, 2004 –ben alkotta meg azt a szoftver-hardver platformot, amely virtuális valóság környezetet képes teremteni.  A szerkezettel lehet a térben objektumokat alkotni, tetszőlegesen változtatni és elemezni, mivel a személyi számítógépek konfigurációit 3D munkakörnyezetté egészíti ki. Az eszköz elemei: egér helyett madár, 3D-szemüveg, a monitor tetejére elhelyezhető szenzorok és egy központi egység. A Leonar3Do hatalmas siker világszerte, az oktatástól elkezdve a modellezésen, a filmiparon, a kórházakon, az oktatáson és a tervezésen át 80 különböző területen alkalmazzák. A fiatal feltaláló azóta több újító találmányt is bemutatott.

Litracon – az „átlátszó” beton

Losonczi Áron 2004-ben kifejlesztett átlátszó betonját a Time magazin az év egyik legjelentősebb találmányának minősítette. A beton és az optikai szál együttes alkalmazásából egy olyan anyag jött létre, mely kőszerű, olyan szilárd mint a beton, mégis átengedi a fényt. Leginkább dekorációkat, térelválasztókat és belsőépítészeti megoldásoknál használják fel.

Platio, a napelemes térkő

Sziszák Imrének, Cseh Józsefnek és Ilyés Miklósnak köszönhető a Platio, mely nem más, mint egy napelemes térkő, ami energiát termel. A magyar találmánynak köszönhetően egyel nőtt azon felületek száma, melyekből energia nyerhető. A Platio technológiáját már Budapesten is alkalmazták, de az eddigi legnagyobb szabású projektet Kazahsztánban valósították meg, ahol egy bevásárló központ bejárata előtt 80 négyzetméter nagyságú rendszert hoztak létre, amivel az épület klímarendszerét látják el megújuló energiával. Plusz pont, hogy a napelemes térkövek bázisanyagai újrahasznosított műanyagból készülnek. A Platiót 2015-ben kezdték el fejleszteni, de csak 2018-ban jelent meg a piacon.

Beachegg – biztonságos tojás a strandfelszereléshez

Halmi Gergő találmánya a strandlopás ellen nyújt segítséget. A Beachegg gyakorlatilag egy hat literes tojás alakú hordozható mobilszéf, amelyben biztonságosan tárolhatjuk a slusszkulcsot, a pénztárcát és a mobilt, míg mi a vízben fürdőzünk. Ha a tojást valaki elmozdítja, az jelet küld a karkötőnkre, így tudni fogjuk, hogy „szarka” jár a közelben. A termék prototípusa 2017-ben jelent meg, ám a piaci elterjedésre a 2020-as évben számíthatunk.

Teqball - amit Ronaldinho mutatott be és a Real Madrid is használ

Talán hallott már a labdarúgást és az asztaliteniszt vegyítő sportról. Ha nem, elmagyarázzuk. A Teqballt egy speciális, hajlított, középen „plexihálóval ellátott pingpongasztalon,” legalább ketten játsszák, ám nem a kis fehér labdával, hanem rendes futball labdával. A Borsányi Áron, Huszár Viktor Dénes és Gattyán György által megálmodott játékot hivatalosan 2016-ban mutatta be a brazil futballzseni, Ronaldinho. A Teqball hamar nagy népszerűségre tett szert világszerte, már világbajnokságokat is rendeznek. Ma olyan csapatok használják edzéseikhez, mint a Real Madrid, az Ajax Amsterdam vagy az Arsenal. Idei hír, hogy a világ 120 országában játszott játék magyar fejlesztői azon fáradoznak, hogy a sport egyszer az olimpiai játékokra is bekerüljön.

David Beckham és fia, a koronavírus idején Teqballal múlatta az időt:

 

Logifaces - a betonkirakós logikai játék

2014-ben debütált az a magyar logikai játék, mely igencsak megdolgoztatja az ember matematikai képességeit. A kínai logikai játékok és a 3D modellező szoftverek ötvözetéből megalkotott Logifaces 16 darab betonháromszögből áll, amiket úgy kell összeilleszteni, hogy a végén egy összefüggő formát, vagy alakzatot kapjunk. A végeredmény akár az otthon dísze is lehet. A játék a Tervhivatal nevű tervezőstúdió nevéhez fűződik.

MassVentil Project – a tömeglélegeztetőgép

A koronavírus helyzet szülte meg azt a jelenleg prototípusként létező lélegeztetőgépet, amelyet az Óbudai Egyetem munkatársai álmodtak meg 2020 tavaszán. A szerkezet tulajdonképpen egy rendszer lesz, amellyel egyszerre akár 50, kritikus állapotban lévő beteget lehet majd ellátni kórházi körülményeken kívül. Az egyedülálló készülék elkészítésének terve az egyetemen, annak Egyetemi Kutató és Innovációs Központjában és Neumann János Informatikai Karán született meg. A fejlesztést a kormányzat is támogatja annak érdekében, hogy minél előbb élesben is bevethető legyen. A fejlesztéshez eddig sokan csatlakoztak ám a projekt gazdái honlapjukon közzétették a szerkezet technikai részleteit is, hogy még többen tudjanak kapcsolódni.

Ge. Á.

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.