Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Egyedülálló nyomtatót fejlesztettek

2011. február 12. 4:00
Világújdonság a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának fejlesztésében: a világon egyedülálló nyomtatót hoztak forgalomba.


„Speedstar 3000”

„Speedstar 3000” nevet viseli a világon egyedülálló, intelligens nyomtató, melyet az OWN-X Kft. hozott forgalomba, s amelyhez az elektronikus egységeket és az intelligenciát biztosító szoftver fejlesztését a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának munkatársai végezték. A termék széleskörű ausztrál-amerikai-magyar tudományos és technológiai együttműködés eredményeként valósulhatott meg. A szoftver létrehozása a magyar partner feladata volt, melyhez az OWN-X Kft. vezetői, dr. Jules Farkas és Kozmann György Zoltán Veszprémben találták meg a szakembereket, akik a fejlesztéseket elvégezték.

A „Speedstar 3000” nyomtató bemutatójára február 11-én délelőtt került sor a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának épületében.


dr. Jules Farkas

Dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának dékánja számolt be arról, hogy a fejlesztés két történet találkozásának köszönhető. – Az első történet 1956. november 17-én indult, amikor egy 12 éves kisfiú felszállt a vonatra, és elhagyta az országot. Ez a fiú nem volt más, mint Jules Farkas. A másik történet az, amikor találkozott karunkkal – mondta.

– Visszatértem Magyarországra, hogy csináljak valamit, új technológiát kell behozni az országba. Ehhez nagy tudás kell, mert ez a nyomtató a technológia csúcsát jelenti, így kellett az egyetemi szakértelem. Itt egy év alatt olyan nagy dolog történt, ami a világ első nagyon gyors nyomtatóját eredményezte a címkenyomtatásban – fogalmazott dr. Jules Farkas, az OWN-X Kft. elnöke.

A Műszaki Informatikai Kar az intelligens nyomtató teljes fejlesztési folyamatát végigkísérte az innovációtól a gyártásig. A gyártást kereskedelmi mennyiségben a karral tudományosan is együttműködő Innomed Zrt. végzi. Az intelligens, azaz a gyorsan változó igényekhez alkalmazkodni képes nyomtató tervezését és végső ipari termékké alakítását jórészt a Műszaki Informatikai Kar Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék munkatársai végezték dr. Juhász Zoltán egyetemi docens vezetésével.

Az egyetem kidolgozta a vezérlő elektronikát, és az igényekhez alakították a mechanikát. Az új nyomtatót gyorsan befogadta és elismerte a piac, amit kifejez a rendelések száma, hiszen 3000 az éves eladott darabszám, nem csak Európában.


Judd Quimby és Sean Marske

Sean Marske Memjet Label LLC, San Diego elnöke elmondta, büszke arra, hogy a Pannon Egyetemmel együtt dolgozhat. Beszámolt róla, hogy a nyomtatófej 70.000 fúvókából áll. A nyomtatófej a színes nyomtatás minden minőségi, sebességi és ár paramétere szempontjából a világon egyedülálló megoldást jelent. Ezt a tehnikát a Memjet Label LLC 10 évig fejlesztette.

– Izgalmas volt látni, mi történik az egyetemen egy év alatt, hiszen szép eredményeket értünk el. Olyan termék ez, amely az egész világon forgalomba hozható, első ilyen nyomtató a címkenyomtatók között – számolt be róla Judd Quimby, Memjet Label LLC, Senir Vice President.

Ifj. Kozmann György, az OWN-X Kft. general menedzsere elmondta: "a nyomtató "arany termék" lesz, amihez olyan "arany csapat" kell, amilyet a Pannon Egyetem mögénk állított. Dr. Juhász Zoltán, a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának projektvezetője mutatta be a nyomtató működését, valamint ismertette a műszaki paramétereket.


Dr. Juhász Zoltán

A termék nyomtatástechnológiai és informatikai adottságai miatt jelent áttörést a nyomtatópiacon, hiszen szolgáltatási színvonala minden eddiginél magasabb, amit technológiai fejlettségével ér el. Változó tartalommal képes nagy felbontású színes képeket nyomtatni széles méterhatárok között, minden eddiginél olcsóbban. Ezen feladatok együttes megvalósítására eddig egyetlen gép sem volt képes.

Janni Anikó
további cikkek
'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek. 2024. március 22. 14:01 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari Fennállásának 75. évfordulóját ünnepli az Ipari Technikum, a sokszínű jubileumi rendezvényekre a szerdai gálaműsorral tették fel a koronát. 2024. március 21. 14:28 Felnőttképzésen vehettek részt a Vöröskő Kft. munkavállalói Felnőttképzésen vehettek részt a Vöröskő Kft. munkavállalói Az Euronics üzleteket működtető Vöröskő Kft. elsőként élt azzal az új szakképzési törvény által nyújtott lehetőséggel, amely során a munkavállalóik kereskedelmi értékesítő képzésben, valamint vállalkozási- és ügyviteli ügyintéző képzésben vehették át bizonyítványukat most szerda délután.     2024. március 20. 21:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.