Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Elhagyták az iskolát

2008. június 21. 11:53
Tanárok, diákok, a piaristák és a város vezetői is elköszöntek a Vár utca 10 szám alatt álló 230 éves iskolaépülettől. A Közgazdasági Szakközépiskola elődjét, a piarista gimnáziumot 1711-ben a piarista rend alapította Veszprémben, az iskolaépületet 1773-ban kezdték építeni. 1905-ig folyamatosan bővül, fejlődött a patinás intézmény, melynek falai között neves költők, kutatók tanultak egykor, az utóbbi évtizedekben viszont nyomot hagyott rajta az idő foga. Egy korábbi közgyűlési határozat szerint a közgázosok szeptembertől a Csap utcai Nagy László iskola épületébe költöznek. A Vár utca 10-ből pedig kiköltözik a diákzsivaj.
Az ünnepélyes évadzárón Borián Tibor piarista atya, a Padányi Bíró Márton Római Katolikus Gimnázium nyugalmazott igazgatója celebrált misét, és elevenítette fel az egykori piarista gimnázium, majd Közgazdasági Szakközépiskola történetét. Az atya emlékeztetett arra, hogy már a Közgazdasági is azon iskolák közé tartozott, melyet nem kapott vissza az egyház, büszke arra, hogy az utódok tovább vitték a piaristák szellemiségét. A közgazdaságiban ma is igazságra, becsületre nevelnek az elődök nyomán. Ez az iskola püspököket, Lékai László személyében egy bíborost, és egy köztársasági elnököt is (Mádl Ferenc) adott a hazának – mondta Borián atya, majd arra kérte az iskola tanárait, hogy a változások ellenére, az új iskolaépületbe is vigyék tovább a hagyományokat. Neveljenek magyarságra, és igaz életre!

Szilvásiné Csordás Éva versmondó, előadóművész 35 évvel ezelőtt érettségizett a veszprémi Közgazdasági Szakközépiskolában. Az öreg diákok nevében visszaemlékezett azokra az évekre, amikor még egyenruhát hordtak, énekversenyekre jártak és irodalmi színpadot alapítottak. A művésznő Ady Endre: Üzenet egykori iskolámba című versével köszönt el iskolájától.
Füssy Angéla
további cikkek
469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán 469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán Négyszázhatvankilenc kistelepülés nyert el forrást önkormányzati tulajdonú utak, hidak, járdák és kerékpárutak fejlesztésére a Magyar falu programban meghirdetett pályázaton – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn Budapesten. ma 15:06 Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet A 1353-as adományvonalon és a www.segelyszervezet.hu oldalon is várják az adományokat. ma 13:37 Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Idén közel ötszáz első osztályos kisdiák kapott műanyag uzsonnásdobozt a VHK Nonprofit Kft. jóvoltából, az akcióval a praktikum mellett a fenntarthatósági gondolkodást is szeretnék erősíteni a gyermekekben. ma 13:51 Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Elérte a Szigetközt az árhullám, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn. ma 11:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.