Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tanévzáró, diplomaosztás a Hittudományi Főiskolán

2008. június 21. 16:19
A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola szombati, tanévzáró ünnepsége szentmisével kezdődött a Szent Margit templomban. A főiskola dísztermében Dr. Varga István rektor köszöntötte a végzős diákokat. A mai napon a szociális munkások és a hitoktatók kapták kézhez diplomájukat. Az ünnepségen számos meghívott vett részt, többek között Debreczenyi János polgármester, Szentgyörgyi Szilárd a Veszprémi Érsekség képviseletében.

A zsúfolásig megtelt díszteremben Szentgyörgyi Szilárd kihangsúlyozta, hogy a mai világban igen nagy szükség van a szeretetre, tartsák meg a főparancsolatot, el ne válasszák az Isten szeretetét a felebaráti szeretettől. Isten áldását kérte munkájukra. Debreczenyi János polgármester a következő képpen fogalmazott: nehéz szívvel állok önök előtt, mert nehéz döntés született, a Piarista Gimnázium megszűnt a várban. Nagyon remélem, hogy Isten és a közvélemény megbocsát nekünk, a nehézségeket nem a szakmai ügyek, hanem az emberi tényezők adják. Senki sem szolgálhat egyszerre két úrnak, a politikában is mindig a keresztény értékrendet vallom. A város határainál megpróbálom megállítani a politikai gyűlölködést. Ha nehéz helyzetbe kerülök, Istenhez fohászkodom, hogy megtaláljam a helyes utat, önök is így tegyenek végzős diákok – zárta gondolatait a polgármester.

A rektor atya tanévzáró beszédében két párhuzamos szálon osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. Az egyik az ecclesia a másik a patria latin szavak, melyek az egyházat és a hazát jelentik. A végzősök maguk mögött tudhatják az Egyház két ezer éves tudását, mely tudással a hazájukat szolgálják, hazánk becsületes polgárai lesznek. Majd folytatta: a jó iskolának nincsen alternatívája, ezt Szent Györgyi Albert Nobel-díjas professzor mondta még 1930-ban Szegeden, amikor vendégprofesszorként felszólalt az egyetemen. Végezetül a szociális munkások figyelmébe ajánlotta boldog Batthyány-Strattmann Lászlót, aki hatalmas vagyonát szétosztotta a szegények között, és Kalkuttai Teréz anyát, aki a legszegényebbeken segített, legyenek ők a mintaképek – mondta a rektor atya. A diákság képviseletében: Weöres Sándor: „Tíz lépcső” című versével búcsúztatták el a végzősöket.


A főiskola elsősorban gyakorlati szakembereket képez, de az elmúlt időszakban kettő tanulmány is napvilágot látott. Az egyik „Gettósodási folyamat” a Házgyári út 1-ben, címmel jelent meg, rangos folyóiratokban. A diákok 60 családot kerestek fel a folyamatok rögzítéséhez. A másik esetben, középsúlyos értelmi fogyatékosok és családjait keresték fel, mert a társdalomnak meg kell ismertetni az ő életkörülményeiket is – hangzott el az ünnepségen. Az említett tanulmányokból is kiderül, hogy napjainkban egyre több szociális munkásra van szüksége társadalmunknak.
Beke G. László

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.