Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
15°C
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
15°C

A vörösiszap hatása a százszorszépekre

2011. február 27. 5:00
A Segélykiál(lí)tás kibővített változata a jövőben vándorkiállítás formájában kel újra életre. Keveset tudunk a katasztrófavédelemről.

A Segélykiál(lí)tás – Vörösiszap katasztrófa 2010 című jótékonysági gyűjtemény december közepétől várta a látogatókat a Laczkó Dezső Múzeumban. Ennek záróeseményeként egész napos rendezvényt tartottak szombaton A vörösiszap hatása a százszorszépekre címmel a katasztrófavédelem – megelőzés és elhárítás –, emberi felelősségvállalás, környezettudatos életmód jegyében. A helyszínen játékos formában mutatták be a katasztrófákkal kapcsolatos tudnivalókat, a környezetmegóvás helyes módját. Lehetőség nyílt arra, hogy mélyebb betekintést nyerjenek a látogatók a katasztrófavédelemben résztvevő szervezetek munkájába és feladataiba – tudtuk meg Vidi Nándorné kulturális menedzsertől.

A Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság munkatársainak köszönhetően a látogatók megismerkedhettek a Veszélyhelyzeti Felderítő Csoport gépjárművével, az általuk használt eszközökkel, ruházattal. A vállalkozó szelleműek magukra is ölthették ezeket.


Alföldi Ferenc (balra) mutatja be a Katasztrófavédelmi Igazgatóság általál használt felszereléseket az érdeklődőknek

Vörös anyag folyik keresztül Kolontáron, erről szólt az első hívás, ami befutott a veszprémi Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz – emlékezett vissza a baleset napjára Alföldi Ferenc tűzoltó főhadnagy. Elmondta, az első egységek kiérkezésekor szembesültek vele, mekkora katasztrófáról is van szó. Fákról, villanyoszlopokról, padlástérről kellett menteni a helybelieket, kizárólag az emberek mentését tartották szem előtt.

A katasztrófavédelem szakemberei az első naptól kezdve máig nagy erőkkel dolgoznak az érintett települések kárainak felszámolásán. A belterületeken december közepén végeztek a takarítással, a külterületek kármentesítése most is zajlik, ami közel 700 hektáron folyik – mondta lapunknak Miskolczi Tibor tűzoltó ezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettese.

A Segélykiál(lí)tás kibővített változata a jövőben vándorkiállítás formájában kel újra életre, és először Pápán, majd Devecserben lesz megtekinthető, de Sepsiszentgyörgyre és Révkomáromban is eljut. 

Cseh Zoltán
további cikkek
A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett - a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered. tegnap 11:10 Japán-magyar talajgyakorlatok Japán-magyar talajgyakorlatok Négy művész – két magyar és két japán – kerámiáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Dubniczay-palota tetőterében. A kiállított darabokat a munkafolyamat teszi még izgalmasabbá. 2024. május 16. 22:15 Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Félidőhöz érkezett Magyarország legnagyobb műemlék-felújítási projektje, a veszprémi várnegyed megújítása. A Gizella Napokon egy friss kiadványokat felsorakoztató beszélgetésen mutatták be az Ősienk hite című fotóalbumot, amely az eddig elvégzett munkát dokumentálja rendkívül színesen, fotókkal illusztrálva. 2024. május 16. 14:40 Ostromok nyomában: honnan tudják a régészek, mi történt? Ostromok nyomában: honnan tudják a régészek, mi történt? Milyen nyomokból tudnak egy-egy várostrom menetére, vagy egyáltalán megtörténtére következtetni a régészek? Nagy Szabolcs Balázs régész erről tartott előadást a Laczkó Dezső Múzeum szabadegyetemi sorozatának részeként kedden. 2024. május 17. 21:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.