Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 11. Ferenc
Veszprém
14°C
2024. május 11. Ferenc
Veszprém
14°C

„Legyenek büszkék arra, hogy rátótiak” / A térség legnagyobb falunapja Gyulafirátóton

2008. június 22. 16:09
Több mint másfélezren látogattak ki a hétvégén Gyulafirátótra,a két és fél napon át tartó falunapra. A XVII. Rátóti Napok ennél sokszínűbb rendezvény már nem is lehetne. Tizedik alkalommal találkoznak itt a kádárok, s miközben a reneszánsz kort idézik meg a nap közbeni programok, esténként neves előadók, zenekarok adnak koncertet. Gyulafirátót bár Veszprém része, önálló múlttal, kultúrával és hagyományokkal bír, amire méltán büszke.

X. Országos Kádár Találkozó Gyulafirátóton

Pénteken délután a XVIII. századi premontrei kolostorromnál a helyi hagyományőrzők műsoraival vette kezdetét az idei Rátóti Napok. A fáklyás reneszánsz estet követően Dukai Reginával és a hip-hop Európa bajnok Véber Viktóriával hajnalba nyúltak a programok. Szombaton játszóházzal és bábelőadással vártak kicsiket és nagyokat, majd délután a Tapolcai Musical Színpad énekesi léptek színpadra. A tehetséges fiatal énekesek az Egri Csillagok című musicalből adtak elő részleteket. A falunapok fénypontjaként átadták a Hadnagy László díjat. Az eseményen Czaun János alpolgármester, rátóti részönkormányzat vezető mellett Debreczenyi János polgármester és országgyűlési képviselők is megjelentek. Hogy mitől ilyen erős Gyulafirátót identitástudata, kultúrája, arra Debreczenyi János adta meg a választ. A vár ereje nem a falak vastagságában, hanem a védők erejében van – fogalmazott a polgármester.

A falunapok hagyományát 1990-ben teremtették meg az elődök, az utódok pedig híven ápolják. Akkor a Kastélykert Óvoda udvaráról, elindult valami… Hadnagy László tanár úr, ahogy a megemlékezők idézték: mindenki Laci bácsija, összefogta a civil szervezeteket, és fáradhatatlanul munkálkodott azon, hogy az ősi hagyományok életben maradjanak, s legyen mit továbbadjanak a rátótiak gyermekeiknek, unokáiknak: a következő generációknak.


János király itthon van!

Gyulafirátót folyamatosan bővül és szépül. Egyre több a betelepülő. Kimutatások szerint 2023-ra a mai négyezer helyett, hatezren fognak itt élni. Hamarosan számos új utcát is nyitnak a városrészben. Míg több kistelepülésen iskolákat kellett bezárni, integrálni, a rátóti iskolában a tanulók száma is növekszik. Ma 25 eplényi kisdiák tanul itt, de amennyiben hamarosan erre döntés születik, számuk 63-ra nő majd jövő év szeptemberétől – mondta Czaun János.

Pál Béla országgyűlési képviselő emlékeztetett, hogy az évszázadok során talán sosem volt itt könnyű az élet, de mindig voltak hősök, akik küzdöttek ezért a településért. Hadnagy László mellett külön kiemelte Szöllősi Mihály apát, kanonok jelentőségét, aki Rátóti Krónika címen összegyűjtötte és megírta Gyulafirátót történetét, s ezzel öregbítette hírnevét.


"Legyenek büszkék arra, hogy rátótiak!"

dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő példaként hozta fel saját választókerületéből Nemesleányfalut, mely akárcsak Gyulafirátót Veszprémnek, Nemesleányfalu Nagyvázsonynak a része lett. Mindkét településre, most már városrészre igaz, hogy szívük mélyén azok maradtak, akik voltak. Önök rátótiak, és legyenek büszkék erre, az önöké igazi értékmegőrző és értékteremtő közösség!  – mondta Horváth Zsolt. Gyulafirátótnak saját civil szervezetei, saját nyugdíjas klubja, dalköre van. Önálló díjat alapított, s mindezekkel az önállóság, az identitástudat csak tovább erősödik.

A köszöntőket követően Czaun János, mint a részönkormányzat vezetője átadta az idei, avagy második Hadnagy László díjat. Közösségi munkájáért ez alkalommal Gunther Jánosné, a Bakonyerdő Pávakör és a nyugdíjas klub alapítótagja vehette át az oklevelet, a kerámiakulcsot és pénzjutalmat.

Szombat este olyan neves előadók látogattak ki a Rátóti Napokra, mint Koós János, Rony és a Desperado. A tűzijátékot követően álarc mögé bújva reggelig rophatták a táncot a rátótiak. A falunapok programjai még a mai napon is folytatódnak. A nemzetközi futball bajnokságon a hazai csapatok, szlovákokkal, az erdélyi Sespiszentgyörgy együttesével és a német TSV Dudenhofennel mérkőznek meg. Délután 16 órától helyi és környékbeli amatőr rock zenekarok adnak randevút.


 


Tekintse meg képgalériánkat!

 

Füssy Angéla

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.