Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
18°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
18°C

Tájékoztatási küszöbérték fölött

2011. március 3. 10:17

Lakossági tájékoztató

A városokban lévő levegő szennyezőanyag-tartalmát nagyon sok körülmény befolyásolja, így például a közlekedés, vagy a lakossági fűtés intenzitása. Számos olyan körülmény eshet egybe, amely kedvezőtlenül befolyásolja a levegő minőségét. Azonban a szálló por tekintetében ezen kívül egy jogszabályi változás is szerepet játszik abban, hogy az utóbbi időben kiemelt ez a téma, ugyanis 2008. októbertől önálló küszöbértékeket kell figyelembe venni a szálló porra a légszennyezettség miatti tájékoztatási és riasztási kötelezettségek tekintetében.

A szigorúbb szabályozás óta Veszprémben egy alkalommal volt lakossági tájékoztatás a szálló por határérték túllépéséről.
A napokban várható csapadékmentes és csendes időjárás miatt a kibocsátott szennyező anyagok magasabb légkör felé való felhígulása várhatóan akadályozott, így a kibocsátások folyamatos nyomon követése várható.

Fentiek alapján az alábbiakról tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot:

A légszennyezettségi határértékekről, a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátási határértékeiről szóló 14/2001. (V.9.) KöM-EüM-FVM egy. rendelet módosításáról szóló 25/2008. (X.17.) KvVM-EüM-FVM együttes rendelet alapján az alábbiakról tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot:

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség tájékoztatása szerint a Veszprém, Kádár u. és a Csermák lépcső sarkán üzemelő automata monitorállomás mérési adatai szerint 2011. február 28. – március 1. között a PM10 szállópor 24 órás átlagkoncentrációja a 14/2001. (V.9) KöM-EüM-FVM együttes rendelet 3 sz. mellékletében megállapított 75 g/m3 tájékoztatási küszöbértéket meghaladta.

A mért koncentráció értékek az alábbiak voltak:

Nap Koncentráció
g/m3
2011.02.28. 77,3 Tájékoztatási és riasztási küszöbérték között
2011.03.01. 78,0 Tájékoztatási és riasztási küszöbérték között
A meteorológiai előrejelzések figyelembe vételével a következő napokon is lehet számítani a PM10 küszöbérték átlépésre.
A szállópor egészségügyi hatásai a következők:
A por részecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felsőlégutak nyálkahártyáját. A 10 mikrométernél kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba, a tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belélegzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék felületükön toxikus anyagokat, valamint baktériumokat, vírusokat köthetnek meg és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.
Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a gyermekek.

Elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat, kerüljék a szellőztetést, a szabadban való tartózkodást.
Javasolt a lakosság számára, hogy kerüljék a személygépjárművek (főként dizel üzeműek) használatát, utazzanak tömegközlekedési eszközökkel.
Környezetük pormentesítésével, locsolással elősegíthető a por további légtérbe kerülésének megakadályozása.

A levegőminőségi adatokról további tájékoztatás található a www.kvvm.hu/olm internetes honlapon.


Porga Gyula polgármester
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.