Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Idén újra Tusványos! / Tusnádfürdő 2008. július 15-20.

2008. június 23. 11:48 // Forrás: gondola.hu / tusvanyos.ro
A 19. alkalommal megrendezésre kerülő nyári szabadegyetem ugyanúgy, mint eddig, lehetőséget és alkalmat kíván teremteni érdembeli viták folytatására térségünk társadalmi és politikai kérdéseiről, különös tekintettel a többség és kisebbség viszonyát érintő problémakörre.

A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány idén július 15-20. között szervezi meg a XIX. Báványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort az erdélyi Tusnádfürdőn (Hargita megye, Románia). A 19. alkalommal megrendezésre kerülő nyári szabadegyetem ugyanúgy, mint eddig, lehetőséget és alkalmat kíván teremteni érdembeli viták folytatására térségünk társadalmi és politikai kérdéseiről, különös tekintettel a többség és kisebbség viszonyát érintő problémakörre.

Beszélgetni őszintén és nyíltan

A szervezők a tizenkilenc évvel ezelőtt megfogalmazott – még ma is időszerű – célt tartják szem előtt: őszintén, nyíltan, kötetlenül beszélgetni az országaink társadalmi átalakulási folyamatát kísérő problémákról. Az évek során sikerült ezt a tábort olyan fórummá fejleszteni, ahol a határon inneni és túli magyar, valamint román fiataloknak lehetőségük nyílik az aktuális kérdésekre megoldásokat, ötleteket keresni, elősegítve ezzel a magyarországi és határon túli magyar fiatalok közötti kapcsolatok kialakulását és tapasztalatcseréjét.
A bálványosi folyamat ma már figyelemmel kíséri az Európai Unióhoz való csatlakozás hozta változásokat. Az előadások egy része ezt az aktuális kérdést tárgyalja, olyan európai, magyarországi és határon túli magyar politikusok és szakértők segítségével, akik az évek alatt összegyűjtött gondolatokat, ötleteket a gyakorlati politikában is hasznosítani tudják.

Egyetemisták, szakemberek, politikusok

A délelőtti előadásokon rendszerint aktuális, az uniós csatlakozás által fémjelzett, mindkét országot érintő témákat vitatnak meg meghívott előadóink. Az előadók közt a szabadegyetem céljának megfelelően mindhárom oldal – anyaországbeli, romániai magyar, valamint román – számos ismert és elismert politikusa, szakembere szerepelt. Orbán Viktor látogatása és részvétele a rendezvényen a legnagyobb embertömeget vonzó esemény, részvételére ezévben is számítunk.
A második programcsoportban délutánonként az egyetemi hallgatók és társadalomtudományi szakemberek igényei szerint összeállított programokon neves szakemberek, egyetemi tanárok, fiatal kutatók kapnak meghívást, hogy különböző érdeklődéskeltő kérdésekben vezessenek vitákat, kötetlen beszélgetéseket, tartsanak előadásokat. Ugyanakkor ehhez a pillérhez tartozik a sportrendezvények, vetélkedők sokasága, ami párhuzamosan folyik az előadásokkal, így kínálva alternatívát a résztvevőknek.

Bulik hajnalig

A napi előadásokat esténként kikapcsolódást biztosító kulturális programok követik, ahol hazai és határon túli magyar együttesek zenélnek. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is neves együtteseket, előadókat várnak Magyarországról, illetve a Kárpát-medence más régióiból. Az erdélyi zenekarok itt is kiemelkedő szerepet kapnak, a szervezők minden este lehetőséget biztosítanak különböző stílusoknak, irányzatoknak, illetve erdélyi tehetségkutató versenyeken győztes új zenekaroknak, ezzel széles igényskálát próbálnak kielégíteni. Az előző években vendége volt a tábornak: Cseh Tamás, Berecz András, Hargita Állami Néptáncegyüttes, Beatrice, Zanzibár, Takács Tamás DBB, P. Mobil, Ákos, Rúzsa Magdi, Boban Markovics stb. (Bővebb információk: www.prominoritate.hu, www.tusvanyos.ro)

Több mint 5000 állandó résztvevő

Eddigi táborainkat túlnyomórészt erdélyi és magyarországi diákok és fiatalok látogatták, a több mint 5000 résztvevő faházakban, villákban és sátrakban volt elszállásolva. A rendezvény az előadások színvonalát és a résztvevők számát tekintve egyaránt sikeresnek mondható, folyamatos tudósítások jelennek meg róla mind a magyarországi, mind a romániai médiában. A szabadegyetem állandó résztvevői mellett a térség településeiről, de Hargita megye egész területéről is, érkeznek nagyszámban érdeklődők, így legnépszerűbb előadásaik résztvevőinek száma eléri az 6000-7000 főt.

Az alapítványról

A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány független, közhasznú szervezet, melynek célja az európai és hazai etnikai és nemzeti kisebbségek támogatása, különös tekintettel a határon túli magyarok segítésére. Alapítványunk hozzá kíván járulni a közép-és kelet-európai nemzeti kisebbségek hatékonyabb védelméhez, és az európai intézményrendszerekbe való integrálásához. A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány tevékenységi köre széles: nyári szabadegyetemeket, szakmai napokat, konferenciákat, fesztivált, külpolitikai klubot szervez, negyedévenként megjelenteti a Pro Minoritate című folyóiratot, valamint könyvsorozatot ad ki.

Beke G. László
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. ma 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.