2020. július 8. // Ellák névnap

Orvoshiány

2008. június 24. 9:26
vilaggazdasag.hu
Év végéig 7-10 százalékos likviditási gondokkal lehet számolni a súlyponti kórházakban, ez a nagyobb megyei intézményekben 600-700 millió forintos hiányt jelenthet – mondta Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség megválasztott elnöke, a Veszprém megyei kórház főigazgatója. Ezt elkerülendő 25 milliárd forint forrásbővítést remélnek Székely Tamás egészségügyi minisztertől. Remény van, hiszen a szakma által is elismert Székely alig foglalta el a tárcavezetői posztot, 10 milliárd forintból megoldotta az alapellátás legégetőbb gondjait.

Az előirányzottól nagyobb pénzigény egyik oka az átlagosan 7 százalékra tehető infláció, valamint az, hogy az egy évvel ezelőtt bevezetett munkaidő-szabályozás végrehajtásához nem rendeltek forrást. Az uniós irányelvhez igazodva tavaly az ügyelet teljes időtartamát munkaidőnek minősítették, így az beleszámít a heti 48 órás munkaidőbe. E fölött hetente 24 órát önként vállalhatnak az orvosok. A törvény szerint a kötelező pihenőidőt ki kell adni, ám a gyógyítás nem állhat meg, így a távollévőket valakinek – akár más kórházból jövőknek – helyettesíteni kell, ami többletforrást igényel.
Tetézi a gondot az ágazat egészében tapasztalható orvos- és szakdolgozóhiány, az öregedő egészségügyi kar, amelynek nincs utánpótlása – mondta Csidei Irén, a Zala megyei kórház főigazgatója. Ezért elkerülhetetlennek tartja a gyógyítási minimum-feltételrendszer felülvizsgálatát, és hogy az emberi erőforrást ne az ágyszámnak, hanem a szükségleteknek, a progresszív betegellátás egyes szintjeinek megfelelően határozzák meg. Úgy látja: hiába van bizonyos helyeken munkaerőtöbblet, az orvos- és nővérszállók hiánya, a tulajdonolt lakások miatti röghöz kötöttség gátolja a mobilitást.
A veszprémi kórházban nincs orvoshiány, a jelentkező rezidensek egy részét föl sem tudják venni – mondja Rácz Jenő. Ez egyrészt a főváros közelségének, másrészt a munkaerő-koncentrálásnak az eredménye. A megye 12 kórházából a dobait és a sümegit összevonták a megyeivel, Zircen és Várpalotán pedig megszüntették az aktív betegellátást, ott csak krónikus betegeket kezelnek.
Tapolcán a szülészetet zárták be, s a település barlangját kihasználva légzésrehabilitációs osztályt alakítottak ki. Az együttműködés a megyehatárokon túl is él, Somogy és Zala kórházaival közösen tervezik, illetve végzik az onkológiai ellátást, és integrálták a képalkotó diagnosztikát (CT, MRI, digitális röntgen), a vizsgálati eredményhez online kapcsolattal jutnak hozzá az orvosok. Így elegendő csupán egy ügyeletes orvost foglalkoztatni, aki akár otthonról is képes a kért adatok továbbítására. Persze mindehhez komoly fejlesztésekre volt szükség, amire nincs mindenhol lehetőség – ismerte el Rácz Jenő.
Varga Piroska, az ELTE Egészség-gazdaságtani Központjának programvezetője a munkaerőhiányt az országon belüli migrációban látja: kontraszelekciót okozott, hogy az orvosok jelentős hányada a magánklinikákon helyezkedett el. Ezt tetézi az országhatáron túli munkavállalás, hogy a nyelveket beszélők, köztük a fiatalok nagy hányada a gazdagabb országokban, a hazai béreknek a sokszorosáért vállal munkát. Ez általános gond az Európai Unióban – mondta Elizabeth Kidd, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának múlt heti konferenciáján. Ezért készíti el az unió az év végére a tagállamok munkaerőhelyzetét bemutató Zöld könyvet, s próbálja összehangolni a képzési rendszereket.
Ez utóbbival van a legkevesebb gondjuk a hazai egyetemeken végzetteknek – állítja Rácz Jenő, aki a két évvel ezelőtti egészségügyi minisztersége idején – felbuzdulva, hogy az Egészségügyi Világszervezet 2006-ban meghirdette az egészségügyi humánerőforrás évtizedét – munkatársaival kidolgozta a hazai Zöld könyvet, ám a foglalkoztatás ügyében azóta sem történt előrelépés.
Most valószínűleg sürgősen letörlik a port a dokumentumról, hiszen az egészségügyi miniszteri posztot alig pár hónapja betöltő Székely Tamás egyik fontos feladatának az ágazati életpályamodell elkészítését jelölte meg. Rácz Jenő azt javasolja, hogy a munkaerő tekintetében donor országok – a sportvilághoz hasonlóan – kompenzációs díjat kapjanak a befogadó országok kórházaitól. Ezzel nem csorbul a munkaerő szabad áramlásának elve az unióban, ám a magyar emberek adóforintjaiból kiképzett doktorokért kárpótlás ütheti a magyarok markát addig is, amíg hazánk versenyképes jövedelempozícióba kerül a gazdagokkal szemben.

Beke G. László

További cikkek

Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke
Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 193., tisztújító közgyűlése hétfő este megkezdődött és kedden este lezárult 24 órás szavazásán Freund Tamás akadémikust választotta meg az MTA új elnökévé.
A beteg üdve a legfőbb törvény
A beteg üdve a legfőbb törvény
Alig negyed évet tölthetett azzal, hogy a megyei kórháznak megszabja az új irányát, máris szembe kellett néznie egy XXI. századi világjárvány kihívásaival. Idegenként érkezett fél éve Veszprémbe, mára viszont a közösség megbecsült tagja. A Csolnoky Ferenc Kórház jelenéről és jövőjéről, valamint az ideális magyar kórház ismérveiről és a jó vezető tulajdonságairól is beszélgettünk dr. Lippai Norberttel, a megyei kórház főigazgatójával.
Balatonfüredi cukrász passió-karamellje lett az év fagylaltja
Balatonfüredi cukrász passió-karamellje lett az év fagylaltja
Dobó Norbert balatonfüredi cukrász passió-karamellje lett az év fagylaltja, és ő szerezte meg az ezüstérmet is törökmézes vaníliájával.
Veszprém Virágszívvel mond köszönetet az egészségügyi dolgozóknak
Veszprém Virágszívvel mond köszönetet az egészségügyi dolgozóknak
A kórház előtti körforgalmat a jövőben egy virágokból kialakított szív fogja díszíteni, amit Ovádi Péter országgyűlési képviselő ötlete nyomán, a „VKSZ” Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. kertészei ültetettek hálájuk jeléül az egészségügyi dolgozóknak.
Nyolc műfüves focipályával gazdagodik Veszprém megye
Nyolc műfüves focipályával gazdagodik Veszprém megye
A Magyar Labdarúgó-szövetség infrastrukturális fejlesztésének köszönhetően közel 200 milliós pályaberuházás valósulhat meg a megyében őszig. A tervezett pályákból négy Veszprémben, szintén négy a környező településeken lelhet otthonra. A szövetség városunk élvonalbeli futsalcsapatával, illetve a szakképzési centrummal is együttműködik majd szakmai partnerként.
2020. július 8. // Ellák névnap